x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Porunca lui Zeus către PD-L: 7 milioane de voturi sau demisia!

Porunca lui Zeus către PD-L: 7 milioane de voturi sau demisia!

de Adriana Duţulescu    |    26 Noi 2009   •   00:00

Preşedinţii de organizaţii judeţene ai PD-L au primit normă pentru alegerile de la 6 decembrie: 140.000 de voturi pe fiecare judeţ. Cine nu îndeplineşte norma îşi pierde funcţia. Boureanu a fost înlocuit de Vasile Blaga în campania pe Argeş şi soţii Ridzi de ministrul Gheorghe Pogea.

Traian Băsescu a venit ieri la Colegiul Director al PD-L pentru a lansa din nou, în faţa camerelor de filmat, atacuri la adresa mogulilor, dar în primul rând pentru a-i băga în sperieţi pe liderii judeţeni ai partidului, ale căror funcţii atârnă de scorul pe care îl vor scoate la alegerile de la 6 decembrie. De altfel, după ce în faţa presei Emil Boc a ţinut să declare că nu se aplică sancţiuni filialelor care au pierdut duminica trecută în faţa lui Mircea Geoană, după şedinţa Colegiului Director desfăşurată la Parlament, Vasile Blaga i-a chemat pe şefii de organizaţii la restaurantul Mc Moni's, ca să şteargă cu ei pe jos, departe de urechile presei. Blaga le-a trasat pedeliştilor noile sarcini pentru turul al doilea, sub ameninţarea că cine nu face norma de voturi va zbura din funcţie. Pentru primul tur al prezidenţialelor, fiecare filială a avut normă de 95.000 de voturi, dar acum, speriaţi de coalizarea PSD, PNL şi UDMR, şefii PD-L au cerut normă aproape dublă, de 140.000 de voturi pe organizaţie. La nivel naţional ar însemna aproximativ 7 milioane de voturi, sarcină pe care majoritatea democrat-libe­ralilor s-au declarat extrem de sceptici că va fi îndeplinită. "De unde să scoatem 140.000 de voturi? A fost greu să adunăm şi 95.000, cât aveam la primul tur normă, am avut noroc că a fost vreme frumoasă şi a ieşit lumea la vot", a declarat un lider de organizaţie al PD-L după aflarea normei pentru alegeri.

Cei care nu vor face scorul cerut vor plăti cu funcţia. Deja au început să curgă demisiile în alb de la şefii de organizaţii care au avut rezultate proaste la primul tur. După Cătălin Flutur de la Botoşani, care a anunţat că va demisiona în caz de eşec, şi preşedintele PD-L Dolj, Antonie Solomon, a anunţat că îşi va da demisia a doua zi după alegeri dacă nu va reuşi să adune mai multe voturi decât cei de la PSD pentru Mircea Geoană. Organizaţia lui Solomon a pierdut la primul tur alegerile la peste 15 procente distanţă de candidatul PSD. Totodată, Vasile Blaga le-a luat celor cu rezultate slabe dreptul de a gestiona campania pentru turul al doilea, punându-i pe miniştri să se ocupe de organizaţiile cu rezultate slabe. Vasile Blaga însuşi se va ocupa de campanie în Olt şi Argeş, judeţul condus de Cristian Boureanu. Videanu va face campanie la Teleorman şi ministrul Pogea la Hunedoara, în locul soţilor Iacob-Ridzi.


