x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Porti deschise - Coada la Guvern

Porti deschise - Coada la Guvern

02 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Romanii au luat ieri cu asalt portile deschise ale Palatului Victoria. Ca urmare, Secretariatul General al Guvernului a fost nevoit sa prelungeasca cu o ora programul de vizita pentru cei aproximativ 300 cetateni care nu reusisera sa vada Palatul Victoria pe dinauntru. "Am venit sa vedem… aaa… palatul prezidential", se faleste un pensionar adus de umeri. "E prima data cand vin la Parlament", se straduieste altul sa para mai dihai. Un lucru ii leaga pe cei doi. Se simt la fel de importanti ca vor pasi in birourile mai-marilor statului. E prea putin important ca se afla, fara sa stie, in fata Palatului Victoria, cladirea Guvernului.
SILVIU SERGIU

Palatul Victoria si-a deschis ieri portile publicului larg. Iar bucurestenii au dat navala sa viziteze cladirea Guvernului. Cu o jumatate de ora inainte de ora anuntata - 10:00 - in jur de 100 de persoane se stransesera deja la intrarea din Strada Paris. Coada pe care o formasera se intindea pe aproape 30 de metri. Majoritatea curiosilor sunt pensionari, care infruntau cu stoicism canicula. Se feresc de soare cu palarii de paie, umbrele si evantaie. Cativa liceeni, profitand ca vacanta li s-a prelungit pana la jumatatea lunii, au venit si ei. Asteptarea este la fel de apasatoare ca si caldura de afara. Majoritatea spera sa se intalneasca cu prim-ministrul Adrian Nastase. Un pensionar care a trait prea mult sub comunisti se intereseaza daca se fac liste pentru a intra in Guvern. Cativa trecatori nu-i inteleg ce ii motiveaza pe cei care infrunta caldura. "Ce stau astia aici? Parca se da ceva gratis…", se intreaba zeflemitor o doamna.

ITINERAR. Pe masura ce avansau, cei de la coada deveneau din ce in ce mai nerabdatori. La poarta, un jandarm incearca sa asigure ordinea. Pensionarii il ignora si ii imping pe cei din fata lor discret. Primii 20 de vizitatori au intrat in cladirea Guvernuluiui la ora anuntata, 10:00. O angajata a Secretariatului General, care le va fi ghid, ii anunta traseul pe care il vor urma. "Vom merge la etajul doi pentru a vedea Sala Albastra, unde se tin conferintele de presa, apoi cabinetul cancelarului primului-ministru, biroul secretarului general al Guvernului, Sala Miro, cabinetul personal al premierului si Sala Consilierilor. Apoi vom cobori la etajul unu, pentru a vedea Sala Tratatelor si Sala de Marmura, unde se tin sedintele de guvern, iar in final veti putea vedea galeria primilor-ministri ai Romaniei." La finalul instructajului, ghidul puncteaza lucrul cel mai important: "Va rog sa va tineti de grup si sa nu ramaneti singuri prin Palat".

TURUL. Incepe turul Palatului Victoria. Unul dintre vizitatori, care vrea sa caste gura mai multa vreme, e suparat ca e zorit de angajatii Guvernului. "Asta e ziua portilor deschise 15 minute!", se lamenteaza el. In sala ce poarta numele pictorului spaniol Juan Miro, ghidul povesteste ca mobilierul masiv e din lemn de nuc. "Mahon, domnisoara", o corecteaza un vizitator. Nesigura, ghidul ii da dreptate. "Credeti-ma, am lucrat la mobilierul asta", se faleste interlocutorul. In Sala Consilierilor, unul dintre batrani ocupa "abuziv" un scaun. "Vreau sa ma simt si eu ministru pentru o zi. Numai putin. Ma ridic imediat", i se adreseaza el ghidului rugator. Vizitatorii ajung la cabinetul premierului. Aici este foarte racoare. Instalatia de aer conditionat e fixata la 16 grade. "Asa-i place primului-ministru sa lucreze", ii lamureste o secretara. Lipsa premierului ii dezamageste. Un pensionar de 71 de ani ii ia apararea lui Nastase: "Acuma, nu poate sta de vorba cu fiecare in parte". La sala cu parchet, un pensionar mai cusurgiu stramba din nas. Admite, cu un aer atotcunoscator, ca Palatul Victoria este intr-adevar o cladire interesanta, dar ca "nu se compara cu ceea ce fostul dictator Nicolae Ceausescu avea la Snagov". Turul se termina, iar un vizitator se repede sa ia un teanc de calendare cu premierul Nastase. Afara, alte cateva zeci de persoane isi asteapta randul. Coada nu s-a micsorat. De aceea programul de vizitare a fost prelungit cu o ora peste ora initiala, 16:00.

CURIOZITATE

"Am venit sa vizitez Palatul Victoria pentru ca vreau sa stiu daca cei care conduc tara au un spatiu adecvat unde sa isi desfasoare activitatea" - Pensionar din Bucuresti

INTALNIRE CU NASTASE

Cativa norocosi au reusit totusi sa se intalneasca cu premierul Adrian Nastase in fata Palatului Victoria. Pret de cateva minute, seful guvernului a fost bombardat de doleante, a primit memorii si a dat autografe. La scurt timp insa, a plecat, scuzandu-se ca nu poate sta mai mult, pentru ca trebuie sa ajunga la o intalnire in afara Palatului Victoria si este in intarziere.

CADOURI SURPRIZA

Cativa norocosi au reusit totusi sa se intalneasca cu premierul Adrian Nastase in fata Palatului Victoria. Pret de cateva minute, seful guvernului a fost bombardat de doleante, a primit memorii si a dat autografe. La scurt timp insa, a plecat, scuzandu-se ca nu poate sta mai mult, pentru ca trebuie sa ajunga la o intalnire in afara Palatului Victoria si este in intarziere.

GALERIE FOTO

INTERES. Portile Palatului Victoria au fost deschise publicului larg in premiera. Bucurestenii au dat navala sa profite de aceasta initiativa

PLIMBARE. Majoritatea celor care au vizitat Palatul Victoria au fost pensionari

AUTOGRAFE. Nastase a petrecut putin timp cu cei veniti in vizita

CADOU. Bogdan Draghici i-a adus premierului o matura ca sa ii mature pe baroni
×