x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD nu are organ

PSD nu are organ

de Lavinia Dimancea    |    01 Feb 2008   •   00:00
PSD nu are organ

STATUT ● Conducerea social-democrată nu a fost validată
Actuala conducere a PSD funcţionează nestatutar de mai bine de un an, întrucât membrii acesteia nu au fost validaţi de Consiliul Naţional. Nefiind respectat Statutul partidului, deciziile luate la vârf pot fi oricând atacate.


STATUT ● Conducerea social-democrată nu a fost validată
Actuala conducere a PSD funcţionează nestatutar de mai bine de un an, întrucât membrii acesteia nu au fost validaţi de Consiliul Naţional. Nefiind respectat Statutul partidului, deciziile luate la vârf pot fi oricând atacate.


În PSD se exercită pe zi ce trece o presiune tot mai mare pentru convocarea rapidă a Consiliului Naţional. Mircea Geoană nu se grăbeşte însă să facă acest lucru, în condiţiile în care Adrian Năstase pare să aibă o susţinere reală şi chiar şanse să câştige postul de preşedinte al Consiliului. Ion Iliescu a spus-o fără rezerve acum două zile: "Este posibil ca Adrian Năstase să candideze şi să fie ales preşedinte al Consiliului Naţional". Tot atunci, preşedintele de onoare al PSD arăta, avertisment pentru Geoană, că acest for trebuie organizat imediat, pentru că nu s-a întrunit deloc după Congresul din decembrie 2006. "Ca să se structureze ca atare, Consiliul Naţional trebuia convocat la o lună, o lună şi ceva după Congres şi trebuia să aleagă preşedintele Consiliului Naţional şi trezorierul partidului. Din acest punct de vedere este o întârziere de un an şi ceva... Nu mai avem unde să ne întindem foarte mult. Este o obligaţie statutară şi trebuie să finalizăm şi acest lucru", a declarat Ion Iliescu la NewsFm.


CE ZICE "LEGEA". Mircea Geoană nu a ţinut însă seama de Statut, deşi, la puţin timp după instalarea în funcţia de preşedinte al partidului, decreta că documentul este "Biblie şi Constituţie pentru toţi membrii partidului", inclusiv pentru el. Dar ce spune Statutul? "Consiliul Naţional este organul de conducere al partidului în intervalul dintre două congrese", prevede articolul 57. În ciuda acestei reglementări, după Congresul extraordinar din decembrie 2006, când au fost aleşi noii membri ai Consiliului, acest for nu s-a constituit. Consiliul ar fi trebuit să se întrunească, în noua sa formulă şi să îşi aleagă, aşa cum prevede statutul, prin vot secret, preşedintele, precum şi trezorierul partidului.


În plus, acesta ar fi trebuit să valideze şi componenţa Comitetului Executiv Naţional şi a Biroului Permanent Naţional, conform aceluiaşi statut. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că, în cele 14 luni de la Congres, PSD a funcţionat practic nestatutar, cu o conducere nevalidată. Surse din PSD admit faptul că structurile de la vârful partidului sunt la acest moment în aer şi susţin că, dacă aceste chestiuni nu vor fi rapid remediate, "oricine va putea bloca deciziile luate în acest interval, precum şi eventualele liste pentru locale". După toate tergiversările de până acum, este aşteptată totuşi o decizie fermă cu privire la data convocării Consiliului Naţional în cursul zilei de sâmbătă, când liderii PSD se vor întruni într-o reuniune informală, la care va participa şi Ion Iliescu.


Epistolă cu P.S. pentru Băsescu

Liderul PSD, Mircea Geoană, i-a trimis ieri o nouă scrisoare preşedintelui Traian Băsescu pe tema introducerii votului uninominal. De data aceasta, epistola semnată de Geoană a avut şi un P.S. cu referiri la dosarul Flota, casa din strada Mihăileanu, clientela politică a Cotroceniului şi incendierea a zeci de nave în porturi străine.


"Domnule preşedinte, scrisoarea a II-a pe care am primit-o din partea dumneavoastră mi-a creat un sentiment de nedumerire. Probabil că, aşa cum aţi încurcat destinatarii altei scrisori, nu aţi avut răgazul să citiţi cu atenţie scrisoarea pe care v-am trimis-o pe data de 30 ianuarie 2008”, i-a scris Geoană lui Băsescu. Liderul social-democrat a subliniat din nou că singura soluţie pentru a avea vot uninominal în 2008 este rezolvarea rapidă a obiecţiilor de neconstituţionalitate ridicate de Curtea Constituţională ca urmare a solicitării şefului statului. Geoană a mai arătat în document că singurul loc unde problema poate fi rezolvată este Parlamentul, precizând însă că rediscutarea unui alt proiect de lege nu ar însemna decât amânarea introducerii votului uninominal, iar dacă în această sesiune parlamentară nu va fi adoptată o lege, nu vor putea avea loc alegeri pe sistemul uninominal în anul 2008, lucru nedorit de social-democraţi.


APEL. "Vă invit să vă alăturaţi PSD în susţinerea variantei noastre care va reflecta voinţa românilor. De asemenea, vă adresez un apel ca după ce veţi lectura proiectul nostru, să instructaţi reprezentanţii partidului pe care îl conduceţi pentru a-l sprijini în Parlament”, i-a mai scris liderul PSD şefului statului.


La final, scrisoarea are şi un P.S. în care Geoană precizează că nu a dorit să aducă "astfel de subiecte triviale în dialogul dintre instituţia Preşedintelui şi instituţia Opoziţiei”. " Însă, atacul nedemn al omului politic Traian Băsescu, cuprins într-o scrisoare care poartă antetul Preşedintelui României, mă obligă să vă dau un răspuns. Votul uninominal e mult mai bun decât sistemul pe listă şi el va fi adoptat prin contribuţia decisivă a PSD. Votul uninominal va face o curăţenie importantă şi salutară în clasa politică românească. Dar, vă aduceţi aminte probabil că sistemul de vot uninominal nu a generat nici o sancţiune pentru candidatul cercetat penal în dosarul Flota, pentru primarul care şi-a făcut singur cadou o casă în strada Mihăileanu, care a transformat bordura în afacerea anului pentru clientela politică a Cotroceniului, ori pentru fostul căpitan de marină care a dat foc la zeci de nave prin porturi străine. Iată o chestiune asupra căreia merită să reflectăm: cu ce am putea completa votul uninominal astfel încât reforma clasei politice româneşti să fie deplină…” şi-a încheiat Geoană scrisoarea. Ulterior liderul PSD a declarat că nu îi face plăcere schimbul de "epistole” cu şeful statului, el manifestându-şi speranţa ca scrisoarea trimisă ieri să fie ultima pe tema dezbătută.

×