x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Politicienii de export ai României

Politicienii de export ai României

de Monica Stoica1    |    02 Aug 2018   •   09:22
Politicienii de export ai României

Începând din 2019, România va avea 33 de mandate în Parlamentul European, faţă de 32 câte are în prezent, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, aşa că partidele se pregătesc temeinic de alegerile europene din mai, anul viitor. Unii îşi fac strategii şi nu dezvăluie încă vreun nume, alţii vor să facă din desemnarea candidaţilor „un festival al democraţiei”. Mircea Diaconu, singurul europarlamentar independent român, declară, pentru Jurnalul, că „nu ştie dacă va mai candida în 2019, pentru că legislaţia este făcută în aşa fel, încât să-l treacă prin furci caudine pe un independent”.

Partidele se-ntrec în bătălia pentru europarlamentare. PNL a stabilit recent criteriile de eligibilitate a candidaţilor pentru alegerile europarlamentare din 2019. Candidaţii liberali trebuie să fie „înarmaţi” cu un CV profesional, un CV politic şi cu un proiect pentru Parlamentul European. Criteriile de evaluare a candidaţilor Partidului Naţional Liberal par poncife: experienţa politică, experienţa administrativă şi profesională, experienţa în relaţii internaţionale, calitatea proiectului depus. Liderul liberal s-a ferit să facă vreo dezvăluire, anunţând că nu există încă o listă oficială cu candidaţi. Totuşi, potrivit unor surse politice, infirmate precaut de Ludovic Orban, primul candidat ar fi tocmai liderul partidului. Membrii USR s-au grăbit să-şi încropească şi ei un plan. Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că lista pentru alegerea candidaţilor Uniunii la alegerile europarlamentare va fi stabilită printr-un "festival al democraţiei". Concret, toţi membrii de partid vor vota candidaţii. Barna a făcut un apel la oamenii care consideră că pot fi europarlamentari să se înscrie în partid şi să candideze, punctând că prima listă va conţine locuri şi criterii pe bază de meritocraţie, iar a doua listă va conţine criterii teritoriale pentru o reprezentativitate a zonelor din ţară.

 

Dincolo de miza electorală, pe cei care devin europarlamentari îi aşteaptă şi alte avantaje, Parlamentul European (PE) fiind o destinaţie perfectă pentru venituri dolofane: salarii de mii de euro, pensii garantate fără plata contribuţiilor sociale şi, în plus, diurne pentru zilele de activitate oficială. De pildă, premierul Viorica Dăncilă câştiga, ca europarlamentar, un salariu de 6.515 euro net. În funcţia de prim-ministru a regresat la o indemnizaţie de 2.002 euro net.

 

„Este un model democratic în care credem foarte mult şi din această perspectivă este un mesaj pe care îl transmit societăţii. Oricine consideră că ar fi un bun europarlamentar pentru România poate să vină în USR” Dan Barna, preşedintele USR

 

Tradiţia PSD şi aleşii europeni care dezertează

Grupul PSD din PE a anunţat că va prezenta conducerii centrale a partidului, pe 15 septembrie, un raport de activitate, care reprezintă, în fapt, un bilanţ înaintea selecţiei candidaţilor formaţiunii la alegerile europarlamentare din 2019. Surse politice au declarat, pentru Jurnalul, că nu au motive să trâmbiţeze în mass-media noi criterii pentru alegerile europene, deoarece dacă membrii PSD se declară mulţumiţi de prezentarea raportului de activitate al actualilor europarlamentari social-democraţi, le vor dat dreptul tot acestora să candideze pentru un al doilea mandat. În acest context, soarta europarlamentarului Cătălin Ivan, care figurează ca ales PSD în 2014, va fi pecetluită. Începând din luna ianuarie 2015, conducerea PSD a încercat să-l excludă pe Cătălin Ivan din partid, însă demersul a fost nestatutar. Liviu Dragnea declară în continuare că Ivan nu mai e membru de partid. Însuşi Cătălin Ivan a confirmat despărţirea de PSD la Congresul din martie. Şansele să redevină europarlamentar PSD în 2019 sunt cel mai probabil nule. Recent, Ivan a depus în PE o iniţiativă pentru crearea unui mecanism european de confiscare a averilor ilegale scoase în afara UE. care urmează să fie votată în septembrie în Comisia de Control Bugetar, iar votul în plen pe acest raport se va da probabil în octombrie. „România niciodată nu o să meargă după averile politicienilor corupţi din Dubai, Brazilia, Madagascar sau pe unde s-au mai dus ei (...) În contextul acesta de facto nu mai puteam să fiu membru PSD pentru că preocupările mele sunt total opuse cu cele ale celor din PSD”, a spus Ivan.

Ce spune singurul europarlamentar independent

„Nu ştiu dacă voi mai candida. Nu este exclus. De ce sunt nehotărât? Pentru că totul depinde doar de mine, nu e aceeaşi procedură ca într-un partid, unde se trimit liste. Legislaţia este făcută în aşa fel, încât unui candidat independent să-i fie foarte greu. N-aş vrea să-mi schimb statutul şi contractul dacă candidez, aş vrea să lucrez de acasă, din România. Totuşi, aş putea să mă adaptez, voi vedea, şi în Parlament e important să existe un europarlamentar independent care să pareze loviturile destinate României”, a declarat Mircea Diaconu, pentru Jurnalul.

Criteriile de selecţie pentru europarlamentarii liberali au fost făcute chiar de preşedintele PNL, Ludovic Orban

 

×
Subiecte în articol: parlamentul european politicieni