x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prefectura Cluj: Amplasarea de camere video de către PDL încalcă legea, cei filmaţi pot cere daune

Prefectura Cluj: Amplasarea de camere video de către PDL încalcă legea, cei filmaţi pot cere daune

25 Iul 2012   •   13:04
Prefectura Cluj: Amplasarea de camere video de către PDL încalcă legea, cei filmaţi pot cere daune

Subprefectul judetului Cluj Mihnea Iuoras afirma ca amplasarea de camere video de catre PDL Cluj la intrarea in sectiile de votare incalca prevederile Legii nr. 677/ 2001 privind datele cu caracter personal, iar persoanele care se simt lezate pot sa ceara daune.

"Am analizat juridic un astfel de demers al PDL Cluj. Din punctul nostru de vedere un astfel de demers poate sa incalce prevederile Legii nr. 677/2001 care reglementeaza protectia datele cu caracter personal. Imaginea unei persoane fizice reprezinta o data cu caracter personal, iar prelucrarea unei astfel de date se face in conditiile legii. Un astfel de demers nu poate fi pus in practica fara sa se incalce prevederile legale. Fiecare cetatean are dreptul la protectia datelor cu caracter personal si sa nu uitam ca votul este secret, este liber, iar o persoana poate vota sau nu. Din acest punct de vedere, filmarea unor persoane fara acordul lor poate constitui un atac la libertatea alegerii acelor persoane de a vota", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, subprefectul de Cluj Mihnea Iuoras

El a afirmat ca reprezentantii PDL Cluj "s-au grabit" cand au anuntat ca vor instalarea de camere video la intrarea in sectiile de votare.

"Trebuiau sa ceara parerea avizata a Autoritatii pentru supravegherea datelor cu caracter personal. Legea nr. 677/2001 da atributii Autoritatii pentru supravegherea datelor cu caracter personal, iar persoanele care se considera vatamate in incalcarea drepturilor lor si vor fi filmate la intrarea in sectiile de votare pot sa se adrese si sa ceara daune acelor persoane care se fac vinovate de aceste incalcari ale legii", a spus Iuoras.

La randul sau, prefectul de Cluj, Ioan Vuscan, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca aceste camere video nu pot fi instalate in scopul "intimidarii si influentarii alegatorilor", iar reprezentantii autoritatilor vor verifica acest lucru. (Mediafax)

×