PSD s-a împărţit ieri oficial în trei: "mitrişti", "năstăsişti" şi "geonişti". Mircea Geoană şi-a cerut scuze pentru că l-a vizita noaptea pe SOV, iar Adrian Năstase, Cristian Diaconescu şi Miron Mitrea şi-au lansat oficial candidaturile la şefia partidului, congresul fiind stabilit la 20 februarie.
Consiliul Naţional al PSD, reunit ieri la Palatul Parlamentului, a dezgropat oficial securea războiului în partid. După ce şi-au petrecut noaptea prin restaurantele din Bucureşti, liderii social-democraţi s-au adunat la şedinţă cu cearcăne (mai ales Mircea Geoană), sau cu satisfacţie nedisimulată (mai ales Adrian Năstase şi Miron Mitrea), deturnând rapid Consiliul Naţional de la ordinea de zi prestabilită către un preludiu al Congresului.Mitrea şi-a făcut spectaculos intrarea chiar înainte de a sosi la Parlament, căci îşi postase pe tot holul postere de campanie, cu slogan de campanie - "PSD revine la putere" - şi şi-a împărţit programul de reformare a PSD "glossy". De altfel, Mitrea a ţinut să declare că "este pregătit" şi că "are echipă", deşi nici chiar ieri absolut niciunul dintre social-democraţi nu a dorit să-şi asume public susţinerea faţă de vreunul dintre cei patru candidaţi, toate jocurile făcându-se în continuare, în culise.
Tot în culise a pregătit Adrian Năstase o strategie de amânare a Congresului, socotind că nu este încă sigur de succesul candidaturii sale. Motiv pentru care l-a împins pe liderul PSD Argeş, Constantin Nicolescu, să ceară o temporizare a competiţiei, pe motiv că "este nevoie mai întâi de nişte sondaje în interiorul partidului", pentru a se vedea care dintre candidaţi este mai potrivit pentru a fi şeful PSD.
Împărţirea evidenţă a partidului în "mitrişti", "năstăsişti" şi "geonişti" l-a făcut pe Viorel Hrebenciuc să refuze să mai prezinte raportul privind cauzele eşecului de la prezidenţiale, de teamă să nu se aleagă cu huiduieli la scenă deschisă. "Atmosfera este destul de încărcată, după cum s-a văzut. Nu cred că azi avem nevoie de sânge în partid", a spus Hrebenciuc.
GEOANĂ ŞI-A CERUT SCUZE
Mircea Geoană, slăbit şi palid, a ţinut un discurs în faţa membrilor Consiliului, în care şi-a cerut scuze oficial pentru vizita neinspirată pe care i-a făcut-o lui Sorin Ovidiu Vântu înaintea ultimei confruntări cu Traian Băsescu. "Nu vă ascund faptul că am avut alături de voi toţi un sentiment de profundă dezamăgire, iar pentru cei pe care i-am dezamăgit inclusiv prin acea atât de neinspirată vizită la dl. Vântu în ceas de noapte, înainte de dezbaterea finală, îmi cer scuze în mod oficial în faţa voastră care v-aţi pus speranţa în mine", a spus Geoană.
Însă, fără să se lase impresionat de discursul colegului său, Adrian Năstase a luat şi el cuvântul, anunţându-şi oficial candidatura la preşedinţia PSD. "Simt o responsabilitate pentru direcţia în care va merge partidul. Toţi cei care vor candida îmi sunt apropiaţi, pe toţi i-am sprijinit să vină în partid, într-un moment sau altul", a spus Năstase.
El a precizat că obiectivul său este ca PSD să redevină cel mai mare partid din România: "Aş vrea să atingem acest obiectiv în următorii doi ani. Nu am o miză personală, nu-mi doresc să fiu ministru, prim-ministru, nu-mi doresc să candidez la prezidenţiale". Cristian Diaconescu a anunţat şi el oficial că va candida la preşedinţia partidului, supărat pe Geoană că, în materialul său privind reforma PSD, a sugerat că anumiţi lideri ai partidului "se gudură" pe lângă PD-L.
"Domnule preşedinte, am rugămintea fie să eliminată această tendenţiozitate ieftină din acest text, fie să adăugaţi şi pe cei care se gudură astăzi pe lângă Traian Băsescu şi pe lângă Palatul Victoria", s-a adresat Diaconescu lui Geoană, în aplauzele sălii.
Iliescu acuză jocurile de culise
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a susţinut că PSD trebuie să se delimiteze de eticheta de continuator al comuniştilor şi a criticat adoptarea unui discurs "cvasi-neo-liberal" de către pesedişti în ultimii ani, dar şi "luptele intestine şi conspiraţiile de culise".
"Ce fel de partid vrem să fim? Un partid care vrea să guverneze România singur sau în coaliţie sau un partid veşnic în opoziţie, un partid oportunist, cu un discurs populist, dornic să ia voturi de peste tot sau un partid de principii, cu un discurs explicit legat de interesele celor mulţi, care suportă greutăţile acestei tranziţii prelungite?", i-a întrebat Iliescu pe colegii săi, în deschiderea discursului său.
"Multe din erorile PSD-ului au la origine ignorarea democraţiei interne, adoptarea de decizii în afara organismelor statutare, netransparent, încurajând conturarea unor grupări de influenţe şi competiţia dintre ele. După 2004, am irosit mult timp în lupte intestine şi în conspiraţii", a criticat Iliescu modul de luare a deciziilor în partid în ultimii ani. El a criticat şi întâlnirile unor lideri ai partidului în mod informal, la unele restaurante sau hoteluri, cum s-a întâmplat la Poiana Braşov şi Snagov şi a arătat că trebuie eliminate promovările "pe interese de grup, de gaşcă".
VANGHELIE A NUMĂRAT GECILE ELENEI UDREA LA PSD
Consiliul Naţional PSD s-a încheiat cu scandal, generat de intervenţia primarului de Voluntari, Florentin Pandele, care a sugerat că delegaţii din organizaţia Ilfov aleşi pentru congres ar fi fost schimbaţi "prin aranjamente subterane" de Marian Vanghelie, pentru a manevra votul.
Spre finalul şedinţei Consiliului Naţional, primarul Florentin Pandele a luat cuvântul, atacându-l pe Marian Vanghelie. "M-am hotărât azi, văzând oarecare mişcări de trupe, să candidez unde candidează prietenul meu Marian Vanghelie. Dacă Vanghelie merge să candideze la un WC public, vine şi Pandele să-şi anunţe candidatura, a spus Pandele, stârnind aplauze. "Vă rog, vreau să dau tonul acestei competiţi. Nu-i lăsaţi doar pe Pandele şi pe Vanghelie să candideze pentru aceste funcţii", a spus primarul de la Voluntari.
Vanghelie i-a dat replica: "Aţi văzut ce ridicau oamenii în sală (de la şedinţa Consiliului Naţional n.r.): ce căutau gecile lui Elena Udrea când m-am dus şi le-am găsit acolo? Nu credeţi că e o problemă că fosta conducere a judeţului Ilfov făcea campanie mascată pentru Elena Udrea şi toate materialele de campanie ale lui Elena Udrea le-am găsit acolo? Din spirit de echipă am considerat că nu este util să iau eu măsuri asupra...". El a mai afirmat că Pandele ar fi cel care se face vinovat de pierderea de către PSD a CJ Ilfov, în urma unei înţelegeri cu PD-L.