x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Previziuni si bani de paine

Previziuni si bani de paine

18 Iun 2004   •   00:00

POLITIC

Previziunile arata ca la Cluj-Napoca, voturile lui Gheorghe Funar vor merge catre candidatul Aliantei PNL-PD, desi liderul local al PRM spune ca sustinatorii primarului in functie vor vota duminica cu cine cred ei de cuviinta. La Bacau, Sechelariu nu-si face astfel de calcule, fiind preocupat de sumele puse in plic si trimise electoratului, respectiv bancnote de 10.000 sau 50.000 de lei “pentru paine“.

Se impart apele la Cluj-Napoca

Batalia pentru fotoliul de primar al Clujului este pe ultima suta de metri. In lipsa unor sondaje care sa faca lumina asupra sanselor candidatilor Ioan Rus (PSD) si Emil Boc (Alianta PNL-PD), directorul INSOMAR, Traian Rotariu, ne-a vorbit despre migratia voturilor PRM si UDMR.
CAMELIA IONESCU, SILVIU SERGIU

Alaturi de Metro Media Transilvania, INSOMAR a fost institutul de sondare a opiniei publice care a realizat pentru Televiziunea Romana exit-poll-ul de la primul tur de scrutin al alegerilor locale. Inaintea turului doi de scrutin al alegerilor pentru Primaria Cluj-Napoca, INSOMAR nu a mai realizat un sondaj clasic, pe un esantion reprezentativ, ci s-a axat pe ntieze cum se va petrece migratia voturilor PRM si UDMR catre Ioan Rus si Emil Boc. Directorul INSOMAR, Traian Rotariu, care este si decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala de la Universitatea “Babes Bolyai“, anticipeaza ca majoritatea voturilor obtinute in turul intai de catre peremistul Gheorghe Funar vor merge catre candidatul Aliantei PNL-PD, Emil Boc. Este vorba de o zestre importanta de voturi, 22,1%, care ar putea sa incline balanta. El considera ca electoratul lui Funar nu va vota cu candidatul PSD, Ioan Rus, pentru simplul fapt ca acesta este sprijinit de catre UDMR“. Alegatorii lui Gheorghe Funar sunt romani cu convingeri si adversitati, care nu vor vota cu cei care s-au asociat cu etnicii maghiari, indiferent cum ii vor indemna unii sau altii“, a spus Rotariu.

FARA MIZA. In privinta alegatorilor de etnie maghiara, Rotaru considera ca acestia il vor sustine pe Ioan Rus, avand in vedere ca UDMR si-a declarat sprijinul fatis pentru candidatul PSD. De mentionat ca maghiarii s-au dovedit foarte disciplinati la primul tur de scrutin, 80% dintre ei punand stampila pe Ioan Rus.

Directorul INSOMAR crede insa ca exista pericolul ca, in turul doi, maghiarii sa nu se mai prezinte la urne in numar atat de mare. “Minoritatea maghiara si-a pierdut miza. Ei si-au ales consilierii, iar primarul Gheorghe Funar a iesit din cursa. De aceea, e posibil ca ei sa nu se mai prezinte la vot in numar atat de mare. Si se va intampla asa, daca nu vor fi mobilizati de catre UDMR“, ne-a spus Rotariu. El considera ca majoritatea celor care au ramas fara candidat in turul doi il vor sprijini pe candidatul Aliantei PNL-PD. “De aceea, ultimele zile ale campaniei vor fi decisive pentru un candidat sau altul. Dezbaterile televizate si confruntarile dintre cei doi vor cantari foarte mult in luarea unei decizii“, a concluzionat directorul INSOMAR.

PRM se spala pe maini in ceea ce priveste sustinerea in turul II

Presedintele PRM Cluj, Petru Calian, ne-a declarat ieri ca decizia finala a organizatiei clujene in privinta votului la cel de-al doilea tur de scrutin a fost luata – sustinatorii fostului primar, Gheorghe Funar, vor vota duminica cu cine cred ei de cuviinta. “PRM nu sustine nici un candidat in turul doi. Electoratul trebuie sa decida cu cine sa voteze“, ne-a comunicat Calian pozitia oficiala a Partidului Romania Mare. Totusi, intr-un mesaj de indemn catre populatie in sensul participarii la vot duminica, Gheorghe Funar a folosit o parte dintr-un slogan al candidatului PSD Ioan Rus, ceea ce ar putea influenta, indirect, optiunile de vot ale electorilor sai. Dar atitudinea neutra a conducerii peremiste ar putea duce la o rasturnare de situatie la Cluj, deoarece electoratul PRM este unul mai conservator, care nu va merge la vot de buna voie alaturi de maghiarii care il sustin pe Rus. (Camelia Ionescu, Silviu Sergiu)

Sechelariu, ramas fara sustinerea PSD
×
Subiecte în articol: politic