x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Prima declaraţie publică a lui Traian Băsescu după declanşarea protestelor. Şeful statului dă vina pe Iliescu, Ponta, Antonescu şi agenturi (VIDEO)

Prima declaraţie publică a lui Traian Băsescu după declanşarea protestelor. Şeful statului dă vina pe Iliescu, Ponta, Antonescu şi agenturi (VIDEO)

de Gabriela Antoniu    |    24 Ian 2012   •   16:15
Prima declaraţie publică a lui Traian Băsescu după declanşarea protestelor. Şeful statului dă vina pe Iliescu, Ponta, Antonescu şi agenturi (VIDEO)

Presedintele Traian Basescu a facut primele declaratii legate de protestele care au loc de aproape doua saptamani in Bucuresti si in tara. Cu prilejul investirii lui Cris­tian Diaconescu la sefia Ministerului de Externe, Basescu s-a lansat intr-un atac dur, pe o voce tremuranda, la adresa fostului presedinte Ion Iliescu, a liderilor USL Crin Antonescu si Victor Ponta si a liderului sindical Mircea Dogaru. Redam integral declaratia sefului statului:

"As spune ca un lucru extrem de important si demn de salutat este ca aici se afla si fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, si noul ministru, ceea ce este un semnal de continuitate. Politica externa a Romaniei nu se schimba o data cu ministrii, ci are miezul ei fundamental care va continua. As vrea sa multumesc domnului ministru Baconschi pentru modul cum si-a exercitat mandatul ca ministru si sa va doresc dumneavoastra succes pentru continuarea mandatului de minis­tru de Externe al Romaniei. Aveti o misiune grea, as spune, dupa as­pectele televizate, aproape imposibila, si anume aceea ca Romania are forta sa continue si acest lucru va trebui sa fie principalul mesaj pe care sa il transmiteti omologilor dumnea­voastra din Uniunea Europeana, de peste Atlantic si nu numai. Se observa o veselie a demolarii, probabil reusita recunoscuta international deranjeaza pe foarte multi, si nu pot sa nu observ ca mesajul domnului Ion Iliescu care, nici mai mult nici mai putin, aproape de pe masa de operatii, transmitea ca presedintele in functie trebuie sa raspunda, in conditiile in care dansul inca n-a raspuns nici pentru mine­ria­de, nici pentru victimele de la Re­vo­lutie. Il vedem pe Crin Antonescu si pe Victor Ponta care sustin, nici mai mult, nici mai putin, demisie pre­se­dinte, demisie guvern, demisie Parla­ment, adica o Romanie neguvernata.

Vedem activisti din Consiliul Politic al Armatei chiar astazi, fosti colonei din Armata Romana dar care niciodata n-au fost dincolo de munci agricole unde faceau propaganda lui Ceausescu, ii vedeam manifestand vigurios impotriva a ceea ce s-a facut pana astazi pentru redresarea Ro­maniei si, foarte adevarat, am vazut in aceste ultime doua saptamani romani ne­multumiti, pe buna dreptate ne­multumiti, si pentru care va trebui si mai multa explicatie si solutii.

Am vazut televiziuni ale unor fosti turnatori la Securitate promovand national si international dezastrul din Romania. Este obiectivul unei categorii care se teme si de urmarile legii. Este obiectivul unor oameni care astazi trebuie sa raspunda in fata legii de a crea dezordine, de data aceasta urcandu-se pe un val in­drep­tatit de nemultumire al oamenilor care au trecut, in paralel, atat printr-un proces dur de ajustari structurale necesare pentru ca Romania sa poata sa mearga inainte: taieri de salarii, cresteri de TVA, introduceri de im­pozite pe un anumit segment din pensii. Toate acestea au creat unor oa­meni care ar vrea ca Romania sa se intoarca la inceputul anilor ’90 posibilitatea sa se urce pe valul nemul­tumirii populare. Este o nemultumire pe care o stiu si nu de azi, nu de doua saptamani, o stiu din 2009. Sunt un presedinte care a castigat alegerile in conditiile in care se reduceau cate patru zile de plati de salarii pentru toti bugetarii in luna noiembrie si decembrie 2009. Deci aveti o mi­siune extrem de dificila si o sintetizez din nou, aceea de a recunoaste nemul­tumirea oamenilor fata de masurile care s-au luat, dar care creeaza Romaniei sansa sa evolueze pozitiv si, in acelasi timp, sa probati sau sa sustineti, cu argumente, ca Romania merge inainte.

Stiti ce ma socheaza cel mai tare? Ca mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, al lui Crin Antonescu, al asa-numitului lider al societatii civile, fostul colonel Dogaru, sunt similare cu ale fostului presedinte al Republicii Moldova, actual sef al fractiunii Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin. Domnule ministru, aveti o misiune grea, in care va voi sustine, si sper ca acele ce voi clarifica in interventia mea de maine cu romanii sa va poata fi un suport. Va doresc mult succes in mandatul dumneavoastra. Succes!

×