x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Proteste majore împotriva măsurilor de austeritate în Bulgaria şi Slovenia

Proteste majore împotriva măsurilor de austeritate în Bulgaria şi Slovenia

17 Noi 2012   •   17:56
Proteste majore împotriva măsurilor de austeritate în Bulgaria şi Slovenia

Circa 30.000 de persoane au manifestat sâmbătă, în capitala Sloveniei, Ljubljana, împotriva politicii de austeritate a guvernului conservator condus de Janez Jansa, protestul fiind organizat de principalele sindicate, informează AFP.

Protestatarii, veniţi din toate părţile ţării, s-au adunat în centrul oraşului cu pancarte pe care se scria lozinci precum: "Vrem să trăim, nu să supravieţuim", "Politica de austeritate = recesiune", "Ia-mi totul pentru ca economia să înflorească", "Slovenia, cea mai competitivă în corupţie", "Sfârşitul crizei = Sfârşitul capitalismului" sau "Guvernul îşi pierde capul şi Slovenia tinereţea".

Liderul Alianţei sindicatelor independente slovace (ZSSS), Dusan Semolic, susţine că "nu facilităţile sociale, salariile, pensiile şi bursele de studii sunt responsabile pentru criza actuală, ci capitalismul acid care a provocat-o".

"Dorim schimbări fundamentale în toată Europa. Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană susţin capitalismul neoliberal în loc să apere drepturile economice şi sociale ale populaţiei", a declarat acesta, adăugând că din cele circa două milioane de sloveni, 273.000 trăiesc sub pragul sărăciei.

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă şi la Sofia, în cadrul celei mai mari manifestaţii anti-austeritate din ultimii ani, şi cer demisia Executivului, nemulţumiţi de modul în care guvernul gestionează economia în criză.

Susţinătorii Partidului Socialist Bulgar (BSP), de opoziţie, au ocupat piaţa Alexander Nevsky în faţa Catedralei Ortodoxe şi au cerut partidului de guvernământ, GERB, să plece de la putere.

"Obiectivul nostru este să revitalizăm Bulgaria pentru că guvernarea GERB a trimis ţara cu zeci de ani în urmă", susţine liderul BSP, Serghei Stanişev, scrie Reuters.

La mai mult de trei ani de când a preluat puterea, popularitatea guvernului de centru-dreapta a scăzut considerabil în urma măsurilor de austeritate care au lovit în cererea internă şi în creşterea economică, partidul de guvernământ eşuând în încercarea de a creşte nivelul de trai al populaţiei din cea mai săracă ţară a Uniunii Europene.

×