x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta, la Bruxelles: România nu va avea fonduri europene reduse, dar ţine de noi creştem gradul de absorbţie (VIDEO)

Ponta, la Bruxelles: România nu va avea fonduri europene reduse, dar ţine de noi creştem gradul de absorbţie (VIDEO)

29 Iun 2012   •   05:42
Ponta, la Bruxelles: România nu va avea fonduri europene reduse, dar ţine de noi creştem gradul de absorbţie (VIDEO)

Comisia Europeana a propus in reuniunea Consiliului European ca Romania si alte state membre sa nu aiba fonduri UE reduse in perioada 2014-2020. In acelasi timp, presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a recomandat autoritatilor de la Bucuresti sa creasca gradul de absorbtie a banilor comunitari.

"O veste buna, care urmeaza sa se concretizeze in semestrul II, este discutia de principiu asupra cadrului financiar multianual 2014-2020, in care Romania si-a manifestat sustinerea fata de propunerea Comisiei, pe care o consideram avantajoasa, iar Declaratia adoptata la Bucuresti de catre "Grupul Prietenilor Coeziunii" a fost retinuta ca element principal in trecerea in perioada imediat urmatoare la discutiile pe cifre si date concrete. Asta inseamna ca Romania, in 2014-2020, nu va avea fonduri europene reduse, nici pe ceea ce priveste platile directe in politica agricola comuna, nici pe fondurile structurale si de coeziune, dar tine foarte mult de noi sa imbunatatim capacitatea de absorbtie a fondurilor europene si sa identificam in mod corect prioritatile pentru 2014-2020", a spus, aseara, premierul Victor Ponta.

El a precizat ca din partea CE este sesizata si o flexibilitate in ceea ce priveste realocarile de fonduri de la un program operational la altul in cadrul anvelopei financiare disponibile pentru Romania.

Ponta a mai declarat, la Bruxelles, ca in cadrul recomandarilor specifice de tara ale presedintelui Comisiei Europene a fost apreciat faptul ca Romania s-a incadrat in coordonatele acordului incheiat cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, principala recomandare fiind de respectare in continuare a obligatiilor asumate de Guvern.

La inceputul lunii iunie, la Bucuresti s-au reunit reprezentanti la nivel inalt din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croatia, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania, precum si presedintele Comisiei Europene. In cadrul acelei reuniuni, organizata sub titulatura "Grupul Prietenilor Coeziunii", a fost semnata o Declaratie comuna in care se insista pentru mentinerea unui "nivel corespunzator" al finantarii, in scopul cresterii economice si crearii locurilor de munca, Declaratia reprezentand un demers comun de mentinere a finantarii in perspectiva discutiilor de la Consiliul European, din 28-29 iunie, in care este analizat cadrul financiar multianual al UE.

×