x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta şi Dragnea se pregătesc de o noapte a cuţitelor lungi la Congresul PSD

Ponta şi Dragnea se pregătesc de o noapte a cuţitelor lungi la Congresul PSD

de Marius Gîrlașiu    |    11 Sep 2015   •   08:46
Ponta şi Dragnea se pregătesc de o noapte a cuţitelor lungi la Congresul PSD
Sursa foto: Diana Oros

Premierul a început să-şi arate colţii în relaţia cu liderul interimar al PSD. Liviu Dragnea a dezvăluit, misterios, că l-ar susţine pe Victor Ponta dacă ar candida pentru un post în conducerea partidului. Patru şefi de filială, liderii PSD din Timiş, Mureş, Neamţ şi Brăila, au cerut Congres până “cel târziu în luna octombrie”, mai devreme decât data prevăzută iniţial, pe 16 noiembrie.

Imediat după ce a fost ales lider interimar al PSD până la un eventual Congres, la CEx din iulie, Liviu Dragnea i-a chemat la raport pe miniştrii din Guvernul Ponta. Fostul “coordonator politic” le-a recomandat miniştrilor PSD să dea raportul în Biroul Permanent al partidului despre orice proiect politic pe care îl au pentru ca formaţiunea să-şi dea acordul. Mai mult, relaţia dintre partid şi Guvern a fost privită ca una de subordonare după ce noul lider le-a impus miniştrilor lui Ponta şi un cod de conduită prin care îi invăţa inclusiv ce să spună la televizor. În ciuda mesajelor de pace şi prietenie, tensiuniea dintre Victor Ponta şi Liviu Dragnea a ars mocnit, mai ales că premierul a susţinut-o pe Rovana Plumb la CEx în urma căruia partidul l-a ales pe Dragnea. Deşi tot atunci s-a stabilit ca un eventual Congres al PSD să aibă loc pe 16 noiembrie, mai mulţi lideri încearcă să grăbească lucrurile pentru luna octombrie.

Congresul dus cu vorba

Preşedintele PSD Brăila, ministrul Economiei Mihai Tudose, crede că “Un congres PSD trebuie organizat cât mai rapid. Este nevoie ca partidul să aibă o conducere solidă, validată de forul suprem decizional, mai ales că 2016 este an electoral. PSD iese revigorat în urma congreselor, capătă forţe noi şi este capabil să câştige bătăliile electorale”. Tudose nu este singurul membru al Guvernului care pune presiune pe Liviu Dragnea. Ministrul Comunicaţiilor şi liderul PSD Timiş, Sorin Grindeanu, susţine şi el că “este oportună organizarea unui congres până cel târziu în prima jumătate a lunii octombrie. PSD a ieşit mereu întărit în urma congreselor, pentru că doar în forul suprem decizional îşi pot exprima opţiunea reprezentanţii tuturor structurilor noastre teritoriale". Declaraţiile miniştrilor survin la scurtă vreme după ce Ponta a ironizat subtil atitudinea conciliatorie a lui Dragnea faţă de PNL. „Cât mai multă iubire cu doamna Gorghiu ne ajută. Chiar mă miram că de vreo trei zile nu mi-a mai cerut demisia. Cred că a convins-o Liviu să nu o mai ceară”, comenta premierul. Cât a condus partidul, Ponta s-a arătat mult mai puţin dispus la negocieri cu opoziţia pe iniţiativele Guvernului său.


Candidează Ponta la Congresul din toamnă?

Poziţia de forţă pe care Liviu Dragnea o adoptă în relaţia cu Guvernul Ponta reiese şi din reacţia pe care liderul PSD a avut-o după ce ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că refugiaţii care vor sosi în ţară pot fi cazaţi în căminele studenţeşti. "Eu nu ştiu ce a avut în minte domnul ministru al Educaţiei, dar eu cred că ar trebui să fie mai ponderat şi el şi toţi miniştrii", l-a urecheat Dragnea. Preşedintele interimar i-a transmis un mesaj ciudat şi lui Victor Ponta, care a anunţat că nu va mai candida la şefia partidului în toamnă. “Important este să-şi dorească el. Dacă va dori să fie într-un post de conducere în PSD, va avea toată susţinerea mea, cum a avut-o tot timpul, fără ezitare”.


Congresul devansat pentru prima jumătate a lunii octombrie ar putea fi în avantajul lui Liviu Dragnea. Liderul PSD aşteaptă pe 28 septembrie primul termen al apelului în Dosarul Referendumul, caz în care Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare pentru fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. O eventuală sentinţă definitivă a ICCJ, prin care Dragnea ar fi condamnat cu executare, ar arunca în aer competiţia pentru şefia PSD în condiţiile în care la Congres ar urma să fie amendat Statutul cu amendamentele anti-corupţie propuse de Ponta în martie.

Vasile Gliga, preşedinte PSD Mureş

„Cred că se impune o clarificare la nivel central, se impune un Congres în cursul lunii octombrie, pentru a se stabili clar sarcinile liderilor din PSD. “

Liviu Dragnea spune că l-ar susţine pe Ponta dacă ar candida la o funcţie de conducere în PSD 

×