x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Băsescu ne-a minţit, acordul cu FMI nu poate fi renegociat

Ponta: Băsescu ne-a minţit, acordul cu FMI nu poate fi renegociat

14 Mai 2010   •   00:00

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Cluj, că preşedintele Traian Băsescu "a minţit" când a afirmat că acordul cu FMI poate fi renegociat şi că în cazul în care s-ar cere renegocierea acordului reprezentanţii Fondului ar considera că România are un Guvern şi un preşedinte iresponsabili.
Ponta a declarat într-o conferinţă de presă că în cazul în care s-ar cere renegocierea acordului cu FMI reprezentanţii Fondului ar considera că România are un Guvern şi un preşedinte iresponsabili, pe care nu se pot baza.
"Domnul Băsescu, ca de obicei, ne-a minţit. Ministrul Finanţelor, neavând răspunderi politice, a spus adevărul. Când a plecat delegaţia FMI cu scrisoarea de intenţie, cine mai crede că se mai renegociază? Spun asta din experienţa cuiva. Am făcut parte din singurul Guvern, Năstase, care a dus la bun sfârşit un acord cu FMI. După ce ai semnat scrisoarea de intenţie, nu te mai întorci decât cu riscul ca FMI să te considere definitiv ca un Guvern şi un preşedinte iresponsabil pe al cărui cuvânt nu poţi să pui bază", a spus Ponta.
Potrivit acestuia, nu s-a mai întâmplat niciodată ca, după ce a plecat delegaţia FMI cu scrisoarea de intenţie, acordul să se renegocieze.
"Dar să te înţelegi, să îţi dai cuvântul, să pui semnătura pe scrisoarea de intenţie, au plecat la Washington, şi să le spui din Bucureşti «v-am păcălit, v-aţi dus cu o scrisoare, dar nu e adevărat», aşa ceva Băsescu poate face în România, dar în afara României nu se poate", a afirmat Ponta.
El a mai spus social-democraţii vor depune moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru măsurile anunţate de Traian Băsescu, acestea fiind "incorecte, insuportabile şi ineficiente". Ponta nu crede că Guvernul are capacitatea de a pune în aplicare măsurile de reducere a salariilor bugetarilor şi a pensiilor, măsuri despre care a spus că vor afecta şi firmele private. "Strict constituţional şi legal, măsurile anunţate, de reducere a salariilor şi a pensiilor, nu pot fi făcute prin OUG. Domnul Boc poate, fiind profesor de drept neconstituţional. Nu mă mai miră nimic, dar sper că va asculta de un jurist. Ştie că singura cale e angajarea răspunderii Guvernului. În această situaţie, PSD va depune moţiune de cenzură, pentru că avem numărul de parlamentari necesar şi o vom face fără nici o ezitare", a afirmat Victor Ponta. El a arătat că nu crede că, în mod concret, "Guvernul are capacitatea de a le pune în aplicare", măsurile fiind "incorecte, insuportabile şi ineficiente". "Îi vor apăsa din ce în mai tare pe angajaţii de la privat, cărora vreau să le spun că Băsescu îi va pune tot pe ei să achite nota de plată. Tichetele de masă se impozitează, CAS-ul, care se reduce în urma diminuării salariilor de la bugetari, vor trebuie acoperite tot de privaţi. Pentru cei de la firmele private, Băsescu pregăteşte noi taxe, noi impozite, controale şi o fiscalitate mai mare, care să acopere ceea ce domnia sa taie din bugetul de asigurări sociale şi din bugetul de stat prin aceste măsuri", a spus preşedintele PSD.
Ponta a mai spu că că este de acord, într-o oarecare măsură, cu percepţia clujenilor conform căreia Boc este folosit de Băsescu, dar nu este de acord cu faptul că Emil Boc acceptă acest lucru. "Judeţul Cluj şi municipiul Cluj-Napoca au rămas, probabil, ultimele în care o parte importantă a populaţiei mai are încredere şi simpatie în Emil Boc şi înţeleg această încărcătură sentimentală. Înţeleg sentimentul fiecărui clujean, acela că preşedintele Traian Băsescu, de fapt, îşi bate joc de Emil Boc, îl foloseşte şi îl va arunca imediat ce îşi va termina această sarcină de kamikaze pe care şi-a asumat-o", a spus Ponta. El a afirmat că, într-un anumit procent, este de acord cu percepţia clujenilor "că Boc este doar un om folosit de Traian Băsescu şi umilit", dar nu este de acord cu faptul că Emil Boc acceptă acest lucru, "acceptă acest cost atât de mare pentru el, ca persoană".  

×
Subiecte în articol: politic