Preşedintele Traian Băsescu a declarat în aceasta seară că a cerut Guvernului să nu adopte memorandumul cu FMI decât după avizul Consiliului Economic şi Social, dar a precizat că pentru schimbări în document "nu mai e timp".
"Am decis împreună cu premierul şi susţin punctul lui de vedere ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Guvern decât dacă are avizul CES - Consiliul Economic şi Social, unde se întâlnesc Guvern, patronate şi sindicate. Dacă de acolo ies soluţii mai bune decât cea pe care Guvernul o propune acum, m-aş bucura, dar trebuie să fie soluţii prin care să încercăm să ne apropiem de a cheltui atât cât producem", a explicat el.
CES este o instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită prin Legea 109/1997, cu modificările ulterioare, în scopul realizării dialogului social la nivel naţional dintre patronat, sindicate şi Guvern şi a climatului de stabilitate şi pace socială. Preşedintele CES este Florian Costache, liderul Patronatului Naţional Român, iar vicepreşedinţi Minel Ivaşcu, reprezentant al BNS, şi Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Băsescu a arătat totodată că a fost deranjat de ideea că Preşedinţia şi Guvernul au luat măsuri împotriva românilor: "Resping categoric o astfel de abordare. Soluţia pe care eu şi Guvernul am propus-o românilor e o soluţie care reflectă ceea ce poate România acum şi o alternativă la creşterea rapidă a gradului de îndatorare. Este şi soluţia de a recupera ceea ce s-a consumat fără acoperire în producţie sau productivitate în 2000-2008.
Noi toţi am ştiut atunci că avem salarii mai mari decât creşterea de producţie şi productivitate, că avem pensii mai mari decât fondul destinat plăţii pensiilor, atunci am avertizat că vom ajunge la nesustenabilitate. Nu mă bucur că am avut dreptate, dar nu avem altă soluţie", a spus Băsescu. Totuşi, pentru a avea în acest an un deficit bugetar de 6,8%, dincolo de cele aproximativ trei miliarde de euro pe care România le va primi de la FMI şi UE, ar trebui împrumutată de pe piaţă o sumă de cinci miliarde de euro.
El "susţine fără rezerve că soluţia cuprinsă în proiectul de acord cu Fondul este cea mai bună care putea fi adoptată la acest moment. La baza ei au stat cifrele". Băsescu a lansat şi un atac la adresa celor care s-au declarat împotriva măsurilor anunţate de el, adică la adresa Opoziţiei, sindicatelor şi presei.
"Văd că toată lumea dă soluţii, dar acestea nu sunt susţinute de cifre. Pe aceşti diletanţi îi consider nişte promotori ai dezinformării românilor", a declarat preşedintele, fără a menţiona explicit că se referă la partidele din Opoziţie. El susţine că "această furibundă campanie vizează crearea de dezordine". "Sunt foarte mulţi care doresc să revină la perioada anilor '90, când s-au îmbogăţit din dezordine. Românii au nevoie şi de adevăr până la urmă, şi nu numai de minciuna celor interesaţi doar de desolidarizarea românilor în această perioadă, s-au îmbogăţit şi au făcut averi în perioade tulburi", a mai spus Băsescu.
Citește pe Antena3.ro