x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD castiga Legislativul - Coabitare Parlament - Presedintie

PSD castiga Legislativul - Coabitare Parlament - Presedintie

21 Dec 2004   •   00:00

POLITIC
PSD a castigat aseara conducerea Camerei Deputatilor si Senatului, situatie ce genereaza o coabitare Parlament - Presedintie. Adrian Nastase a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor cu 173 de voturi "pentru" si 72 "impotriva", iar Nicolae Vacaroiu a castigat presedintia Senatului cu 76 de voturi "pentru" si doua "impotriva". Parlamentul a fost convocat imediat in sedinta comuna iar Traian Basescu a depus juramantul de presedinte al Romaniei. El a anuntat ca astazi va desemna un premier interimar deoarece in urma votului de ieri Adrian Nastase se afla in incompatibilitate.

Coabitare - surpriza

PSD a castigat aseara conducerea celor doua Camere ale Parlamentului. Adrian Nastase a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor cu 173 de voturi "pentru" si 72 "impotriva", iar Nicolae Vacaroiu a castigat presedintia Senatului cu 76 de voturi "pentru" si doua "impotriva".
DANA PICIU, ANIELA NINE, OANA STANCU, SILVIU SERGIU

PARLAMENT. Nicolae Vacaroiu isi continua mandatul in fruntea Senatului, iar Adrian Nastase revine la presedintia Camerei Deputatilor dupa o absenta de opt ani, ocupand aceasta functie in legislatura 1992-1996
Ieri seara Adrian Nastase a fost ales, de plenul Camerei, in functia de presedinte al acestui for legislativ cu 173 de voturi "pentru" si 72 "impotriva", cu 6 mai mult decat i-ar fi fost necesare, respectiv 167. Contracandidatul sau de la Alianta PNL-PD Mona Musca a avut 72 de voturi "pentru" si 173 de voturi "impotriva". Alegerea liderului deputatilor a avut loc dupa aproape patru ore de certuri, vociferari, intreruperi ale sedintei in plen pentru consultari ale liderilor de grupuri, cele mai multe dintre ele fara nici un rezultat. Anterior isi anuntasera sustinerea pentru Nastase grupurile parlamentare ale PUR si PRM.

Cea mai apriga disputa s-a dus pe marginea modului in care se voteaza secret, procedura stabilita pentru alegerea presedintelui Camerei Deputatilor in regulamentul institutiei. Reprezentantii Aliantei PNL-PD au propus ca fiecare deputat, dupa ce-si primeste buletinul de vot, sa se retraga singur in una dintre camerele laterale existente in stanga si in dreapta prezidiului, iar acolo sa opteze pentru unul dintre cei doi candidati: Adrian Nastase (PSD) sau Mona Musca (Alianta PNL-PD).

TEMERI. Liberalii si democratii au spus ca se tem ca membrii conducerii grupului PSD pot prin votul in sala sa controleze votul celorlalti membri ai partidului, dar si pe cei ai celorlalte partide. Reprezentantii PSD nu au fost de acord cu aceasta propunere invocand o cutuma practicata in legislatura trecuta, adica fiecare deputat voteaza la pupitrul sau, in sala. Pentru ca se dadeau semne ca cearta nu se va termina niciodata si ca nici una dintre parti nu are de gand sa cedeze, presedintele interimar Aurel Vainer a recomandat sa se voteze in partea de sus a salii adica in dreapta sau in stanga prezidiului. Deputatii Aliantei au votat fie in partea de sus a prezidiului fie in camerele pe care chiar ei le-au propus. Unii dintre deputatii PSD au votat pe pupitrul si sub ochii viceliderului lor de grup Viorel Hrebenciuc. Liderul deputatilor PRM Lucian Bolcas a votat "la vedere" el aratand buletinul sau de vot la toata lumea dupa ce a taiat de pe lista pe unul ditnre candidati. Altii s-au dus pasnic in bancile lor si au votat. Cand lucrurile pareau ca s-au linistit si din cele doua tabere se vota cu spor, liberalii si democratii (deja dintre ei votasera 25 de deputati) au anuntat ca parasesc sala.

S-a produs un nou moment de panica, presedintele interimar anuntand aproape cu lacrimi in ochi ca el nu a mai intalnit o asemenea situatie si ca nu stie ce sa faca. Votul a fost reluat iar cei 245 de deputati ramasi in sala si-au exprimat cu totii optiunile. La numaratoarea voturilor a participat si democratul Adriean Videanu ales in comisia de numarare a voturilor care a refuzat sa semneze procesul-verbal care il desemna castigator pe Adrian Nastase. Liderul PSD a mai detinut presedintia Camerei Deputatilor in perioada 1992 - 1996. In primul sau discurs in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a precizat ca este hotarat sa-l sprijine pe presedintele ales si guvernul "in masura in care si ei vor actiona asa cum au promis". Liberalul Eugen Nicolaescu a anuntat insa ca Alianta PNL-PD va contesta la Curtea Constitutionala aceasta hotarare.

