x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presa străină, despre alegerile din România. Reuters: Românii s-au săturat de austeritate

Presa străină, despre alegerile din România. Reuters: Românii s-au săturat de austeritate

11 Iun 2012   •   06:24
Presa străină, despre alegerile din România. Reuters: Românii s-au săturat de austeritate

Romanii i-au acordat noului Guvern condus de Victor Ponta un sprijn puternic in alegerile locale de duminica, pe fondul nemultumirii fata de masurile de austeritate adoptate in contextul crizei economice, relateaza Reuters. Potrivit agentiei, aceste rezultate plaseaza USL pe calea spre victorie la alegerile legislative din toamna.

"Romanii i-au dat noului guvern cu orientare de stanga, condus de Victor Ponta, un sprijin puternic in alegerile locale de duminica, trimitand un mesaj clar ca s-au saturat de austeritate", scrie agentia Reuters, care aminteste ca USL a venit la putere luna trecuta, "pe un val de nemultumire cu privire la masurile de austeritate, in cea de-a doua mai saraca tara din UE".

Si agentia spaniola EFE noteaza ca "alegerile municipale spulbera dreapta romana si politicile sale de austeritate". "Romanii au sanctionat politicile dure de austeritate aplicate de PDL, inlaturat acum o luna de la guvernare printr-o motiune de cenzura", mai scrie EFE.

Agentia France Presse relateaza despre scrutinul din Romania ca "USL si-a proclamat victoria in alegerile municipale si judetene, dupa publicarea primelor sondaje exit-poll". Agentia mentioneaza ca participarea la vot a fost mai ridicata decat la scrutinul din 2008.

"Candidatii USL conduc in cursele pentru primariile marilor orase (...) Alegerile locale sunt considerate, in general, ca un test elocvent pentru alegerile parlamentare programate mai tarziu, in acest an", scrie agentia chineza Xinhua, intr-un text reluat si de Shanghai Daily.

Primele rezultate oficiale vor fi cunoscute abia luni dimineata, mentioneaza AFP, adaugand ca aceste alegeri s-au derulat la aproximativ o luna dupa sosirea USL la putere, dupa ce a inlaturat printr-o motiune de cenzura Guvernul anterior, foarte nepopular din cauza masurilor de austeritate.

Agentia germana DPA apreciaza ca rezultatele alegerilor vor confirma faptul ca romanii s-au saturat de austeritate si precizeaza de asemenea ca in toamna va avea loc scrutinul parlamentar.

Mai mult de jumatate dintre cei peste 18 milioane de alegatori s-au prezentat la urne, informeaza agentia China Noua, subliniind ca pentru prima data dupa 1989, alegerea primarilor se desfasoara intr-un singur tur. Scrutinul local este considerat un test inaintea alegerilor parlamentare din toamna.

Agentia italiana ANSA citeaza sondajele realizate la iesirea de la urne, potrivit carora candidatii USL au castigat cu peste 50 la suta din voturi in numeroase regiuni si mari orase din tara.

France 24 scrie ca 'schimbarile vor fi minime din cauza sistemului de vot cu majoritate simpla, intr-un singur tur. Acesta ii favorizeaza clar pe cei aflati la putere'.

'In Bucuresti, campania s-a axat pe cine ar putea sa apere mai bine de investitorii imobiliari si de traficul poluant bogatul patrimoniu cultural al orasului. De departe, actualul primar Sorin Oprescu are sansele cele mai mari sa isi pastreze mandatul', mai scrie France 24.

×