x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Presedintele a retrimis in Parlament Legea statutului cadrelor militare

Presedintele a retrimis in Parlament Legea statutului cadrelor militare

21 Mar 2013   •   16:24
Presedintele a retrimis in Parlament Legea statutului cadrelor militare

Presedintele Traian Basescu a semnat joi cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, pe care a trimis-o Parlamentului. Prevederile primului act normativ "ar fi de natura sa transforme Armata intr-o masa usor de manevrat, supusa factorului politic”, se arata intr-un comunicat al Presedintiei. 

 
In conformitate cu Articolul unic pct. 5 din legea trimisa la promulgare, cadrele militare, inclusiv generalii si amiralii, pot fi menţinuţi in activitate dupa implinirea varstei standard de pensionare (care la nivelul lunii martie 2013 este de 55 ani si 6 luni) pana la varsta de 60 de ani, in raport cu nevoile de incadrare, cu aprobarea anuala a conducatorului instituţiei in care activeaza.
 
"Totodata, noua lege precizeaza in Articolul unic, la punctul 2, ca ofiţerii, maistrii militari si subofiţerii pot fi trecuţi in rezerva, din oficiu, in situaţia in care nu promoveaza baremele de pregatire fizica, in condiţiile stabilite prin ordin al ministrului”, se arata in comunicat .
 
Presedintele explica, in textul citat, motivele pentru care a cerut reexaminarea actului normativ ce viza modificarea statutului cadrelor militare.
 
"O asemenea reglementare privind aprobarea anuala a conducatorului instituţiei pentru menţinerea in activitate a generalilor si amiralilor, dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la varsta de 60 de ani, nu este oportuna, aducand atingere nevoii de stabilitate in ceea ce priveste managementul forţelor armate”, spune seful statului.
 
"De asemenea, consideram ca o asemenea condiţionare ar fi de natura sa transforme Armata intr-o masa usor de manevrat, supusa factorului politic”, adauga presedintele.

×