x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Preşedintele interimar Antonescu, de la Cotroceni: "Garantez respectarea Constituţiei României de către toate instituţiile statului

Preşedintele interimar Antonescu, de la Cotroceni: "Garantez respectarea Constituţiei României de către toate instituţiile statului

10 Iul 2012   •   16:58
Preşedintele interimar Antonescu, de la Cotroceni: "Garantez respectarea Constituţiei României de către toate instituţiile statului

In prmul discurs de la Cotroceni, in calitate de presedinte interimar, Crin Antonescu a lansat un mesaj catre cetatenii romani si catre mediul politic din strainatate, in care a precizat ca Romania este un stat de drept, iar suspenarea presedintelui Basescu este o procedura legala, constitutionala.

Iata mai jos principalele subiecte atinse de Antonescu:

Crin Antonescu: Cred ca deciziile de azi si de ieri ale Curtii Constitutionale au limpezit multe neclaritati. Sper ca si partenerii nosti sa inteleaga ca Romania este un stat de drept solid si ca pana la 29 iulie si dupa 29 iulie, Romania va merge normal inainte.

In ceea ce priveste acest episod de astazi din activitatea Curtii Constitutionale si lupta mediatica din jurul acestei decizii, precizez; Am sentimentul ca nu s-a inteles foarte clar despre ce e vorba.

Exista o Ordonanta de Urgenta a Guvernului care se ocupa de referendum. Curtea Constitutionala nu s-a pronuntat asupra acestei ordonate, ci asupra unui proiect de lege ajuns la Curte pe un traseu normal.

CC a spus azi ca acel proiect este constitutional, ceea ce nu inseamna ca in continutul ei Ordonanta de Urgenta nu e constitutionala.

Dupa ce avizul Curtii vine la promulgare, cand voi avea intreaga documentatie, probabil manine, ma voi pronunta asupra acestui subiect.

Din punctul meu de vedere, al cetateanului Crin Antonescu, formula Ordonantei de Urgenta si anume ca rezultatul referendumului e dat de majoritatea celor care se prezinta la urne este una corecta. Este corecta si constitutionala. Stim asta dintr-o decizie a CC data pe un document similar cuvant cu cuvant, in 2007.

O lege sta la promulgare si este constitutionala, o ordonanta este in vigoare si face efecte, fiind similara cu alta care a primit aviz de constitutionalitate.

As dori sa fac cateva precizari despre intelesul pe care il dau mandatului interimar de presedinte. Nu fac confuzia intre un presedinte interimar si unul ales, chiar daca, conform Constitutiei, un presedinte interimar are acelasi mandat ca si unul ales.

Pentru perioada acestui interimat, principala mea obligatie este de a veghea si a garanta respectarea Consititutiei, respectarea obligatiilor interne si internationale pe care statul le are.

Anunt atat cetatenii Romaniei, cat si partenerii externi, ca garantez respectarea Constitutiei Romaniei de catre toate institutiile statului, garantez indeplinirea si respectarea tuturor acordurilor externe ale Romaniei, cu cei din NATO, UE si toate organismele din care Romania face parte.

Suntem intr-un moment exceptional. Ceea ce vreau sa spun este ca Romania este un stat democratic, un stat de drept. Presedintele Romaniei a fost suspendat. Asta s-a intamplat intr-un cadru normal, suspendarea este o procedura exceptionala, dar prevazuta in Constitutie.

Situatia Romaniei nu este una de criza, este o situatia normala, in care Romania, ca stat de drept, isi va dovedi maturitatea. Cetatenii sunt chemati sa dea un verdict democratic unui conflict desfasurat intr-un cadru democratic.

Am avut o intalnire, inainte de toate, cu primul ministru. El este omul care are are prima responsabilitate in organizarea acestui referendum. M-am asigurat ca primul-ministru ia toate masurile ca acest referendum sa se organizeze in tara si strainatate in cele mai bune conditii.

Am avut si o intalnire cu ambasadorul SUA. A fost o intalnire normala, cu o agenda normala, nu sunt lucruri noi, ne cunoaste foarte bine. Atat domnul ambasador, cat si cei care ne-au insotit, au fost asigurati ca avem preocuparea continua pentru funtionarea parteneriatului pe care Romania le are cu SUA.

Am avut cate o discutie cu directorul SRI si SIE despre lucruri elementare care tin de buna lor relatie cu presedintele interimar. Le-am cerut sa functioneze legal, fara niciun fel de ingerinta in aceasta situatie politica.

Am adresat rugamintea domnului Mugur Isarescu sa avem o intalnire in care sa discutam despre ce se intampla din punct de vedere politic si economic in Romania. Ii multumesc ca a avut amabilitatea de a veni. Si domnia sa este de acord ca realitatea si mesajul pe care trebuie sa-l transmitem este ca Romania este o tara normala, care isi respecta acordurile cu FMI si Banca Mondiala.

×