Ludovic Orban a decis, printr-o Ordonanță de Urgență emisă după ce Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat Legea pentru reglementarea stării de alertă ce urmează să fie instituită pe teritoriul României, să se pună șef peste Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. În acest sens, Guvernul a mofdificat prevederile OUG 21/2004, declarată, săptămâna trecută, constituțională de către CCR numai în măsura în care nu sunt restrânse, prin acest act normativ, drepturi și libertăți fundamentale. În dubla sa calitate, de premier și de șef al stării de alertă”, Ludovic Orban l-a introdus la masa deciziilor care urmează să fie luate, ca urgenă, în perioada următoare, și pe celebrul ministru Ion Ștefan, zis “Grindă”.
Conform ministrului de Interne, Marcel Vela, adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență, înainte ca Legea referitoare la starea de alertă votată în Parlament să intre în vigoare, a fost necesară pentru a se evita vidul legislativ din zilele de 15, 16, 17 și 18 mai, generat, însă, tot de lipsa de previziune a Guvernului. Însă, starea de alertă declarată înaintea intrării în vigoare a legii care prevede acest lucru este neconstituțională, atrag atenția mai mulți juriști.
“Urgența adoptării ține cont de faptul că, în 15 mai încetează efectele decretului prezidențial de prelungire a stării de urgență”, iar „obiectivul pentru care acesta a fost instituit, de refacere a stării de normalitate provizorie, trebuie urmărit în continuare, iar pericolul de răspândire a coronavirusului există în continuare. “Am definit starea de alertă: Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând în ămasuri cu caracter temporar, proporționale cu pericolul sau cu pericolul prognozat”, a afirmat Marcel Vela.
Ministrul “Grindă”, adus în Comitetul Național pemntru Situații Speciale de Urgență
Noua structură a Consiliului Național pentru Situații Speciale de Urgență este condusă direct de Ludovic Orba, în calitatea lui de prim-ministru, care va avea în subordine trei vice-președinți. Aceștia sunt ministul Afacerilor Interne, Marcel Vela, șeful de facto al Comitetului, Raed Arafat, și ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ion Ștefan, poreclit “Grindă”.
Pe data de 134 mai, Camera Deputașilor a adoptat, în for decizional, Legea privind unele măsuri pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirus, act normativ cu caracter organic care, potrivit normelor constituționale, are un termen de două zile pentru depumerea unor eventuale contestații la Curtea Constituțională. Aceleași norme arată că legea, care reglementează cadrul stării de alertă intră în vigoare în termen de trei zile de la promulgare.
Modificările operate de Executiv, înaintea derulării acestui proces, prin schimbarea unor mențiuni din Ordonanța de Urgenîă nr. 21/2004 nu poate viza, însă, atingerea unor drepturi și libertăți fundamentale. În schimb, este discutabil dacă, prin acest act normativ emis înaintea promulgării legii, poate prelungi o serie de măsuri adoptate în perioada în care a funcționat decretul prezidențial prin care a fost instituită starea de urgență.
Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că, prin OUG-ul adoptat, se prelungește acordarea șomajului tehnic până la 1 datra iunie 2020 cu posibilitatea menținerii măsurii în domeniile care vor fi în continuare restricționate, în funcție de evoluția situației epidemiologice. Totodată. a fost prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinși pe perioada suspendării anului școlar, respectiv până pe data de 12 iunie.