x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premiera - Independentul Ciontu ramane vicele Camerei

Premiera - Independentul Ciontu ramane vicele Camerei

de Carmen Vintila    |    22 Iun 2005   •   00:00
Premiera - Independentul Ciontu ramane vicele Camerei

Deputatii au respins ieri cererea PRM de revocare a lui Corneliu Ciontu din functia de vicepresedinte al Camerei, creand un precedent: primul deputat independent din conducerea acestui for legislativ.

Plenul Camerei Deputatilor a respins ieri solicitarea PRM de revocare din functia de vicepresedinte a deputatului independent Corneliu Ciontu cu 119 voturi impotriva revocarii si 82 pentru.

Liderul deputatilor PRM, Lucian Bolcas, a explicat inainte ca solicitarea de revocare din functia de vicepresedinte a deputatului Corneliu Ciontu sa fie supusa votului, ca aceasta are la baza retragerea de catre PRM a sprijinului politic acordat acestuia. "Este evident ca un deputat independent, care nu face parte din nici un grup parlamentar, nu poate sa faca parte din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor", a spus Bolcas.

VOT. Votul asupra cererii de revocare a fost secret, cu bile, iar 68 din voturile exprimate au fost anulate pentru ca deputatii au introdus ambele bile, alba si neagra, in aceeasi urna. Dupa numararea bilelelor s-a anuntat ca majoritatea necesara revocarii nu a fost intrunita, iar interpretarea rezultatului votului a fost incerta pentru ca trebuia sa fie intrunite cel putin 167 de voturi, jumatate plus unul din numarul total al deputatilor, pentru revocare sau impotriva revocarii. In cele din urma, membrii Biroului Permanent au hotarat cu 10 voturi pentru si unul impotriva apartinand deputatului PRM, Petre Popeanga, ca votul exprimat in plen pentru solicitarea de revocare sa fie un vot final. "Sunt multe chestiuni de procedura pe care ar trebui sa le explic pentru a justifica aceasta concluzie, dar faptul ca au fost doar 82 de voturi in favoarea revocarii, fata de 119 impotriva, arata ca nu putem sa mergem la un al doilea tur de scrutin pentru o formula de revocare cu majoritate simpla", a precizat presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. El a explicat ca in toamna cand va incepe sesiunea si se va constitui Biroul Permanent, PRM isi va putea desemna un reprezentant conform algoritmului stabilit. "Pana atunci, Ciontu ramane vicepresedintele Camerei", a anuntat Nastase.

PRM. In urma deciziei luate de membrii Biroului de a valida votul dat in plen, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a anuntat hotararea conducerii PRM ca reprezentantii acestui partid sa nu mai participe la lucrarile "acestui Birou Permanent ilegal". "Nu este o forma de boicot, dar refuzam sa fim partasi la ilegalitate. Cand va functiona un Birou legal, PRM va participa la lucrarile lui", a spus Bolcas. Pe de alta parte, Bolcas l-a acuzat pe liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, de "imaturitate si iresponsabilitate politica" pentru ca a sprijinit "aceasta anomalie constitutionala". "Votul dat astazi a facut ca lucrurile sa fie si mai alunecoase, iar singura solutie pentru a indrepta ceva sunt alegerile anticipate", a spus Bolcas. Totodata, el a spus ca Nicolaescu este fixat pe ideea de modificare a Regulamentului, dar pentru faptul ca acesta nu este "convins de sprijinul UDMR si al PC, prefera sa ne tina pe noi in asteptare".

NASTASE, IN VIZORUL PRM
Liderul deputatilor PRM, Lucian Bolcas, a declarat ieri ca parlamentarii partidului se mai gandesc la posibilitatea revocarii presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. El l-a citat, in context, pe seful partidului, Corneliu Vadim Tudor, care a spus ca sprijinul acordat pentru alegerea actualului presedinte al Camerei Deputatilor a fost consumat si retras. "Din momentul acestui anunt, orice se poate intampla", a adaugat Bolcas. El a declarat totodata ca problema presedintiei Senatului nu se pune, pentru ca, la ora actuala, PRM nu are nimic sa-i reproseze lui Nicolae Vacaroiu, care, dupa cum a mentionat Bolcas, conduce activitatea acestui for in mod onest si echilibrat.
×