x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul, chemat să explice derapajul

Premierul, chemat să explice derapajul

16 Feb 2016   •   22:12
Premierul, chemat să explice derapajul

Premierul Dacian Cioloş va fi chemat, miercuri, în faţa Senatului, după ce camera superioară a Parlamentului a decis ieri că primul-ministru trebuie să dea explicaţii în cazul intervenţiei ANAF de luni, la sediile trustului Intact. Senatorii din toate partidele au condamnat descinderea Fiscului drept un abuz şi un pericol la adresa libertăţii de exprimare.

Potrivit europarlamentarului român Victor Boştinaru, ordinul de evacuare în cinci zile a clădirilor în care funcţi-onează trustul Intact a început să fie discutat şi în Parlamentul European. „Vestea a ajuns la cunoştinţa cole-gilor mei din Parlamentul European. Despre România s-a mai discutat în Parlamentul European atunci când fostul preşedinte, Traian Băsescu, a pus presa pe lista vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale. Am început deja să fim comparaţi cu regimul lui Viktor Orban, din Ungaria. Dacă nu se opreşte abuzul, s-ar putea lua poziţii în Parlamentul European faţă de această situaţie”, a declarat Boştinaru.

Ordinul de evacuare, semnat de Diaconu
Fostul şef al Fiscului, demis după ce a intrat în atenţia DNA, a semnat ordinul de evacuare a clădirilor în care funcţionează trustul Intact în data de 8 februarie, cu trei zile înainte de a-şi pierde postul. O altă decizie luată de ANAF vizează cererea de întrerupere a furnizării serviciilor până la încheierea de contracte cu noul proprietar - statul român.

Statul s-a gândit mai bine de un an la o execuție fulgerătoare
Acțiunea în forță şi termenul de evacuare cerut de ANAF par de-a dreptul absurde, în condițiile în care autoritățile au refuzat să răspundă efor-turilor constante ale Antena Group de a reglementa contractual situația sediilor sale intrate în proprietatea statului. „Este necesar să cunoaştem de urgenţă dacă Statul Român, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Bucu-reşti, doreşte continuarea contractelor de locație cu subscrisele (Antena Group şi Antena 3 n.n.) şi care sunt condițiile comerciale”, cereau primăvara trecută reprezentanții televiziunilor Intact. În zeci de documente adresate instituți-ilor statului începând din 2014, trustul media a repetat că, în calitate de terț de bună-credință, doreşte să negocieze cu statul prețul de închiriere sau de cumpărare a imobilelor. Totodată, au atras atenția că relocarea televiziunilor este un proces care ar dura 9-12 luni, că în sedii s-au investit sume importante şi că în joc sunt peste 1.500 de locuri de muncă. Cererile au fost adresate repetat Guvernului, premierului Ponta, fostului şi actualului ministru de Finanțe, Fiscului, RAAPPS. La capătul a peste un an de încercări lovite de zidul autorităților, ANAF a cerut evacuarea în 5 zile.

Avocatul Sergiu Andon: O demonstraţie de forţă
Avocatul Sergiu Andon crede că termenul de 5 zile dat de către ANAF este unul nepotrivit, mai ales ţinând seama că este vorba de un trust de televiziune. „Este limpede că-i un abuz, mai ales după repetatele cereri ale trustului de a închiria spaţiile respective. În general, execu-torii judecătoreşti fixează temene foarte scurte, uneori şi de o zi, dar nu-i deloc potrivit, mai ales că nu există o hotărâre judecăto-rească fermă. Aici nu este vorba de o brutărie sau fabrică de cărămidă”, a apreciat Andon. Acesta crede că este vorba de „o demonstraţie de forţă a Fiscului, ce interferează cu dreptul la liberă exprimare, dar şi cu cel la informare al publicului”.

Contabilii militarizați ai Fiscului
Înființată la începutul acestui an, Direcția de Executări Silite se doreşte a fi o structură militarizată, care să se impună prin forță şi intimidare. Inspectorii trebuie să poarte uniforme - bocanci, cămașă, blazon, pantalon şi şapcă de camuflaj - care vor fi inscripționate cu textul „Executări Silite”. Totodată, pe uniforme vor fi aplicate însemne (trese şi stele) pentru a se vedea funcția celor care vin să lase ordinele de executare silită. Funcționarii ANAF se deplasează cu autoturisme pe care scrie „Executări Silite”. Totodată, maşinile sunt doatate cu rampă luminoasă de culoare albastră şi afişaj electronic care se poate activa cu mesajul: „ANAF - Cazuri Speciale”. Chiar înainte de a avea gata uniformele, inspectorii de la executări silite şi-au arătat mușchii la sediile Intact, în prima lor misiune.
 

×