BĂSESCU, ÎN LUPTĂ CU "RECHINII"
Înainte de şedinţa Colegiului Director, Traian Băsescu a ţinut să îi atace din nou pe moguli şi noua alianţă PSD-PNL. Băsescu le-a spus democrat-libera­lilor despre întâlnirile devoalate de presă de la sediile firmelor lui Dan Voiculescu, Dinu Patriciu şi de la locuinţa lui Sorin Ovidiu Vântu, arătând că strategia politică şi economică pentru România, dar şi numele premierului au fost stabilite "cu mogulii în capul me­sei" şi în lipsa premierului propus. Şeful statului a arătat că, în condiţiile în care aceasta este modalita­tea prin care Mircea Geoană înţelege că se iau deciziile importante pentru ţară, în întâlniri pe ascuns, sin­gura opţiune a liderului PSD, la 6 decembrie, este să piardă. "România nu se poate transforma într-un stat controlat de oameni care nu au gir politic, dar au bani şi au televiziuni. Foarte interesant este că la astfel de discuţii, structură politică a Guvernului, strategie economică, nu este chemat pentru a fi consultat sau pentru a lua decizii cel pe care l-au nominalizat a fi prim-ministru. Despre ce independenţă vorbim? Poate discutăm despre un prim-ministru la fel de absent în exercitarea funcţiei cum ar putea fi Mircea Geoană dacă ar ajunge preşedinte. Deci această adu­nare de rechini Voiculescu, Vântu, Patriciu şi-a găsit oamenii potriviţi să-i manipuleze pentru ambele funcţii, pentru cea de preşedinte al României şi pentru cea de prim-ministru", a spus Băsescu. "Nu aş vrea să înţeleagă cineva că îl învinuiesc pe Iohannis, el nu ştie în ce s-a băgat, dar Mircea Geoană ştie perfect în ce s-a băgat, ştie foarte bine că este controlat şi subordonat acestor rechini, Voiculescu, Patriciu, Vân­tu", a subliniat Băsescu. El le-a spus democrat-li­beralilor că există şi oameni care nu pot fi cumpăraţi de aceşti moguli, oameni consideraţi toxici, care nu au putut fi chemaţi la ordine. "Cred că asta îi înnebu­neşte în momentul de faţă, dar va trebui să ia luc­ru­rile aşa cum sunt", a spus Băsescu în aplau­­zele lide­rilor PD-L, arătând totodată că în 12 ani petrecuţi pe mare a învăţat să rupă "colţii rechi­nilor". "Nu avem dreptul să lăsăm ţara pe mâna unei asemenea haite de rechini, care uite-aşa se învârt în jurul datei de 6 şi aşteaptă să se repeadă. Timp de cinci ani au trăit din ce au furat în timpul lui Iliescu, încă au, dar vor mai mult. În acelaşi timp, trebuie să ştiţi că au şi in­terese economice imediate şi interese prin jus­ti­ţie", a spus Băsescu. El a adăugat că Pa­triciu e foarte interesat să aibă un Guvern şi un pre­­şedinte subordonat, pentru că are dosarul în in­stanţă şi crede că şi-l poate opri dacă ar avea un preşedinte sau un premier să-l asculte. "Acesta este un motiv serios să ne mobilizăm pentru aceste alegeri", a conchis Băsescu.


BOC CERE COMISIE DE REVIZUIRE
Emil Boc a anunţat după Colegiul director al PD-L că pe masa Birourilor Permanente ale Camerei şi Senatului va figura luni proiectul de Comisie pentru revizuirea Constituţiei, acuzându-i pe liderii PSD şi PNL că, în loc să ţină cont de votul românilor la refe­rendum, fac înţelegeri pentru a-şi conserva privilegiile. "Astăzi, Colegiul Director Naţional, în unanimitate, a validat o decizie prin care solicităm luni Bi­rourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului să alcătuiască Comisia pentru revizuirea Constituţiei în vederea aplicării rezultatelor referendumului. Voinţa românilor trebuie să fie urmată de decizia politicienilor", a spus Emil Boc la finalul şedinţei conducerii partidului, la care a participat, pentru scurt timp, şi preşedintele Traian Băsescu.


PREŞEDINTELE NU CUNOAŞTE CONSTITUŢIA
La începutul şedinţei Colegiului Director, Traian Băsescu a spus că regretă că nu a introdus o a treia întrebare la referendum, care să vizeze eliminarea imunităţii pentru parlamentari, miniştri şi pre­şe­din­te. El şi-a exprimat speranţa că eliminarea imunităţii acestor categorii de demnitari va fi obţinută la negocierile pentru revizuirea Constituţiei. Liderul se­na­torilor PNL, Puiu Haşotti, consideră regretabil că Traian Băsescu nu ştie cine are imunitate. "Parlamentarii nu mai au imunitate. Imunitate juridică nu are decât preşedintele, parlamentarii nu au imunita­te decât pentru declaraţiile politice. Miniştrii au Le­gea răspunderii ministeriale, e altceva. E regretabil că domnul preşedinte nu ştie acest lucru şi confundă Legea răspunderii ministeriale cu imunitatea, cu Con­stituţia. De ce nu propune domnul Băsescu eli­minarea traseismului politic sau traseismului parlamentar?", a declarat Haşotti pentru Mediafax. Şi pur­tătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a PSD, Victor Ponta, a declarat că imunitatea parla­men­­tarilor a fost eliminată o dată cu modificarea Constituţiei din 2003, iar referirile lui Traian Băsescu la acest subiect sunt fie mincinoase, fie din ignoran­ţă. "Putea să pună şi întrebarea la referendum dacă sunt de acord cetăţenii să îl susţin eu pe el în turul doi sau Geoană", a spus la rândul său liderul PNL, Crin Antonescu. El a subliniat că Traian Băsescu nu va mai ieşi preşedinte al României şi că nu mai doreşte să comenteze declaraţiile acestuia.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că "Traian Băsescu este scos din minţi şi are un comportament anormal. Singura persoană care beneficiază de imunitate la ora actuală este preşe­dintele". El a amintit că el a cerut "modificarea Constituţiei pentru eliminarea imunităţii preşedintelui, cu mult înaintea lui Băsescu". "Am cerut modificarea Constituţiei cu doi ani în urmă, pe speţa numită Mihăileanu, în care sluga lui Băsescu, Kovesi, a refuzat să deschidă dosar pe speţa casei din Mihăileanu", a adăugat Orban.

×
Subiecte în articol: politic