Premierul Victor Ponta şi soţia sa, eurodeputata Daciana Sârbu, au participat şi în acest an la slujba de hram de la Mănăstirea Putna, oficiată de arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor şi de Ignatie Elhochi, mitropolit şi arhiepiscop ortodox antiohian al Franţei, Europei Occidentale şi Meridionale împreună cu un sobor de preoţi.
''Sunt foarte mulţi ani deja de când, de fiecare dată de Adormirea Maicii Domnului, sunt aici, la Putna. În acelaşi timp, însă, ştiu că în toată ţara sunt foarte multe mănăstiri, sunt biserici cu hramul Adormirii Maicii Domnului şi mă bucur foarte mult că oamenii sunt împreună, alături de biserică. Este o mare sărbătoare şi îmi doresc doar, aşa cum spunea deja un sfânt că România este grădina Maicii Domnului, să avem o ţară mai bună în care să fim mai uniţi şi mai prosperi'', a spus premierul Ponta, după ce a participat la agapa organizată la Mănăstirea Putna.
La ceremonia religioasă oficiată vineri la Putna au mai participat primarul de Iaşi, Gheorghe Nechita, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, deputatul PSD Eugen Bejinariu, dar şi secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedintele PDL, Mihai Răzvan Ungureanu, şi vicepreşedintele PDL Ioan Bălan, care au plecat de la slujbă cu puţin timp înainte ca delegaţia PSD să ajungă la lăcaşul de cult.
În predica sa, arhiepiscopul Pimen a comparat România cu grădina Maicii Domnului şi a vorbit despre credinţa în ajutorul Maicii Domnului, subliniind că cele mai frumoase rugăciuni sunt închinate Maicii Domnului.
Pimen le-a spus credincioşilor că domnitorul Ştefan cel Mare, care este îngropat la Putna, purta tot timpul trei icoane, una a lui Iisus Hristos, una a Maicii Domnului şi una a lui Ioan Botezătorul.
El le-a mulţumit credincioşilor pentru ajutoarele strânse pentru sinistraţii din Oltenia în urma unui apel al Bisericii, pentru evlavia şi credinţa lor şi le-a transmis să aibă înţelegere pentru că nu pot fi aprobate solicitări pentru noi schituri şi mănăstiri întrucât nu sunt pregătiţi suficienţi călugări pentru acestea.
Totodată, stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, a anunţat că obştea mănăstirii se pregăteşte ca în iulie 2016 să sărbătorească 550 de ani de la turnarea temeliei bisericii.
Preoţii şi înalţii ierarhi s-au retras după slujbă şi în drumul lor s-au oprit în dreptul premierului şi al soţiei acestuia, cărora le-au dat binecuvântarea, apoi au schimbat câteva cuvinte.