x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta rămâne în funcție. Coaliţia de guvernare rezistă

Ponta rămâne în funcție. Coaliţia de guvernare rezistă

de Diana Lazăr    |    22 Sep 2015   •   10:22
Ponta rămâne în funcție. Coaliţia de guvernare rezistă
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Doar de câteva minute au avut nevoie social-democraţii să tranşeze problema Victor Ponta. Continuarea guvernă¬rii şi respingerea moţiunii de cenzură s-au decis cu unani-mitate de voturi în Comitetul Executiv al PSD de luni.

Premierul le-a comunicat cole¬gilor de partid că rămâne în fruntea Excutivului atâta vreme cât va avea susţinerea lor în Par-lament. Deşi au decis să meargă mai departe cu aceeaşi formulă, social-democraţii admit că for-maţiunea are probleme de ima-gine şi chiar de credibilitate din cauza dosarelor mai-marilor lor. „Ai văzut tu câine să plece din întrebat de Jurnalul Naţional cum explică decizia de a-l susţine în continuare pe Victor Ponta în fruntea Guvernului chiar cu riscuri de imagine pentru ţară şi partid. „Niciun coleg nu vrea să ieşim de la guvernare”, a fost şi argumentul oficial anunţat de Liviu Dragnea după Comitetul Executiv. În sală, premierul Victor Ponta nu a dat prea multe detalii despre dosarul său şi situaţia provocată de acesta. „Rămân cât timp mă susţineţi”, a afirmat primul-ministru. În pofida susţi-nerii afirmate public, Liviu Drag-nea admite că PSD are o pro-măcelărie?”, spune un lider PSD, blemă de credibilitate din cauza dosarelor penale ale liderilor.

Miza organizării alegerilor
În plus, președintele interi-mar susţine că va analiza im-pactul asupra imaginii PSD în perioada următoare şi va încerca să minimizeze pagubele. „Nu suntem nebuni să riscăm înainte de un an electoral să ieşim de la guvernare. Trebuie să organi-zăm noi alegerile”, dezvăluie liderii PSD pe holurile Parla¬mentului. E esenţial pentru un partid să fie cel de la butoane în momente electorale pentru că astfel are un avantaj la start în ziua alegerilor. Dacă Guvernul supravieţuiește şi acestei moţiuni de cenzură, drumul până la alegerile de anul viitor rămâne astfel liber pentru PSD.

Rebeliune înăbușită
Mai mulţi senatori şi deputaţi ameninţă că vor merge cu Opoziţia dacă Liviu Dragnea nu dă drumul legii pensiilor speciale. Preşedin¬tele interimar i-a băgat în şedinţă pe deputaţi pentru calmarea spi-ritelor. Surse parlamentare au declarat că Dragnea le-a promis aleşilor că vor avea indemnizaţii mari odată cu aprobarea legii sala¬rizării personalului bugetar, ceea ce ar trebui să vină ca o compen¬saţie pentru nemulţumiţi.

Susținere de la UNPR
Anterior şedinţei de partid, prim-ministrul Ponta s-a asigurat şi de sprijinul lui Gabriel Oprea care l-a vizitat la Guvern la prima oră a dimineţii. „Cu UNPR e rezolvată”, a spus Ponta după tête-à-tête-ul cu vicepremierul. Ori suportul gene-ralului este esenţial la moţiunea de cenzură, având în vedere mica armată de 63 de parlamentari pe care o conduce, care poate înclina decisiv balanţa într-o parte sau alta la dezbaterea moţiunii.
 

×