Formațiunea condusă de Victor Ponta solicită Guvernului Orban să identifice și să adopte măsuri concrete care să vină în sprijinul familiilor nevoiașe, cu venituri reduse, care, în această perioadă, sunt cele mai afectate. Situație care este și mai agravată de suspendarea cursurilor școlare. Prin închiderea școlilor, mulți copii sunt vitregiți de masa asigurată prin programul „Cornul și laptele”, atrag atenția membrii Pro România.
Purtătorul de cuvânt al Pro România, deputatul Gabriela Podașcă, a transmis, ieri, printr-un comunicat de presă, că Guvernul trebuie să găsească urgent soluții de sprijin pentru familiile sărace, care sunt cele mai afectate de criza sanitară și economică.
„În fiecare zi primesc mesaje și apeluri despre familii aflate la limita subzistenței și despre copii care n-au ce mânca. România are peste 150.000 de copii care merg flămânzi la culcare. Pentru aceștia, programul cornul și laptele reprezintă singura garanție la o masă pe zi, iar suspendarea cursurilor din școli le-a luat și dreptul acesta. Cum procedăm cu acești copii? Suspendarea le-a luat și dreptul să învețe. Cei 1,7 milioane de copii înscriși în învățământul primar și gimnazial au acces la doar 136.365 de calculatoare în școli. Iar acasă, există un calculator la fiecare 12 copii, în medie, chiar la fiecare 20 de copii în mediul rural. Cum mai pot ei învăța fără să aibă acces la un calculator?”, a precizat Podașcă
Copiii, cea mai vulnerabilă categorie
Potrivit acestuia, din discursul Guvernului lipsesc cu desăvârșire soluțiile pentru cea mai vulnerabilă dintre categorii - copiii. „Închidem școlile ca să îi protejăm, dar le îngrădim și dreptul la educație prin lipsa infrastructurii de învățare. Închidem școlile ca să îi protejăm, dar cine se îngrijește ca ei să aibă ce să mânce? Ne ocupăm de problemele sanitare, ne ocupăm și de cele economice, dar la cele sociale cine se mai uită? Ca să reconstruim România, după aceste crize, avem nevoie de fiecare copil. Cerem Guvernului să suplimenteze bugetele autorităților locale și să găsească soluții de sprijin pentru familiile sărace!”, se mai arată în comunicatul Pro România.
La începutul acestei săptămâni, vicepremierul Raluca Turcan preciza, pentru un post de radio, că Guvernul are pe masă mai multe scenariu cu privire la măsurile care trebuie impuse în funcție de evoluția crizei sanitare. Printre aceste scenarii se regăsește și cel al repetării anului școlar în curs, ceea ce a generat o adevărată panică printre părinți și elevi.
În context, ministrul Educației, Monica Anisie, a precizat că nu se pune „sub nicio formă”, la acest moment, înghețarea anului școlar. Reamintim că, în urmă cu două săptămâni, când primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, solicita suspendarea cursurilor școlare, aceeași Monica Anisie sublinia că „sub nicio formă nu este cazul de așa ceva”. La scurt timp, măsura a fost luată la nivel național.
Gabriela Podașcă, purtător de cuvânt al Pro România, arată că, prin închiderea școlilor, mulți elevi care depindeau de „Cornul și laptele” nu mai au acces la aceste alimente