x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Președintele Klaus Iohannis: CSAT a avizat favorabil ordonanţa privind interceptările

Președintele Klaus Iohannis: CSAT a avizat favorabil ordonanţa privind interceptările

11 Mar 2016   •   20:55
Președintele Klaus Iohannis: CSAT a avizat favorabil ordonanţa privind interceptările
Sursa foto: FOTO: Arhivă

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, a anunţat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis.


"Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat favorabil acest proiect şi adoptarea lui de către Guvern va reprezenta în acest moment o soluţie, fie ea şi temporară, la o problemă care preocupă deopotrivă instituţiile statului şi opinia publică", a declarat şeful statului.

Iohannis a explicat că acest proiect de act normativ este destinat să ofere, "într-o primă etapă", o soluţie pentru activitatea organelor judiciare, urmând ca, ulterior, forul legislativ să poată avea în vedere şi alte soluţii pe care să le dezbată "cu toate instituţiile interesate şi cu societatea civilă".

"Sunt opinii potrivit cărora activitatea Parchetelor, în absenţa infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere, ar fi afectată atât din punct de vedere al operativităţii actului de urmărire penală, cât şi sub aspectul administrării unui probatoriu complet. Ordonanţa de urgenţă vine să răspundă exact acestei preocupări", a arătat preşedintele.

Acesta a spus că scopul pentru care a convocat "de urgenţă" CSAT a fost "pentru a analiza, dezbate şi găsi soluţii în timp real la situaţia creată de decizia Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea interceptărilor telefonice, cum e cunoscută în spaţiul public".

În opinia sa, această problemă are două aspecte importante. "Primul ţine de respectarea deciziei Curţii şi de nevoia de a pune în acord legislaţia cu această decizie. Al doilea aspect ţine de nevoia de a asigura neîntrerupt cadrul legislativ pentru ca justiţia să-şi facă datoria, fie că e vorba de cazuri de securitate naţională, fie de cazuri de corupţie. Ambele aspecte sunt esenţiale pentru funcţionarea statului de drept, iar eu, ca preşedinte, m-am angajat să fiu garantul funcţionării statului de drept în România", a susţinut Klaus Iohannis.

Sursa - Agerpres

×
Subiecte în articol: csat klaus iohannis