x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Profil de candidat. Viorel Cataramă, un președinte care vrea distrugerea aristocrației bugetare

Profil de candidat. Viorel Cataramă, un președinte care vrea distrugerea aristocrației bugetare

de Ion Alexandru    |    24 Oct 2019   •   11:04
Profil de candidat. Viorel Cataramă, un președinte care vrea distrugerea aristocrației bugetare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Este dispus să lase afacerile prospere pentru a intra în viața politică, la nivel înalt. Asta, după ce, chiar din primii ani de după Revoluție, Viorel Cataramă a cochetat cu liberalismul, fiind un apropiat activ al mișcării liberale și a partidului istoric PNL. Conduce, începând cu anul 2018, o formațiune politică tânără, denumită “Dreapta Liberală”, și vrea să devină președintele României pentru a implementa viziunea sa politică, dar mai ales economică, de dreapta, din cea mai importantă funcție în stat. Înțelege nevoia creșterii veniturilor și candidează sub sloganul “Muncești și câștigi”. Promite o luptă pentru independența justiției, pentru o lege a răspunderii magistraților și vrea să distrugă atât aristocrația bugetară, cât și destructurarea cartelurilor bancare.

 

“Muncești și câștigi! O Românie dreaptă!” este deviza cu care cunoscutul om de afaceri Viorel Cataramă se prezintă, pe data de 10 noiembrie, în fața electoratului. Acesta se adresează tuturor categoriilor sociale, cu toate că se definește ca fiind un capitalist pursânge. În proiectul său politic, Cataramă vizează ca pensia minimă în România să fie de 1.000 de lei, dar vizează și disponibilizarea a 500.000 de angajați din sectorul public. Mai mult, Cataramă spune că trebuie anulate toate ajutoarele sociale pentru persoanele apte de muncă, dar și a subvențiilor pentru activitățile economice care se pot autofinanța.

Omul de afaceri este de părere că se impune creșterea organică a salariilor, prin încurajarea producției interne și a exporturilor, concomitent cu descurajarea exporturilor și a împrumuturilor externe. La care să se adauge implementarea unei proceduri simplificate de accesare a fondurilor europene și un acces rapid la creditele bancare, cu dobânzi în media europeană. Acest lucru se poate implementa, însă “prin destructurarea cartelurilor bancare existente”.

 

Antreprenori în funcții publice și 15 județe

Un alt obiectiv asumat al prezidențiabilului Viorel Cataramă este “desființarea aristocrației bugetare”, mai exact prin desființarea instituțiilor publice și a posturilor inutile. Odată cu promovarea persoanelor competente și a antreprenorilor în funcțiile publice. O măsură care vizează această “revoluție” constă în reducerea județelor României, de la 40 la 15, conform proiectului prezidențial al lui Viorel Catarmă.

De asemenea, omul de afaceri dorește reducerea prețurilor la combustibili, energie electrică și gaze naturale, prin eliminarea accizelor existente și prin spargerea monopolurilor. Programul său urmărește, totodată, rămânerea la cota unică de impozitare de 10 la sută, reducerea impozitului pe salarii cu 5 la sută, un TVA cu taxare inversă și, foarte important, o lege a răspunderii magistraților.

Unul dintre mesajele puternice ale campaniei lui Viorel Cataramă este “Stop crimei organizate”, o luptă care, conform acestuia, se poate duce prin consolidarea independenței justiției, modificarea legilor adopțiilor de copii și printr-o luptă dreaptă împotriva corupției și a crimei organizate, ca parte a strategiei naționale de securitate.

 

Educație, activitate economică și carieră politică de succes

Viorel Cataramă este născut în Bacău, pe 2 ianuarie 1955. Este doctor în Științe Economice și și-a început activitatea ca economist și șef de serviciu al Întreprinderii de Casete, Radio și TV. În 1987, a devenit director pentru Europa de Est al companiei BELIO. După 1990 s-a lansat în afaceri și a dezvoltat cunoscutul grup de companii ELVILA, pe care îl prezidează și în prezent.

Candidatul din 2019 la funcția supremă în stat a fost președinte al Federației Române de Tenis și vicepreședinte al Federației Române de Golf. În 1996, s-a aflat printre fondatorii Grupului pentru Dialog Social, iar în 2010, a devenit vicepreședinte al Asociației “Friends of Opera”. În 2015, a fost numit președinte al Filialei de Cruce Roșie Ilfov.

În plan politic, Viorel Cataramă a fost, încă din 1990, membru al Comitetului Director al PNL – Aripa Tânără, iar în 1991, a fost secretar de stat la Minsterul Comerțului. În 1992, a fondat Noul Partid Liberal, formațiunie care a fuzionat, un an mai târziu, cu PNL. Până în 1999 a deținut funcția de vicepreședinte al PNL, iar în perioada 1996 – 2000 a fost senator al României și președinte al Comisiei Economice a Senatului. În 2018, Cataramă a părăsit PNL și a înființat Partidul Dreapta Liberală.

 

Averea

Conform declarației de avere depuse în calitate de candidat pentru Președinția României, Viorel Cataramă este proprietarul a 21 de terenuri, dintre care 33.698,5 metri pătrați intravilan, 186,71 hectare agricole și zece hectare de pădure. Mai deține trei apartamente în București, la Dubai și în Elveția, la care se adaugă trei case și un spațiu comercial. Omul de afaceri deține 56 de tablouri, 14 statui, 7 vaze ornamentale, 12 ceasuri de mână și bijuterii, toate în valoare de 3.085.000 de euro.

La capitolul conturi, depozite și fonduri de investiții, Viorel Cataramă declară 186.275 de lei, 115.025 de franci elvețieni, 20.800 de dolari și 15.000 de euro. Alți bani personali sunt investiți în plasamente: 29.202.771 lei, 652.025 dolari și 100.000 de euro. Are datorii de 1,2 milioane de franci elvețieni și, anul trecut, a realizat venituri de 1.668.847 de lei.

×
Subiecte în articol: viorel catarama