Premierul Victor Ponta a cerut ministrilor implicati sa verifice rapid, prin "mijloace administrative", daca pe listele electorale permanente s-au aflat la data referendumului si persoane decedate sau fara cetatenie, aratand ca un "mini-recensamant" nu mai poate fi organizat doarece "boicotul" continua.
El a mai aratat ca judecatorii Curtii Constitutionale nu au cerut Guvernului listele electorale permanente, deoarece acestea se afla la Biroul Electoral Central, ci "listele electorale permanente actualizate conform dispozitiilor articolului 17 alineat 2 din Legea 3/2000".
"Va rog, domnilor ministri, sa procedati strict in conformitate cu solicitarile Curtii Constitutionale. E foarte clar ca ideea initiala a unui mini-recensamant nu poate functiona, pentru ca inteleg ca boicotul se continua si in acest caz si atunci am avea tot rezultate false, din moment ce li se tranteste usa in nas oamenilor. Va rog doar sa verificati cat mai rapid posibil, prin mijloacele administrative pe care le aveti, daca pe listele electorale permanente la 29 iulie 2012 s-au aflat persoane decedate, fara cetatenia romana sau diverse alte cazuri prevazute de lege. Daca veti reusi, fara sa-l suparati pe presedintele suspendat, sa ii scoateti de pe lista si pe generalul Pacepa si pe Elodia Ghinescu, nu poate fi decat in beneficiul si spre deliciul mass-media", a spus Ponta.
Premierul a mai sustinut ca deplange faptul ca tocmai Traian Basescu exercita presiuni asupra Curtii Constitutionale si a facut din nou apel pentru incetarea acestor presiuni.
In 2 august, Curtea Constitutionala anunta ca a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul, mentionand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente.
O zi mai tarziu, Curtea Constitutionala a preschimbat din 12 septembrie in 31 august termenul pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului.
Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului ca pana la 31 august sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat refendumul din 29 iulie.
In 6 august, Curtea Constitutionala a revenit cu o adresa catre Guvern in care preciza ca a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendului si listele in baza carora s-a organizat consultarea populara din 29 iulie, nu "actualizarea listelor" de alegatori.
Amanarea unei decizii privind referendumul a survenit datelor contradictorii transmise Curtii in datele de 1 si 2 august, de catre Serviciul de Evidenta a Populatiei al MAI.
Seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, impotriva ofiterului de politie fiind declansata urmarirea penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, a anuntat, luni, Ministerul Public.
Sursa citata a precizat ca in baza acestor liste electorale permanente actualizate in termenele si conditiile prevazute de legislatia in materie, privind numarul de 18.292.514 cetateni cu drept de vot, s-a organizat si desfasurat referendumul national din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei.
Adresa comunicata Curtii Constitutionale in 2 august, conform careia MAI nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, aceasta atributie revenind exclusiv Autoritatii Electorale Permanente, releva "o indeplinire defectuoasa cu stiinta a atributiilor de serviciu" din partea chestorului Manoloiu, cel care a semnat documentul transmis CC.
Prin aceasta fapta a chestorului Manoloiu ar fi fost cauzata "o tulburare insemnata relatiilor sociale privind evidenta persoanelor cu drept de vot si a au fost afectate acele relatii sociale a caror normala desfasurare si dezvoltare nu este posibila fara indeplinirea cu corectitudine a indatoririlor de serviciu de catre functionarii publici sau alti functionari", spun anchetatorii.