x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Politicianul român este obsedat de “Sistem”

Politicianul român este obsedat de “Sistem”

de Marius Gîrlașiu    |    15 Noi 2016   •   19:20
Politicianul român este obsedat de “Sistem”
Sursa foto: DIANA OROS

Dincolo de lupta politică dintre partide, pentru majoritatea liderilor politici a mai apărut un adversar, real sau imaginar. Drept dovadă, printre promisiunile tradiţionale de campanie – mărirea pensiilor şi salariilor sau tăierea taxelor – politicianul român şi-a mai stabilit un obiectiv: să răpună “Sistemul” controlat de forţe oculte. Doar că pentru fiecare în parte, Sistemul are cu totul altă conotaţie. Pentru unii e reprezentat de întreaga clasă politică, pentru alţii este definiţia Fratelui cel Mare care regizează dosarele din Justiţie.

Dacă pe scena politcă internaţională curentul anti-sistem a ajuns la apogeu după Brexit şi alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, pe plaiurile mioritice lupta cu sistemul a căpătat accente pur tradiţionale. Aşa se face că majoritatea liderilor politici s-au erijat în vaşnici luptători împotriva sistemului, deşi pentru fiecare în parte adversarul pare cu totul altul. Pentru Traian Băsescu, “Sistemul este format din aparat bugetar, generali din servicii, din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, profesori universitari, judecători, nu toţi şi procurori, nu toţi''. Fostul preşedinte le-a spus membrilor PMP că ''am îngenuncheat sistemul, dar nu l-am înfrânt. Constantinescu s-a declarat înfrânt de sistem, Iliescu l-a consolidat”, dar astăzi sistemul “pare a-şi reveni''. Liderul PMP a anunţat şi unul dintre obiectivele partidului pentru alegerile din 11 decembrie: ''România trebuie să facă un sistem care să lucreze în interes naţional, nu în interes propriu. Foarte mulţi din sistem ştiu că eu ştiu. De aceea nu-şi doresc intrarea PMP în Parlament. Vor avea o decepţie gravă''. De aceeaşi parte a baricadei pare şi fosta şefă a partidului, Elena Udrea. Proaspăta studentă la Teologie s-a decis să candideze pentru a continua “lupta cu Sistemul”. Aşa că printre două postări despre “Energia Infinită”, fost blondă de la Cotroceni îşi face timp pentru a înfiera represiunea “sistemului”. “Ştim foarte bine că sunt o ţintă a Sistemului, dar nu accept să fiu o victimă. Propunerea pe care o fac românilor este aceea de a permite unui politician să continue o luptă pe care cred că în acest moment, mai mult ca oricând, este nevoie ca cineva să o ducă”, a explicat Udrea în ziua în care şi-a depus candidatura ca independent în Capitală.

Soroş şi “propaganda securistă”

Cu acelaşi Sistem malefic se luptă şi fostul premier Victor Ponta în postările zilnice de pe pagina personală de Facebook. Demonii care îl bântuie astăzi pe fostul şef al PSD sunt “oamenii lui George Soroş” şi “Propaganda Securistă”, adică acea parte a presei care taxează dur derapajele liderilor social-democraţi. O bătălie cu forţele nevăzute duce şi prietenul lui Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, considerat unul dintre răsfăţaţii Sistemului. Membru în Comisia pentru controlul activităţii SRI şi îngropat în dosare penale, Ghiţă îi anunţa în primăvară pe deputaţi că “preşedintele Iohannis este în pragul demisiei din cauza unui dosar penal pe care îl are soţia sa, Carmen”.

USR: “Toate partidele, aceeaşi mizerie”

Retorica anti-sistem i-a prins bine şi lui Nicuşor Dan, însă pentru liderul USR “sistemul” înseamnă, de fapt, întreaga clasă politică postdecembristă. “PSD și PNL au ratat aproape toate obiectivele pe care și le-au propus. În termeni simpli, promisiunile lor electorale au fost niște minciuni sfruntate, apă de ploaie, o bătaie de joc la adresa tuturor celor care au avut încredere în ei și i-au votat. Nu este un accident și nu este prima oară când se întâmplă acest lucru. În România, din păcate, în ultimii 26 de ani a fost o convenție tacită între ei și noi: ei au promis, noi știam că ne mint, dar îi votam pe cei care, speram, vor fura mai puțin”, a scris ieri liderul USR.

Traian Băsescu, preşedinte PMP: Mulți îi așază în «sistem» pe politicieni. Foarte greșit. Politicienii nu sunt niciodată asimilați de «sistem», pentru că, pur și simplu, ei sunt trecători. Politicienii stau în funcții maximum patru ani și pleacă.

Acuzat de Traian Băsescu de faptul că a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001, fostul premier Victor Ponta se luptă astăzi cu adversari imaginari ca “oamenii lui Soroş” şi “propaganda securistă”. O postare recentă despre alegerile din Republica Moldova este relevantă pentru a înţelege definiţia Sistemului în concepţia fostului lider PSD: “Până acum toată Propaganda Sistemului din România şi toţi deontologii foşti "băsişti" deveniţi "iohannişti şi ciolonişti" ne intoxicau şi manipulau că în Moldova câştigă Maia Sandu, că Marea Britanie rămâne în UE, că Hillary Clinon bate fără probleme!!! Ăştia au început să creadă în propriile lor minciuni şi să traiască în realitatea lor fabricată! Şi tot ei ne spun cum rămâne Cioloş premier şi după 11 decembrie - cred că iar "nimeresc" pe lângă! Adică doar la români mai ţine cu Propaganda!”.

Între două poze cu Biblia şi cucuveaua mov, Elena Udrea îşi face timp şi pentru răfuiala cu Sistemul în gândurile postate pe Facebook

×