SENAT. Nici in sedinta Senatului atmosfera nu a fost mai putin tensionata, pentru presedintia acestui for confruntandu-se Radu Berceanu (Alianta PNL-PD) si Nicolae Vacaroiu (PSD). Inaintea sedintei, grupurile parlamentare ale PUR si PRM au anuntat ca il vor sprijini pe Vacaroiu, iar cel al UDMR pe Berceanu. Reprezentantii Aliantei D.A. mizau insa si pe voturile mai multor parlamentari PRM si PSD carora le promisesera in schimb confidentialitatea votului pentru ca acestia sa nu fie trasi la raspundere de partidele lor. Ca atare, liberalul Gheorghe Flutur aprinde fitilul solicitand presedintelui de varsta al Senatului, Radu Campeanu (PNL) garantarea secretului votului. Concret, Flutur cerea sa se voteze nu in banci, sub ochii agili ai liderilor de grup, ci intr-o sala alaturata prezidiului. Totodata, buletinele de vot ar fi trebuit semnate de membrii comisiei de numarare. Doru Ioan Taracila invoca o cutuma a Senatului, regulamentul si corectitudinea comisiei de numarare. CV Tudor vine la microfon: "Sunt la a patra legislatura. Niciodata nu s-a intamplat asa ceva. Nimeni nu ma poate sili pe mine sa stau la o masuta sau intr-un tarc unde ma fixeaza domnul Flutur". Polemicile continua, spiritele se incing. Taracila arata clar ca regulamentul prevede doar vot secret, nu masute si camere ascunse. Nicolae Vlad Popa (PNL) reclama camerele video ale televiziunilor, precum si cele ale Senatului. Frunda arata ca si la Consiliul Europei se voteaza secret si nu considera nimeni ca e degradant. Puiu Hasotti (PNL) sustine ca in alegerile generale exercitarea votului la vedere e considerata infractiune. Eckstein Kovacs (UDMR) se rasteste la Campeanu sa-si asume raspunderea de a securiza votul.

Votul la masuta sau votul in poala? Senatorii PSD, PUR si PRM nu vor la masuta sau in camera ascunsa. Senatorii PNL, PD si UDMR parasesc sala pentru consultari. Se reintorc decisi sa voteze singuri in formula secreta. Cum insa camera prezidiului nu e pregatita pentru vot, senatorii PD si PNL protesteaza parasind definitiv sala. "Uite ce se intampla. Eu consider ca aceasta sedinta trebuie incheiata. Ne vedem maine", se supara si pleaca si presedintele de sedinta Radu Campeanu. Dupa ce propun consultari intre liderii de grup, udemeristii parasesc si ei sala. Locul lui Campeanu este luat dupa refuzul lui Ion Iliescu de Viorica Moisuc (PRM). In sala mai sunt 78 de senatori PSD, PUR si PRM. Se consituie o noua comisie de numarare a voturilor compusa doar din reprezentantii celor trei grupuri. Serban Nicolae (PSD) propune ca locul reprezentantilor celorlate trei partide sa fie luat de ziaristi, propunere refuzata de jurnalisti. Se trece la vot. Nicolae Vacaroiu este ales cu 76 voturi "pentru" si doua "impotriva" pe care le ia Berceanu.

TRAIAN BASESCU VA DESEMNA UN PREMIER INTERIMAR
Click pentru a mari imaginea
DISCURS. Dupa juramant, Traian Basescu a reluat promisiunile din campania electorala
Dupa alegerea presedintilor celor doua camere, Parlamentul a fost convocat in sedinta comuna pentru ca presedintele ales al Romaniei sa depuna juramantul. Programata initial la orele 21, sedinta a avut loc cu o ora si jumatate intarziere din cauza disputelor legate de alegerea presedintilor Camerei si Senatului. Traian Basescu trabuia sa depuna juramantul pana la 12 noaptea cand expira mandatul presedintelui in exercitiu. Sedinta Parlamentului, condusa de presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase, a inceput cu intonarea imnului de stat al Romaniei. Presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, a citit hotararea de validare a alegerii lui Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei. PF Teoctist a binecuvantat alegerea presedintelui Romaniei, dupa care Traian Basescu a depus juramantul. Dupa depunerea juramantului, presedintele Traian Basescu a anuntat ca astazi va desemna un premier interimar deoarece Nastase este in incompatibilitate el fiind in acelasi timp si presedinte la Camera. Nastase a anuntat ca astazi va participa la ultima sa sedinta de guvern si isi va da demisia din fruntea Executivului. Basescu a mai spus ca pentru numirea unui premier interimar va avea consultari cu actualul partid de guvernamant. Intrebat cand vor avea loc aceste consultari, el a raspuns: "Foarte repede". Basescu are programate, astazi dupa-amiaza, incepand cu ora 15:00, consultari separate cu toate partidele parlamentare in vederea desemnarii viitorului premier.

"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
Traian Basescu, noul presedinte al Romaniei.
×