x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta - despre referendum, în Le Monde: "Poate am acţionat în mod impetuos şi pripit, dar am răspuns aşteptărilor populaţiei"

Ponta - despre referendum, în Le Monde: "Poate am acţionat în mod impetuos şi pripit, dar am răspuns aşteptărilor populaţiei"

18 Sep 2012   •   16:27
Ponta - despre referendum, în Le Monde: "Poate am acţionat în mod impetuos şi pripit, dar am răspuns aşteptărilor populaţiei"

Intr-un interviu acordat lui Piotr Smolar, corespondentul cotidianului francez Le Monde la Bruxelles, premierul Victor Ponta a admis ca poate a actionat impetuos si pripit in privinta suspendarii presedintelui insa a facut-o doar pentru a raspunde asteptarilor populatiei.

Nu ati reusit sa il suspendati pe presedintele Traian Basescu, dar trebuie sa oferiti explicatii Comisiei Europene, care considera ca ati lezat statul de drept. Regretati?

Cu siguranta puteam actiona diferit. Acest episod ne-a invatat lectii pozitive si negative. Voi lucra de doua ori mai mult, pentru a repara reputatia Romaniei. Evident, agresivitatea disputelor noastre politice a surprins Comisia Europeana si pe europeni, insa aceasta este cultura noastra politica. Rata de participare si rezultatul referendumului ma fac sa spun ca poate am actionat in mod impetuos si pripit, dar am raspuns asteptarilor populatiei.

Credeti ca imaginea Romaniei va avea de suferit, mai ales ca Uniunea Europeana este deja bulversata?

Am avut o mare problema in a ne explica actiunile. Am fost uimit cand Le Monde, ziar pe care l-am citit mereu, m-a descris ca pe o persoana care nu respecta valorile europene. Eu am fost, in cele din urma, cel care a decis sa normalizeze situatia cu presedintele. Vom avea alegeri legislative, dupa care va urma revenirea la normalitate. Razboiul politic a afectat ambele parti si tara, insa interesele natiunii trebuie sa primeze. Sondajele spun ca vom avea majoritate absoluta dupa alegeri. Probabil atunci voi fi mai destins si voi mai fi atat de atent la sfarsitul mandatului lui Basescu. El isi incheie cariera politica, eu o incep pe a mea".

Comisia Europeana poate interveni in viata politica a unui stat membru? Viviane Reding a vorbit de "lovitura de stat"...

Presedintele Comisie Europene a fost corect, echilibrat si a jucat un rol foarte important pentru readucerea Romaniei la normalitate. Alte puncte de vedere sunt exagerate si partizane. Nu pot accepta insa expresia , pentru ca lovitura de stat data de 8,5 milioane de persoane nu exista. Situatia din Romania nu a fost in alb si negru, cu un nevinovat si un vinovat. A fost o batalie politica foarte sangeroasa careia am luat decizia de a-i pune capat, din punctul meu de vedere.

×