Curtea Constituţională a decis că preşedintele poate respinge “motivat” prima propunere a premierului pentru un post de ministru. Astfel, conform Curţii, Tăriceanu ar trebui să nominalizeze o altă persoană, în afară de Norica Nicolai, pentru portofoliul Justiţiei. • În viziunea preşedintelui: “Clasa politică, “zoaie pe geam”
Curtea Constituţională a decis că preşedintele poate respinge “motivat” prima propunere a premierului pentru un post de ministru. Astfel, conform Curţii, Tăriceanu ar trebui să nominalizeze o altă persoană, în afară de Norica Nicolai, pentru portofoliul Justiţiei.
După multe ore de deliberări asupra aspectelor ridicate în disputa Guvern-Preşedinţie, pe tema numirii la Justiţie a liberalei Norica Nicolai, magistraţii Curţii Constituţionale din România (CCR) au decis că preşedintele “are dreptul să respingă o singură dată, motivat, propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru”. “Primul-ministru este obligat să propună altă persoană”, au concluzionat judecătorii Curţii, potrivit unui comunicat oficial. Verdictul a fost dat cu majoritate de voturi. CCR a constatat astfel că da, există un conflict constituţional între cele două instituţii ale statului pe tema Norica Nicolai. Curtea a constatat că, în virtutea articolului 85, alineat 2 din Constituţie, şeful statului poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea prim-ministrului de a numi o persoană în funcţia de ministru, în conformitate şi cu Decizia dată în cazul ministrului Adrian Cioroianu. Noutatea verdictului de ieri constă în aceea că de această dată Curtea Constituţională stabileşte negru pe alb că premierul este obligat să propună o altă persoană. Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie, se comunică preşedintelui şi premierului şi se publică în Monitorul Oficial.
CE ÎNSEAMNÂ “MOTIVAT”? Liberalii au înghiţit cu noduri decizia Curţii Constituţionale, comunicatul oficial al instituţiei ridicându-le multe semne de întrebare. “Ce înseamnă motivat?”, s-au întrebat susţinătorii Noricai Nicolai. “Se spune în decizie că preşedintele poate respinge motivat prima propunere, dar nu se defineşte termenul acesta. Motivat legal, spiritual, moral?”, s-a întrebat fostul secretar general al Guvernului Radu Stroe. După cum şi-au amintit chiar ei, primul argument al preşedintelui de a o respinge pe Nicolai a fost unul de imagine publică: incidentul nepoatei care a votat în Senat a produs “un impact negativ în rândul opiniei publice”, spunea preşedintele la începutul anului. Al doilea argument al şefului statului a fost unul profesional, care însă nu se regăseşte nici el în legislaţie, spun liberalii. “Primul pas pe care îl va face PNL este să vadă dacă decizia preşedintelui a fost sau nu într-adevăr motivată. Dacă nu, o vom propune iar pe Norica Nicolai. Apoi putem găsi alte variante: ori propunem pe altcineva, ori mergem pe restructurarea Guvernului, cerând un nou vot de învestitură de la Parlament”, ne-a explicat şi vicepreşedintele Puiu Haşotti. Vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu ne-a declarat că, în funcţie de motivaţia Curţii Constituţionale, PNL va vedea dacă o poate propune iar pe Nicolai, şi dacă nu, PNL va recurge la restructurarea Guvernului.
AL DOILEA, ACCEPTAT DIN OFICIU? Avocatul Guvernului în faţa judecătorilor Curţii Constituţionale, fostul ministru Tudor Chiuariu, a comentat şi el că decizia judecătorilor “introduce arbitrariul în procedura de numire a miniştrilor”. “Introduce o discriminare între prima propunere şi cea de-a doua şi chiar poate justifica ilegalităţi. Astfel, chiar dacă a doua propunere nu îndeplineşte condiţiile legale, preşedintele este obligat să o aprobe”, a explicat şi Chiuariu.
Liberalii au comparat soluţiile date de Curtea Constituţională în cazul Cioroianu şi în cazul Nicolai, ajungând la concluzia că sunt contradictorii. În cazul Cioroianu se spune că preşedintele “nu are drept de veto”, dar în decizia referitoare la Nicolai Curtea dă dreptul preşedintelui de a respinge o primă nominalizare, ceea ce înseamnă drept de veto, a explicat şi europarlamentarul Renate Weber.
“Subiectul Norica Nicolai, închis”
Preşedintele Băsescu nu consideră o victorie decizia Curţii în cazul Nicolai, apreciind că aceasta arată incapacitatea unei colaborări instituţionale. “Pentru mine, subiectul Norica Nicolai e închis”, a declarat aseară şeful statului, la TVR, avertizându-l pe premierul Tăriceanu că “trebuie să-şi asume neconsultarea” în cazul unei noi nominalizări la Justiţie. “Colaborarea instituţională este obligatorie şi aştept să se întâmple acest lucru. Cred că este timpul să înţeleagă (Tăriceanu – n.r.) responsabilitatea pe care o are. Ambiţia nu funcţionează în loc de Constituţie”, a spus Băsescu.
PD-L, singurul mulţumit
Toţi reprezentanţii partidelor, mai puţin cei ai PD-L, au criticat decizia luată de judecători. Vicepreşedintele PRM Lucia Bolcaş s-a întrebat cum au stabilit judecătorii dreptul preşedintelui de a respinge o singura dată numirea unui ministru. Liderul PSD, Mircea Geoană, a comentat că decizia Curţii este “surprinzătoare” şi “contradictorie” şi este influenţată de “lupta acerbă pentru putere dintre cele două Palate”. Singurul mulţumit de hotărârea CC a fost, evident, liderul PL-D, Emil Boc. El a interpretat decizia Curţii ca o “moţiune de cenzură” la adresa premierului.
Restructurare fără emoţii
Dacă vor să-l ocolească pe Traian Băsescu în tot procesul de numire a unui ministru, liberalii au la îndemână varianta restructurării. Premierul Călin Popescu Tăriceanu poate veni în Parlament cu o nouă formulă de Executiv, în care să o includă şi pe Norica Nicolai, şeful statului fiind obligat să semneze decretul de numire după votul Parlamentului. Radu Stroe ne-a declarat deja că această variantă este preferabilă. După calculele liberalilor, un guvern restructurat ar trece fără prea multe emoţii de Parlament, pentru că singurul partid interesat să dea jos Guvernul este PL-D, dar nu are voturile necesare.
monica.iordache@jurnalul.ro
• Citiţi şi: În viziunea preşedintelui: “Clasa politică, “zoaie pe geam”