x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta cere de la colegii de alianţă liberali să dea dovadă de solidaritate

Ponta cere de la colegii de alianţă liberali să dea dovadă de solidaritate

20 Mai 2013   •   13:39
Ponta cere de la colegii de alianţă liberali să dea dovadă de solidaritate

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, le-a cerut luni liberalilor să dea dovadă de solidaritate faţă de alianţa politică din care fac parte şi în care guvernează - Uniunea Social Liberală - şi a arătat că nu poţi fi în acelaşi timp şi la guvernare şi în opoziţie, prin atitudinea unor parlamentari care critică PSD, informează agerpres.ro.

În opinia premierului, "ultimatumul" dat PNL vineri este un termen folosit de presă.

"Şi la fel este şi Roşca Stănescu - tot un termen din presă. Pe noi nu ne interesează Roşca Stănescu foarte tare, pe noi ne interesează un singur lucru: să avem toate garanţiile că în continuare toate responsabilităţile le împărţim şi suntem solidari, că deciziile le luăm împreună în cadrul USL şi în cadrul Guvernului, şi nimeni nu poate să facă jocul PDL-ului din 2005 - 2006 când erau şi la putere şi în opoziţie, pentru că finalul este acelaşi - nu poţi fi şi la putere şi în opoziţie. Ceea ce e important pentru noi, este (...) aici, în Parlament, în teritoriu, unde dacă dăm un semnal de la centru că ne putem ataca, vă daţi seama ce se întâmplă în teritoriu, de-abia aşteaptă să vadă că e liber la atacuri. Deci peste tot în Parlament, în Guvern, în teritoriu, e important să rămânem solidari şi că PNL-ul este solidar cu noi, aşa cum a fost de altfel în aceşti doi ani şi jumătate. Noi suntem un partid foarte serios, foarte disciplinat când avem o alianţă şi, chiar dacă înţeleg că PNL-ul e un pic special, totuşi avem de guvernat ţara. Şi când guvernezi ţara nu poţi să stai toată ziua să-i răspunzi lui Roşca Stănescu sau mai ştiu eu cui, că nu-i doar Roşca Stănescu, dacă e el, vin şi alţii", a declarat premierul la Palatul Parlamentului, înaintea reuniunii Biroului Permanent Naţional al PSD.

El a adăugat că nu este interesat "ce face PNL-ul cu Roşca Stănescu".

"Niciodată nu am spus eu ce trebuie să facă PNL-ul cu Roşca Stănescu. Şi dacă îl excluzi azi pe Roşca Stănescu şi mâine vine un alt liberal care face acelaşi lucru, la ce ne-ar folosi? La nimic. Pe noi ne interesează o anumită atitudine care, în ultimul timp, n-a mai fost foarte clară - adică miniştrii erau la guvernare şi unii parlamentari PNL erau in opoziţie, lucru care nu se poate. N-o să vedeţi, cât avem acord, niciun social-democrat care atacă miniştri PNL-işti, n-o să vedeţi vreo încercare a noastră de a arunca vreo răspundere pe altcineva, aşa trebuie să funcţioneze o coaliţie", a subliniat copreşedintele USL.

Întrebat ce garanţii ar trebui să dea liberalii în sensul unităţii coaliţiei, Victor Ponta a subliniat că şi acum în acordul USL există un articol special conform căruia nu se admit atacurile şi că se aplică sancţiuni în astfel de cazuri.

"Or, nu s-au aplicat. Deci înseamnă că acordul nu s-a aplicat. Deci sunt garanţii şi scris şi vorbit. Până acum a funcţionat. Cred că e vorba aici de o decizie reală şi sinceră a colegilor de la PNL de a fi solidari şi de a merge mai departe cu noi. În perioada următoare, numai prin fapte, (n.r. garanţii), că vorbele şi hârtiile s-au făcut şi nu s-au respectat. Pentru noi, ca USL, este o perioadă acum în care să probăm că putem să fim toţi la guvernare aşa cum am fost toţi în opoziţie. Noi am fost toţi în opoziţie şi am fost extrem de solidari", a subliniat premierul.

Întrebat cum se poate încheia "cea mai mare criză din USL", preşedintele PSD a subliniat că prin solidaritate.

"Nu astăzi. Astăzi nu poţi să faci mare lucru, într-o zi, ci în perioada următoare", a arătat el.

În opinia liderului USL, excluderea senatorului Sorin Roşca Stănescu din PNL nu ar reprezenta o garanţie de solidaritate.

"Ar fi un gest foarte bun cu cei care vor să facă ca Roşca Stănescu. Dar nu e suficient. Important este ca decizia, şi nu cea anunţată la presă, ci cea sinceră. să fie de a fi solidari. (...) Dl. Nicolăescu cu mine a fost foarte sincer", a argumentat premierul Ponta. 

×
Subiecte în articol: Victor Ponta sorin rosca stanescu USL