x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul insistă pentru Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici

Premierul insistă pentru Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici

de Gabriela Antoniu    |    22 Ian 2019   •   08:29
Premierul insistă pentru Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici

După refuzul de săptămâna trecută al şefului statului, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească pe Olguţa Vasilescu, respectiv Mircea Drăghici, la Dezvoltare şi Transporturi.

Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui că beneficiază de “dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conduc”.

Premierul îi reaminteşte şefului statului că în ultimii 30 de ani, în ciuda diferenţelor de opţiuni politice între preşedinte şi premier, colaborarea între vârfurile puterii executive a funcţionat, chiar cu unele sincope. “Din păcate, în prezent, în pofida tuturor eforturilor făcute şi a deschiderii manifestate, ne-am confruntat cu refuzul dumneavoastră expres de a numi persoanele nominalizate în funcţia de ministru, iniţial fără un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate, şi apoi pe motivul neîndeplinirii condiţiilor de legalitate în legătură cu aceste propuneri”, afirmă Dăncilă. Ea subliniază că insistenţa preşedintelui de a cere premierului acte care să probeze respectarea cerinţelor de legalitate “este fără precedent în practica raporturilor constituţionale între autorităţile puterii executive şi creează premisele pentru ducerea în derizoriu a unor prerogative şi raporturi constituţionale”.

Viorica Dăncilă reiterează, în final, solicitarea de emitere a decretelor pentru numirea Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici, arătând că propunerile “respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţia României, republicată şi de legile organice aplicabile”. Premierul precizează că la dosarele celor două propuneri a ataşat copii legalizate după cărţi de identitate, certificate de cazier judiciar, Curriculum-Vitae actualizate, cu semnături olografe, declaraţii privind exerciţiul deplin al drepturilor electorale şi inexistenţa cazurilor de incompatibilitate, precum şi privind neapartenenţa la structurile fostei Securităţi. 

 

×