x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul, lăsat fără Norica

Premierul, lăsat fără Norica

de Monica Iordache Apostol    |    Violeta Fotache    |    08 Feb 2008   •   00:00
Premierul, lăsat fără Norica
Sursa foto: Karina Knapek/

Curtea Constituţională a decis că preşedintele poate respinge “motivat” prima propunere a premierului pentru un post de ministru. Astfel, conform Curţii, Tă­riceanu ar trebui să nominalizeze o altă persoană, în afară de Norica Nicolai, pentru portofoliul Justiţiei. • În viziunea preşedintelui: “Clasa politică, “zoaie pe geam”

Curtea Constituţională a decis că preşedintele poate respinge “motivat” prima propunere a premierului pentru un post de ministru. Astfel, conform Curţii, Tă­riceanu ar trebui să nominalizeze o altă persoană, în afară de Norica Nicolai, pentru portofoliul Justiţiei.

După multe ore de deliberări asupra aspectelor ridicate în disputa Guvern-Pre­şe­dinţie, pe tema numirii la Justiţie a liberalei Norica Nicolai, ma­gistraţii Curţii Constituţionale din România (CCR) au decis că pre­şedintele “are dreptul să respin­gă o singură dată, motivat, propu­nerea prim-ministrului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de mi­nis­tru”. “Primul-ministru este obli­gat să propună altă persoană”, au con­cluzionat judecătorii Curţii, potri­vit unui comunicat oficial. Verdictul a fost dat cu majoritate de voturi. CCR a constatat astfel că da, există un conflict constituţional între cele două instituţii ale statului pe tema Norica Nicolai. Curtea a constatat că, în virtutea articolului 85, alineat 2 din Constituţie, şeful statului poate refuza, o singură dată, motivat, pro­punerea prim-ministrului de a numi o persoană în funcţia de ministru, în conformitate şi cu Decizia dată în cazul ministrului Adrian Cioroianu. Nou­tatea verdictului de ieri constă în aceea că de această dată Curtea Constituţională stabileşte negru pe alb că premierul este obligat să pro­pună o altă persoană. Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie, se comunică preşedintelui şi pre­mie­rului şi se publică în Monitorul Oficial.

 

CE ÎNSEAMNÂ “MOTIVAT”? Liberalii au înghiţit cu no­duri decizia Curţii Constituţionale, comunicatul oficial al instituţiei ri­di­cându-le multe semne de întrebare. “Ce înseamnă motivat?”, s-au întrebat susţinătorii Noricai Nicolai. “Se spune în decizie că preşedintele poate respinge motivat prima propu­nere, dar nu se defineşte termenul acesta. Motivat legal, spiritual, moral?”, s-a întrebat fostul secretar general al Guvernului Radu Stroe. După cum şi-au amintit chiar ei, primul argument al preşedintelui de a o respinge pe Nicolai a fost unul de imagine publică: incidentul ne­poatei care a votat în Senat a produs “un impact negativ în rândul opiniei publice”, spunea preşedintele la în­ce­putul anului. Al doilea argument al şefului statului a fost unul profesional, care însă nu se regăseşte nici el în legislaţie, spun liberalii. “Primul pas pe care îl va face PNL este să vadă dacă decizia preşedintelui a fost sau nu într-adevăr motivată. Dacă nu, o vom propune iar pe Nori­ca Nicolai. Apoi putem găsi alte va­riante: ori propunem pe altcineva, ori mergem pe restructurarea Guvernu­lui, cerând un nou vot de învestitu­ră de la Parlament”, ne-a explicat şi vicepreşedintele Puiu Haşotti. Vi­ce­preşedintele Dan Radu Ruşanu ne-a declarat că, în funcţie de moti­va­ţia Curţii Constituţionale, PNL va vedea dacă o poate propune iar pe Nicolai, şi dacă nu, PNL va re­­curge la restructurarea Guvernului.

 

AL DOILEA, ACCEPTAT DIN OFICIU? Avocatul Guvernului în faţa judecătorilor Curţii Consti­tuţionale, fostul ministru Tudor Chiua­riu, a comentat şi el că decizia judecătorilor “introduce arbitrariul în procedura de numire a miniş­tri­lor”. “Introduce o discriminare între prima propunere şi cea de-a doua şi chiar poate justifica ilegalităţi. Astfel, chiar dacă a doua propunere nu îndeplineşte condiţiile legale, preşe­dintele este obligat să o apro­be”, a explicat şi Chiuariu.

Liberalii au comparat soluţiile date de Curtea Constituţională în ca­zul Cioroianu şi în cazul Nicolai, ajun­gând la concluzia că sunt contra­dic­torii. În cazul Cioroianu se spune că preşedintele “nu are drept de veto”, dar în decizia referitoare la Nicolai Curtea dă dreptul preşedintelui de a respinge o primă nominalizare, ceea ce înseamnă drept de veto, a explicat şi europarlamentarul Renate Weber.

 

“Subiectul Norica Nicolai, închis”

Preşedintele Băsescu nu consideră o victorie decizia Curţii în cazul Nicolai, apreciind că aceasta arată incapacitatea unei colabo­­rări ins­ti­tuţionale. “Pentru mine, subiectul Norica Nicolai e închis”, a de­cla­rat aseară şeful sta­­tu­lui, la TVR, aver­tizându-l pe pre­mierul Tăriceanu că “trebuie să-şi asume neconsul­ta­rea” în cazul unei noi no­mi­na­li­zări la Jus­tiţie. “Colaborarea ins­ti­tu­ţi­o­na­lă este obligatorie şi a­ş­tept să se întâmple acest lucru. Cred că este timpul să în­ţe­lea­gă (Tă­ri­cea­nu – n.r.) res­pon­sa­bi­litatea pe care o are. Ambiţia nu func­ţi­o­nea­ză în loc de Cons­ti­tu­ţie”, a spus Băsescu.

 

 

PD-L, singurul mulţumit

Toţi reprezentanţii partidelor, mai puţin cei ai PD-L, au criticat decizia luată de judecători. Vice­pre­şedintele PRM Lucia Bolcaş s-a întrebat cum au stabilit jude­că­torii dreptul preşedintelui de a respinge o singura dată numirea unui ministru. Liderul PSD, Mircea Geoană, a comentat că decizia Curţii este “surprinză­toare” şi “contradictorie” şi este influenţată de “lupta acerbă pentru putere dintre cele două Pa­late”. Singurul mulţumit de ho­tă­rârea CC a fost, evident, liderul PL-D, Emil Boc. El a interpretat decizia Curţii ca o “moţiu­ne de cenzură” la adresa premierului.

 

Restructurare fără emoţii

Dacă vor să-l ocolească pe Traian Băsescu în tot procesul de numire a unui ministru, liberalii au la îndemână varianta restructurării. Premierul Călin Popescu Tăriceanu poate veni în Parlament cu o nouă formulă de Executiv, în care să o includă şi pe Norica Nicolai, şeful statului fiind obligat să semneze decretul de numire după votul Parlamentului. Radu Stroe ne-a declarat deja că această variantă este prefe­rabilă. După calculele liberalilor, un guvern restructurat ar trece fără prea multe emoţii de Parlament, pentru că singurul partid interesat să dea jos Guvernul este PL-D, dar nu are voturile necesare.

 

monica.iordache@jurnalul.ro

 

• Citiţi şi:  În viziunea preşedintelui: “Clasa politică, “zoaie pe geam”

×