x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presa internaţională: "Spionul-şef al României, nominalizat în locul premierului demisionar Emil Boc"

Presa internaţională: "Spionul-şef al României, nominalizat în locul premierului demisionar Emil Boc"

07 Feb 2012   •   05:50
Presa internaţională: "Spionul-şef al României, nominalizat în locul premierului demisionar Emil Boc"

Imediat ce Mihai Razvan Ungureanu a fost desemnat premier, informatia a fost preluata de presa internationala. "Spionul-sef al Romaniei a fost desemnat sa-l inlocuiasca pe Emil Boc", a transmis BBC News.

"Presedintele Romaniei l-a nominalizat pe seful serviciului extern de informatii in functia de premier, la cateva ore dupa ce Emil Boc a demisionat. Coalitia de guvernare si-a dat acordul pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in functia de prim-ministru desemnat", anunta BBC News. Despre demisia lui Emil Boc, jurnalistii britanici spun ca motivul ar fi presiunea creata de protestele care au avut loc in Romania in ultimele saptamani si ca guvernul roman este inca o victima a crizei din Europa.

"Reformele vor continua. Iar valoarea pe care o voi adauga este o consecinta a experientei ca manager", a declarat Ungureanu, de 43 de ani, citat de AFP. Protestele au izbucnit in Romania luna trecuta, initial impotriva demisiei lui Raed Arafat pentru ca mai apoi sa devina un protest al nemultumirilor fata de masurile de austeritate si a coruptiei, continua agentia.

Reuters noteaza ca "nominalizarea vine dupa ce premierul Emil Boc a demisionat, incercand sa mai potoleasca furia miilor de romani care au protestat cu saptamanile, fata de masurile de austeritate". "Ungureanu, fost ministru de Externe, are la dispozitie zece zile sa formeze un nou Cabinet, sa puna la punct noul prgram de guvernare si sa ceara Parlamentului votul de incredere", mai scriu jurnalistii de la Reuters.


Le Monde scrie ca seful serviciului extern de informatii va deveni prim ministru. "Noul premier vorbeste fluent mai multe limbi straine, printre care engleza, franceza si germana", mai noteaza ziaristii francezi.

Si CNN a acordat mare atentie evenimentelor din Romania. Emil Boc a anuntat demisia guvernului spunand ca a luat decizia pentru a diminua tensiunea acumulata dupa saptamani de proteste fata de masurile de austeritate. "Cer formarea imediata a unui nou guvern. Maine, premirul desemnat va negocia cu coalitia formarea unui nou Cabinet", a spus Basescu. Potrivit Costitutiei Romaniei, Ungureanu este noul premier al tarii in virtutea faptului ca a fost numit de Basescu, comenteaza CNN. Insa, el trebuie sa primeasca girul Parlamentului pentru a putea forma, oficial, un guvern. Dupa anuntul facut de Basescu, liderul liberal Crin Antonescu a declarat ca Opozitia nu-l va sustine pe Ungureanu. "Noi credem ca este o solutie improvizata a lui Basescu pentru a mentine actuala coalitie la putere. In plus, majoritatea romanilor nu sunt de acord cu aceasta decizie", a mai spus Antonescu.

Financial Times comenteaza plecarea lui Emil Boc drept "o manevra disperata orchestrata de seful sau, presedintele Traian Basescu. "Emil Boc este un premier doborat de criza", au titrat jurnalistii italieni, care pun schimbarile politice din Romania pe acelasi plan cu cele din tara lor, de acum cateva luni, cand conducerea guvernului a fost preluata de un tehnocrat. (V.M.)

×