x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta vrea sesiune parlamentară extraordinară pentru legea referendumului

Ponta vrea sesiune parlamentară extraordinară pentru legea referendumului

11 Iul 2012   •   09:10
Ponta vrea sesiune parlamentară extraordinară pentru legea referendumului

Premierul Victor Ponta a anuntat, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca a trimis presedintilor celor doua camere al Parlamentului o scrisoare in care propune convocarea unei sesiuni extraordinare in care sa coreleze toate textele de legi privind referendunul cu decizia Curtii Constitutionale.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

Guvernul a atransmis un comunicat in care anunta ca va respecta decizia Curtii Constitutionale in cazul Legii referendumului, precizand totodata ca este sarcina Parlamentului sa puna cat mai repede in acord legislatia privind referendumul cu decizia luata de Curte.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat insa pentru Mediafax ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern, si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

El a mentionat ca, prin decizia luata in cazul acestei initiative legisaltive - respectiv de constatare a constitutionalitatii - Curtea Constitutionala a procedat normal, fiind consecventa deciziilor luate anterior.

Dusa a mentionat ca textul Ordonantei concorda cu prevederile legislative in vigoare din 2007 pana la inceputul anului in curs, cand au intervenit modificari operate de catre PDL, el aratand ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu din 2007 s-a desfasurat in aceleasi conditii stipulate acum de Ordonanta.

Aceeasi pozitie a avut si ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, care a precizat ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne se aplica la referendumul din 29 iulie.

La randul sau, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca, pana in momentul in care Legea referendumului, asupra careia s-a pronuntat CC, va ajunge lege, Guvernul va organiza refendumul in baza OUG, singurul act in vigoare care reglementeaza acest domeniu.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a cerut premierului Victor Ponta sa anuleze OUG care stabileste ca presedintele este demis, la refendum, cu 50% plus unu din participantii la vot, ea subliind ca CC a stabilit ca seful statului nu poate fi demis decat cu majoritatea alegatorilor de pe liste.

×