x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD: Oltenia riscă să rămână izolată de Europa

PSD: Oltenia riscă să rămână izolată de Europa

26 Mai 2021   •   09:34
PSD: Oltenia riscă să rămână izolată de Europa

Oltenia riscă să rămână izolată de Europa din cauza lipsei de viziune pe care o au cei care au elaborat Planul Național de Redresare și Reziliență, transmite președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Conform PSD, investițiile cuprinse pentru cele cinci județe ale regiunii Oltenia sunt infime, comparativ cu „planurile mărețe pe care alte regiuni au reușit să le treacă pe lista care va fi înaintată de Guvern la Bruxelles”.

„Drumul expres Craiova-Lugoj nu există pe această listă! Mai mult decât atât, această legătură rutieră nu a fost prinsă nici la elaborarea proiectelor finanțate prin Programul Operațional de Transport. În acest fel, bugetarea studiului de fezabilitate pentru drumul Craiova-Lugoj va rămâne la stadiul de simplu document, fără nicio finalitate. Acesta este motivul pentru care, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, alături de președinții consiliilor județene din Vâlcea, Olt, Gorj și Mehedinți, fac un apel către factorii de decizie să prindă elaborarea proiectului tehnic și execuția drumului expres Craiova-Lugoj în proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență sau cel al Programului Operațional de Transport”, arată, într-o postare pe Facebook, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Acesta adaugă că a scris o scrisoare semnată de toți președinții consiliilor județene din Oltenia, pe care a înaintat-o către Camera Deputaților, Guvern, Ministerul Transportului și Infrastructurii și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Semnatarii avertizează despre consecințele extrem de grave pe care le va avea excluderea unei întregi regiuni de la șansa finanțării și a creșterii durabile.

„Dezvoltarea economică și socială a celor cinci județene va avea de suferit dacă sud-vestul României nu o să fie legat de vestul țării și de întreaga Europă, prin infrastructură de transport. Acest avertisment ar putea deveni realitate în mai puțin de un an, termenul până la care traseul autostrăzii Budapesta-Belgrad-Sofia va fi finalizat. Mai mult, artera rutieră care leagă Timișoara de vama Moravița a fost prinsă în proiectul Programului Operațional de Transport. Odată cu finalizarea acestor două tronsoane de drum, podul Calafat-Vidin nu va mai reprezenta o alternativă pentru tranzitul dinspre Europa către țările aflate la sud de Dunăre și își va pierde importanța. Prin scrisoarea celor cinci președinți de consilii județene solicităm imperios prioritizarea drumului rapid Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebeș-Lugoj și finanțarea acestuia prin Programul Național de Redresare și Reziliență sau prin Programul Operațional de Transport”, își încheie mesajul Cosmin Vasile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: oltenia izolată