x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Emil Boc, acuzat de discriminare

Premierul Emil Boc, acuzat de discriminare

07 Dec 2010   •   19:24

Senatorul Dan Voiculescu a depus ieri la Senat o interpelare adresată premierului Emil Boc în care îi solicită să reevalueze decizia privind reducerea termenului de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului la un an şi să o pună în acord cu prevederile Constituţiei şi ale Codului Civil. Prezentăm integral textul interpelării:

 

„Domnule Prim-Ministru,

La finalul şedinţei de Guvern din data de 6 decembrie 2010 aţi anunţat că «pentru copiii care se vor naşte în 2011, valoarea indemnizaţiei va fi aceeaşi ca şi acum, dar durata va fi de un an». Această decizie instituie o discriminare flagrantă între copiii care se nasc în decursul anului 2010 şi cei care se vor naşte începând cu 1 ianuarie 2011.

Domnule Prim-ministru, atât mamele care vor naşte pe 31 decembrie 2010, cât şi cele care vor naşte pe 1 ianuarie 2011 au aceleaşi drepturi şi au decis să aducă pe lume un copil bazându-se, la momentul conceperii copilului, pe acelaşi cadru legal. Prin decizia anunţată discriminaţi aceste mame şi copiii lor.

După cum ştiţi, conform Codului civil, copilul conceput devine subiect de drept încă înainte de naştere – «Copilul conceput se consideră că există». Astfel, atât copilul care se naşte la 31 decembrie 2010, cât şi copilul care se naşte la 1 ianuarie 2011, precum şi copiii care se vor naşte până în lunile august-septembrie 2011 erau deja concepuţi la momentul anunţului dumneavoastră. Aceşti copii au drepturi egale. Constituţia le garantează această egalitate, iar dumneavoastră nu aveţi dreptul să le impuneţi un tratament discriminatoriu. În consecinţă, o măsură privind o eventuală reducere a termenului de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se poate aplica decât copiilor care vor fi concepuţi după 1 ianuarie 2011.  

Aşadar, domnule prim-ministru, vă soli­cit să reevaluaţi decizia privind reducerea termenului de acordare a indemnizatiei pentru creşterea copilului şi să o puneţi în acord cu prevederile Constituţiei şi ale Codului Civil.

Totodată, vă solicit să ne transmiteţi care este nivelul economiei bugetare pentru anul 2011, realizată prin aplicarea deciziei de redu­cere a concediului maternal plătit de la 24 de luni la 12 luni.

 Solicit răspuns scris. Dan Voiculescu”

×
Subiecte în articol: politica