x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primele declaraţii ale lui Klaus Iohannis despre scandalul în care sunt implicate serviciile secrete

Primele declaraţii ale lui Klaus Iohannis despre scandalul în care sunt implicate serviciile secrete

17 Ian 2017   •   18:09
Primele declaraţii ale lui Klaus Iohannis despre scandalul în care sunt implicate serviciile secrete

Klaus Iohannis a vorbit, marţi, despre scandalul în care sunt implicate serviciile secrete în dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă şi despre faptul că a semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Florian Coldea - eliberarea din funcţie a acestuia şi trecerea sa în rezervă. 

Preşedintele a declarat că este bine că s-a discutat în ultimele zile despre serviciile secrete, despre rolul şi locul lor, despre controlul parlamentar şi comisiile care trebuie să verifice activitatea lor.

"Pentru ca serviciile secrete să îşi facă treaba bine trebuie să trasăm două linii roşii", a spus Iohannis, "la felul cum relaţionează serviciile cu politicul sau dacă e bine sau nu să se amestece în politică. Acest lucru trebuie clarificat. Părerea mea este că serviciile nu trebuie să se amestrece în politică".

A doua linie, a mai explicat preşedintele, este cât să se implice sau cât de politizate trebuie să fie serviciile secrete. Preşedintele a spus că serviciile secrete nu trebuie politizate iar parlamentul trebuie să aibă un control putrenic asupra acestora.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Parlamentul trebuie să aibă un control "puternic, dar nu partinic" asupra serviciilor de informaţii. 

El a afirmat că nu se poate ca un partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor, precizând că pentru acest lucru este nevoie de negocieri între Putere şi Opoziţie. 

"E nevoie să se implice şi unii şi alţii, pentru că o dată sunt unii la Putere, altă dată sunt alţii, dar serviciile (...) rămân", a spus Iohannis. 

În opinia sa, este nevoie de modernizarea a cel puţin 12 legi din domeniul securităţii naţionale. 

La finalul discursului, Klaus Iohannis a chemat partidul aflat la putere pentru a colabora pentru "O Românie sigură!"

×