Europarlamentarul român membru al partidului PLUS Dragoş Tudorache a susţinut marţi, în dezbaterea din Parlamentul European privind rezultatele preşedinţiei române a Consiliului UE, că guvernul român a fost mai preocupat de problemele cu justiţia ale liderilor săi decât de o preşedinţie ambiţioasă, el invocând faptul că nu s-a avansat în dosare precum cadrul financiar multianual al UE sau cel al migraţiei şi a cerut deblocarea numirii procurorului şef al Parchetului European.
''Prima preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene a fost una a contrastelor. La nivel tehnic, funcţionarii şi diplomaţii români au reuşit să finalizeze 90 de dosare legislative şi nonlegislative. De aceea vreau să îi felicit pe profesioniştii din spatele scenei, cei care primesc mult prea rar cuvântul Mulţumesc pentru munca depusă în aceste 6 luni'', a spus europarlamentarul PLUS.
''Nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre eşalonul politic al acestei preşedinţii. Cu regret trebuie să spun că actualul guvern de la Bucureşti a fost mult prea preocupat de problemele cu justiţia ale liderilor săi, decât să asigure o preşedinţie ambiţioasă. Această lipsă de ambiţie politică a fost dublată şi de o retorică antieuropeană şi populistă din partea partidelor de guvernământ. Din fericire această retorică a fost drastic sancţionată de cetăţenii români la votul din 26 mai. România a dovedit că este mult mai mult decât politicienii care o reprezintă, România înseamnă în primul rând cetăţenii care au stat la cozi pentru a vota pentru o Românie europeană. Cu siguranţă ei meritau mai mult de la această oportunitate care vine o dată la 14 ani'', consideră Dragoş Tudorache.
''După această preşedinţie, Consiliul rămâne dator în planul politic pe mai multe dosare sensibile şi foarte importante pe care nu a reuşit să avanseze în ultimele luni, aş menţiona aici doar trei dintre acestea. În primul rând este nevoie de deblocarea discuţiilor privind cadrul multianual. Nu este acceptabil să repetăm greşeala de la cadrul financiar precedent, când adoptarea întârziată a dus la amânarea contractelor naţionale de parteneriat şi au afectat beneficiarii finali. Avem nevoie să asigurăm resurse suficiente pentru politica agricolă şi pentru o politică de coeziune care să asigure convergenţa reală între estul şi vestul continentului. Avem nevoie de mai multă Europă în sănătate şi educaţie, atât în ceea ce priveşte alocarea de fonduri cât şi pentru adoptare de standarde minime de calitate la nivel european'', a indicat europarlamentarul român, membru al grupului ''Renew Europe''.
''În al doilea rând este nevoie de deblocarea cât mai rapidă a numirii procurorului şef al Parchetului European. Blocajul a fost unul politic, iar deblocarea trebuie să fie tot un act de voinţă politică. Aştept de la preşedinţia finlandeză a Consiliului să vină cât mai repede la masa negocierilor cu parlamentul pentru a ajunge la un acord'', a continuat Tudorache.
''În al treilea rând avem nevoie să avansăm pe dosare legate de migraţie şi gestiunea frontierelor. Consiliul împreună cu noul parlament şi noua comisie trebuie să deschidă un dialog franc şi direct despre viitorul spaţiului Schengen, un viitor care să nu lase niciun stat membru în spate şi care să nu mai pună sub semnul întrebării practica tot mai răspândită a controalelor la frontierele interne'', a mai menţionat el la finalul intervenţiei.
AGERPRES