x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proiect de lege - Ingenuncheati de europeni

Proiect de lege - Ingenuncheati de europeni

de Aniela Nine    |    Gabriela Antoniu    |    24 Noi 2005   •   00:00
Proiect de lege - Ingenuncheati de europeni

Premierul Tariceanu a anuntat ieri ca proiectul de lege privind statutul minoritatilor va include si observatiile primite din partea Comisiei de la Venetia.

Proiectul de lege privind Statutul minoritatilor va include si observatiile primite din partea Comisiei de la Venetia, a anuntat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.

Premierul Tariceanu a apreciat ca proiectul privind Statutul minoritatilor nationale nu va reprezenta un pericol pentru stabilitatea Aliantei si a Coalitiei. "Suntem de acord sa integram si observatiile Comisiei de la Venetia, iar proiectul va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor. Nu cred ca exista vreun motiv sa consideram ca documentul ar putea crea probleme la nivelul Coalitiei", a spus Tariceanu. Intrebat daca proiectul de lege privind Statutul minoritatilor ar necesita organizarea unui referendum, premierul a raspuns negativ.

Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, cunoscuta mai ales sub numele de Comisia de la Venetia, este organismul consultativ al Consiliului Europei pentru probleme constitutionale. Creata in 1990, comisia a avut un rol marcant in adoptarea unor Constitutii conforme cu standardele traditionale ale Europei si a devenit o institutie de analiza legislativa recunoscuta pe plan international.

RECOMANDARI. Comisia de la Venetia a recomandat autoritatilor de la Bucuresti introducerea unor elemente lamuritoare in proiectul de lege al Statutului minoritatilor, aratand ca documentul contine o serie de neclaritati si conditii care sunt de natura sa restrictioneze, printre altele, libertatea de asociere. Principalele probleme semnalate de Comisia de la Venetia sunt legate de definitia "minoritatii nationale", de lista celor 20 de comunitati care pot fi considerate minoritati nationale catalogata "prea stricta", utilizarea drepturilor minoritatilor garantate international care nu trebuie sa depinda de cetatenie; sintagma "procentaj semnificativ" inclusa in prevederile referitoare la folosirea limbii materne de catre membrii minoritatilor nationale in anumite unitati administrativ-teritoriale.

PROCENTAJ. Expertii solicita ca articolul care include aceasta formula sa faca explicit referire la Legea Administratiei Publice Locale nr. 215 /2001, ce fixeaza acest procentaj la 20% si propun si ca rezidentii care se considera parte din minoritatile nationale, chiar daca nu au cetatenie romana, sa fie luati in calcul la stabilirea acestui procentaj.

ORGANIZATII. De asemenea, membrii Comisiei insista ca inregistrarea organizatiilor apartininand minoritatilor nationale face obiectul unor conditii prea restrictive. Unul dintre efectele criticate de expertii CE este imposibilitatea crearii unor organizatii cu obiectiv si domeniu de activitate strict locale, din cauza imposibilitatii indeplinirii conditiei de a avea un numar de membri egal cu 10% din totalul celor care se declara membri ai minoritatii respective.

AMENINTARI
Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ieri ca, in situatia in care proiectul Statutului minoritatilor nationale nu va fi adoptat "va trebui rediscutata intreaga Coalitie". "Unii ar vrea eventual sa obtina retragerea UDMR si prin esuarea Legii minoritatilor. Intr-adevar, dupa parerea mea, daca nu s-ar adopta aceasta lege, ar trebui sa rediscutam intreaga Coalitie, dar eu nu as putea sa concep o astfel de situatie ca pe o problema unilaterala a UDMR, ci este o problema a intregii Coalitii, deoarece legea este proiectul Coalitiei si, daca nu se va reusi adoptarea acestuia, inseamna ca nu functioneaza Coalitia", a spus liderul UDMR, citat de Mediafax. Marko a precizat totusi ca "exista vointa politica pentru a trece mai departe", dar atacurile opozitiei vizeaza "o fisura, o bresa in solidaritatea Coalitiei".
×