x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarul Falcă propune conducerii Universităţii Central-Europene relocarea la Arad

Primarul Falcă propune conducerii Universităţii Central-Europene relocarea la Arad

06 Apr 2017   •   15:53
Primarul Falcă propune conducerii Universităţii Central-Europene relocarea la Arad
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu oficiali din Primărie s-a luat decizia de a se înainta o ofertă Universităţii Central- Europene (CEU) pentru relocarea de la Budapesta în municipiul Arad. 

Potrivit lui Falcă, scrisoarea prin care municipalitatea arădeană îşi exprimă solidaritatea cu această universitate va cuprinde, de asemenea, şi o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, urmând să fie transmisă zilele următoare lui Michael Ignatieff, preşedintele Universităţii Central- Europene de la Budapesta, fondată de miliardarul american George Soros. 

Edilul a precizat că municipalitatea a identificat în Arad două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi pentru procesul educativ, cazarea studenţilor şi servirea meselor, care vor fi puse la dispoziţie CEU.

'Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria faţă de Universitatea Central-Europeană, urmare ultimelor hotărâri ale Parlamentului de la Budapesta privind acreditatea universităţilor, am decis să transmitem o scrisoare de solidaritate şi o ofertă de relocare în Arad. Oraşul nostru face parte din aceeaşi cultură central-europeană, credem în aceleaşi valori care au făcut ca această universitate să aibă motivaţia de a educa generaţii întregi. Mulţi români, chiar şi arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această ofertă din partea unui oraş cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeană şi aeroport internaţional', a declarat Gheorghe Falcă. 

Totodată, el spus că îi va transmite preşedintelui CEU, Michael Ignatieff, că oferta poate fi prezentată în detaliu la Budapesta. 

Pe de altă parte, Falcă şi-a exprimat regretul că în tinereţe nu a avut şansa să urmeze un program de studii oferit de una din fundaţiile care patronează universitatea. 
Privitor la cele două clădiri identificate de municipalitate şi care ar pute fi puse la dispoziţia CEU pentru relocarea acesteia la Arad, Gheorghe Falcă a afirmat că una, cu parter şi 2 etaje, totalizând 4000 de metri pătraţi, ar putea fi folosită pentru procesul educativ, iar cea de a doua, cu 75 de camere şi spaţii pentru servirea mesei, totalizând o suprafaţă disponibilă de 2000 de metri pătraţi, ar putea fi cămin studenţesc. 

Nu în ultimul rând, edilul a susţinut că CEU ar urma să primească spaţii şi în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câţiva ani. 

Parlamentul ungar a votat, marţi, controversata lege care ar putea conduce la închiderea Universităţii Central Europene (Central European University - CEU), creată în anul 1991 de miliardarul George Soros, au relatat agenţiile AFP şi EFE. 

Actul normativ a fost adoptat printr-o procedură accelerată şi a primit 128 de voturi pentru şi 38 împotrivă. 

Legea prevede în special nerecunoaşterea diplomelor emise de instituţii de învăţământ străine care nu au corespondent şi în ţările de origine ale respectivelor instituţii. 

Acest act normativ a fost conceput special cu dedicaţie împotriva CEU şi mai prevede că pentru autorizarea funcţionării unei universităţi străine este necesar un acord între Ungaria şi statul de origine al respectivei instituţii de învăţământ, în cazul CEU fiind vorba de SUA, unde însă învăţământul ţine de competenţa fiecărui stat federal, notează agenţiile menţionate. 

Premierul ungar Viktor Orban a lansat o ofensivă împotriva miliardarului american de origine ungară George Soros, pe care-l acuză că se amestecă în politica internă a Ungariei prin intermediul ONG-urilor finanţate de el, mai relatează agenţiile AFP şi EFE. AGERPRES

×