x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Promisiune - Muzeu al Holocaustului si in Romania

Promisiune - Muzeu al Holocaustului si in Romania

16 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
Premierul Tariceanu a afirmat ieri, la Ierusalim: "Semnificatia tragica a Holocaustului trebuie cunoscuta si inteleasa de toti cetatenii, in special de tineret". El a anuntat in acest context ca, pentru perioada urmatoare, se intentioneaza deschiderea unui Muzeu al Holocaustului si in Romania.

Premierul face promisiuni in Israel

Premierul Calin Popescu Tariceanu a tinut ieri un discurs la Ierusalim in cadrul Conferintei "Amintirea Trecutului. Modelarea Viitorului", promitand deschiderea unui Muzeu al Holocaustului si in Romania.
ANIELA NINE - Ierusalim

OFENSIVA. Premierul Tariceanu considera ca toti cetatenii, dar in special tinerii trebuie sa cunoasca si sa inteleaga semnificatia Holocaustului
In discursul rostit, premierul Tariceanu a afirmat ca "semnificatia tragica a Holocaustului trebuie cunoscuta si inteleasa de toti cetatenii, in special de tineret, pentru a impiedica posibile tendinte antisemite sau discriminatorii.

PLAN. Premierul a anuntat ca, pentru perioada urmatoare, se intentioneaza deschiderea in Romania a unui Muzeu al Holocaustului, initierea unei campanii media de informare in domeniu a publicului si pregatirea, pe termen lung, a formatorilor de opinie, inclusiv prin organizarea unei vizite de cercetare pentru tinerii jurnalisti la Memorialul Yad Vashem. "In manualul de istorie al umanitatii se afla, din pacate, o pagina sumbra referitoare la soarta tragica a evreilor de origine romana, care si-au pierdut viata sau pe cei dragi in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in Basarabia, Bucovina, Transnistria, Bucuresti, Iasi, Dorohoi si Focsani. Acest capitol ingrozitor din istoria noastra recenta nu poate fi uitat sau evitat. Soarta evreilor ucisi sau deportati, obligati sa paraseasca tara sau deposedati de libertatea, drepturile si posesiunile lor este o lectie morala pe care trebuie sa o invatam in procesul continuu al asumarii responsabilitatii si readucerii aminte", a spus Tariceanu. El a amintit si de introducerea studiului Holocaustului in scoli, ceea ce, in opinia premierului, a determinat deja o schimbare in perceptia publica a acelei perioade."Recuperarea adevarului despre soarta unei mari comunitati a unor frati cetateni este importanta intr-o tara ca Romania (...) Suntem hotarati sa avem un parteneriat puternic cu autoritatile israeliene pentru a identifica si reintroduce mostenirea evreiasca in circuitul global al valorilor noastre istorice si culturale. Toleranta, libertatea si respectul pentru demnitatea umana sunt valori pe care trebuie sa le cultivam pentru a impiedica generatii viitoare sa se transforme in perpetuatori, victime sau privitori pasivi la genocid sau la o tragedie ca Holocaustul. Astazi, cind voci amenintatoare ale antisemitismului, rasismului si xenofobiei se aud inca in diverse locuri ale lumii, suntem categorici: comportamentul antisemit nu trebuie tolerat", a conchis Tariceanu.

INTALNIRI. Dupa conferinta, premierul Tariceanu a avut intalniri bilaterale cu omologii sai din Belgia, Franta si Suedia, care si-au reafirmat cu aceasta ocazie sprijinul pentru integrarea Romaniei in UE. In acest context, cei trei demnitari au raspuns pozitiv solicitarii premierului Tariceanu, de a sustine prin votul europarlamentarilor Romania pentru a obtine o majoritate favorabila la aprobarea tratatului de aderare la UE, votul fiind programat la 13 aprilie.

O intalnire "mai substantiala" a fost cea a premierului Tariceanu cu Jean Pierre Raffarin. Cei doi oficiali au discutat cu aceasta ocazie atat situatia creata de afirmatiile europarlamentarului Marcus Ferber privind coruptia generalizata din Romania, dar si relatiile economice dintre cele doua tari. "Am fost bucuros sa constat ca Franta considera Romania pregatita pentru integrarea europeana", a spus Tariceanu. Cei doi oficiali au discutat si despre contractele EADS si Vinci. Premierul roman i-a spus lui Raffarin ca derularea acestor contracte ar putea fi decisa doar dupa realizarea unui audit financiar care sa arate daca acestea respecta sau nu legislatia romaneasca.
×