x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Pactul cu Băsescu a fost necesar pentru un obiectiv comun cu Antonescu şi Dragnea

Ponta: Pactul cu Băsescu a fost necesar pentru un obiectiv comun cu Antonescu şi Dragnea

de Mediafax    |    08 Oct 2013   •   15:45
Ponta: Pactul cu Băsescu a fost necesar pentru un obiectiv comun cu Antonescu şi Dragnea

Premierul Victor Ponta afirmă că semnarea Pactului de colaborare instituţională cu preşedintele Traian Băsescu a permis îndeplinirea unui obiectiv aparţinând inclusiv lui Crin Antonescu şi Liviu Dragnea, şi anume acela de a evita intrarea într-o nouă criză constituţională şi politică.

El a justificat încheierea Pactului prin evitarea, la sfârşitul anului trecut, a unei noi crize instituţionale, obiectiv care a fost astfel îndeplinit, şi a arătat că în continuare consideră acest Pact ca fiind unul necesar.

"Antonescu, care a fost cu mine atunci la Cotroceni, ca şi Dragnea...pînă la urmă, noi trei ne-am sfătuit înainte să mergem acolo. Ar fi fost un lucru foarte rău pentru România, în decembrie 2012, să intrăm într-o nouă criză, adică să-l suspendăm pe Băsescu, să facem referendum în februarie sau ianuarie. Era din punctul de vedere al bugetului, FMI, situaţiei economice, fondurilor europene...ar fi fost un preţ foarte mare. Deci, obiectivul pe care noi toţi trei l-am avut în decembrie 2012, acela de a nu intra într-o nouă criză constituţională şi politică, a fost atins", a spus Ponta.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că discuţia legată de pactul de coabitare dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta reprezintă un "caraghioslâc", menţionând că sunt ţinuţi din "treabă" doi miniştri importanţi, dar şi consilierii prezidenţiali care au de construit un partid.

Antonescu a fost întrebat dacă el crede într-o împăcare între Victor Ponta şi Traian Băsescu din perspectiva discuţiilor pe pactul de coabitare.

"Termenul ăsta de împăcare l-a folosit domnul Ponta şi cu privire la relaţiile dintre domnia sa şi mine. Aş fi jignit să se folosească acelaşi termen între ceilalţi doi domni, adică din două una, ori noi cu Victor Ponta, cum zice domnia sa, ne-am împăcat, dar cum ne împăcăm noi nu pot să se împace alţii, ori să fim serioşi ... Cred că nu am ajuns în situaţia în care să ne uităm o ţară întreagă la un caraghioslâc pe felul în care se constituie o comisie care cuprinde miniştri. Ce miniştri, ai Sportului? Nu. Ministrul Justiţiei - e greu să şi pronunţi - şi ministrul de Externe, care mediază ce? O împăcare. Între cine? Între doi cetăţeni cu funcţii temporar importante. (...) Ca să ţii din treabă un ministru Externe şi un ministru al Justiţiei, care atâta treabă au în România şi în lume, pe de o parte, pe de altă parte ca să ţii din treabă nişte consilieri prezidenţiali care au de făcut un partid, adică nu e uşor, ca să discute cum să se împace şi să evalueze cum a mers pactul de coabitare. Păi nu vede toată lumea cum a mers pactul de coabitare? A mers o vreme bine, şi-au făcut fiecare nişte interese, după care s-a schimbat situaţia", a declarat Antonescu.

El a apreciat că ieşirea publică a şefului statului pe subiectul pactului de coabitare cu Victor Ponta a fost din "registrul comediei cu tuşe groase, ca să râdă şi omul simplu".

Liderul PNL a fost întrebat la ce s-a referit atunci când a susţinut că premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu şi-au "făcut nişte interese".

"N-am spus că sunt interese ilegitime, sau legitime. Sunt nişte interese politice pe care, în mod evident, din punctul meu de vedere, repet, marele beneficiar al pactului a fost Traian Băsescu. Asta este evaluarea mea, domnul Ponta ar avea şi dânsul motive să creadă că i-a mers bine", a răspuns Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că premierul a încălcat pactul de coabitare pe politică externă, justiţie şi stat de drept, adăugând că a decis declanşarea, marţi, a unor consultări tehnice, prevăzute în acord, în legătură cu aceste domenii.

El a enumerat, printre încălcările acordului, declaraţiile lui Ponta legate de Kosovo şi despre regimul politic din Siria.

Guvernul va fi reprezentat la discuţiile solicitate de preşedintele Traian Băsescu privind politica externă şi justiţia de către cei doi miniştri de resort, respectiv Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc, aceştia urmând să se întâlnească cu doi consilieri ai preşedintelui, a anunţat premierul Ponta.

Joi, preşedintele Băsescu a declarat că va face o analiză privind pactul de coabitare cu premierul Ponta şi se va pronunţa, menţionând că cel mai important punct, independenţa justiţiei, "s-a prăbuşit" miercuri.

Ponta a declarat, ulterior, că el nu doreşte denunţarea pactului. 

×