x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pretul alegerilor: 641 de miliarde de lei

Pretul alegerilor: 641 de miliarde de lei

06 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
Guvernul a alocat 641 de miliarde de lei pentru organizarea si desfasurarea alegerilor generale. O parte din suma a fost folosita pentru asigurarea a 1.500 de tone de hartie si pentru realizarea a 95.000 de stampile de vot si 11,5 milioane de timbre autocolante.
ANIELA NINE

Click pentru a mari imaginea
ORGANIZARE. Romanii vor vota in peste 17.000 de sectii din tara si din strainatate
O parte din suma stabilita de Guvern a fost folosita pentru asigurarea a 1.500 de tone de hartie necesara pentru tiparirea buletinelor de vot si pentru confectionarea a aproximativ 95.000 de stampile, cate cinci pentru fiecare sectie de vot si a peste 11,5 milioane de timbre autocolante, ce vor fi aplicate pe cartile de alegator, a precizat ministrul delegat, la videoconferinta Guvernului cu prefectii. In ceea ce priveste hartia necesara tiparirii buletinelor de vot, un numar de 27 de prefecturi au primit deja 957 de tone de hartie de la centrele teritoriale ale Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, a aratat Emacu. Ministrul delegat a mai spus ca pentru sustinerea financiara a activitatilor a fost deschisa si repartizata prefecturilor, la capitolul "cheltuieli materiale", suma totala de 186,5 miliarde lei, iar la "cheltuieli de capital" 5,25 miliarde lei.

IN GRAFIC. "Organizarea alegerilor se desfasoara in conditii bune, conform graficului. Materialele necesare organizarii alegerilor au inceput sa deja sa fie distribuite. Nu exista motive ori justificari ulterioare pentru eventualele intarzieri, iar aici ma refer la tiparirea buletinelor de vot", a aratat ministrul delegat.

In ceea ce priveste perioada desfasurarii scrutinului, Emacu a promis ca vor fi asigurate conditii optime, respectiv mijloace de transport, retele si aparatura specifice de transmitere operativa a datelor si surse independente de alimentare cu energie electrica.

RECOMANDARI. "Termenul prevazut de lege trebuie respectat cu strictete, orice intarziere putand perturba desfasurarea procesului electoral - ceea ce nu poate fi acceptat. Va solicit ca predarea buletinelor de vot sa se desfasoare in mod organizat, prin verificarea si numararea atenta a acestora, evitand astfel aparitia oricaror disfunctionalitati sau reclamatii", a recomandat ministrul delegat reprezentantilor administratiei publice. In privinta afiselor electorale, ministrul delegat le-a solicitat primarilor sa dea dovada de seriozitate si impartialitate, avand in vedere ca locurile de afisaj au fost stabilite inainte de inceperea campaniei.

PAZA DOAR LA 434 DE SECTII
Pana pe 27 noiembrie a.c., Serviciul de Informatizare si Evidenta Populatiei va functiona cu un program prelungit de lucru pentru a putea elibera in regim de urgenta documentele de identitate necesare exercitarii votului, a anuntat ieri secretarul de stat in cadrul MAI, Toma Zaharia, prezent la videoconferinta. In ceea ce priveste paza sectiilor de votare, Zaharia a precizat ca ministerul sau a reusit sa asigurare paza doar la 434 de locatii, in conditiile in care solicitarile au vizat 539 de locatii. Zaharia le-a recomandat inspectorilor sefi din IPJ si prefectilor ca, dupa primirea exacta a situatiilor privind repartitia locurilor pentru fiecare judet, "sa reevalueze" repartitia de ansamblu a celorlalte locatii si forte, astfel incat in ziua votarii sa nu fie probleme cu paza acestor sectii".
×
Subiecte în articol: politic