x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD+PC ar câştiga europarlamentarele

PSD+PC ar câştiga europarlamentarele

de Gabriela Antoniu    |    28 Apr 2009   •   00:00
PSD+PC ar câştiga europarlamentarele
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul National

Un sondaj CURS dat publicităţii ieri aduce o răsturnare de situaţie în ceea ce priveşte intenţia de vot la europarlamentare şi alegerile prezidenţiale. Alianţa PSD+PC trece pe primul loc în opţiunile electoratului, iar Mircea Geoană revine pe locul doi, după preşedintele Traian Băsescu.



Dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegerile pentru Parlamentul European, Alianţa PSD+PC ar obţine 30% din totalul voturilor exprimate, devansând, astfel, PD-L, care ar obţine 26% din sufragii. Pe locurile următoare se regăsesc: PNL - 19%, PRM - 7% şi UDMR - 7%.

Elena Băsescu, fiica mai mică a şefului statului, care va candida ca independent, ar obţine 4% din voturi, procent suficient pentru a dobândi mandatul de eurodeputat. 40% sunt nehotărâţi nu răspund sau nu ar vota.

Procentele, care confirmă evidenta scădere în popularitate a democrat-liberalilor în topul preferinţelor românilor, sunt cuprinse în cel mai recent sondaj de opinie CURS, realizat în perioada 8-16 aprilie, în exclusivitate pentru Politico.ro. Social-democraţii, împreună cu aliaţii lor conservatori, sunt marii câştigători şi la capitolul atragerii voturilor celor indecişi.

Atfel, studiul relevă faptul că PSD+PC ar obţine nu mai puţin de 28% din opţiunile de vot ale românilor nehotărâţi în privinţa formaţiunii pe care o susţin sau nu vor să voteze. PNL ar reuşi să atragă 17% din sufragiile indecişilor, PD-L - 16%, PRM - 15%, Elena Băsescu - 6%, iar UDMR - 3%. În ceea ce priveşte opţiunile de vot ale românilor la viitoarele alegeri prezidenţiale, actualul şef al statului, Traian Băsescu, este cotat cu 32% din voturi, fiind urmat de Mircea Geoană - 23%, Crin Antonescu - 20%, George Becali - 10%, Corneliu Vadim Tudor - 9% şi Principele Radu - 3%. 23% sunt nehotărâti, nu răspund sau nu merg la vot.

RĂSTURNĂRI DE SITUAŢIE
Sondajul CURS prezintă câteva răsturnări de situaţie în raport cu studiul BCS, dat publicităţii săptămâna trecută, în care PD-L era cotat cu 32,6% din totalul voturilor, faţă de PSD+PC, care ar fi obţinut doar 26,6%. De asemenea, PNL a crescut cu aproape două procente faţă de ierarhia anterioară. Cât priveşte intenţia de vot la alegerile prezidenţiale, poate fi evidenţiată revenirea liderului PSD, Mircea Geoană, în urma lui Traian Băsescu.

În sondajul BCS, preşedintele liberalilor, Crin Antonescu, era cotat cu a doua şansă la victoria finală, cu 24,8%, în timp ce Mircea Geoană ocupa doar poziţia a treia, cu 19,5%. Un alt aspect important îl constituie şi scăderea popularităţii lui Traian Băsescu în rândurile românilor, acesta pierzând peste cinci procente faţă de ierarhia cuprinsă în sondajul BCS.

Potrivit sondajului CURS, 36% din cei chestionaţi au afirmat că se vor prezenta la urne. Sondajul mai arată că pentru 52,38% din români alianţa potrivită pentru următorii ani de guvernare ar fi PSD+PC+PNL, iar 9,5% PNL - PD-L. 23,81% din cei chestionaţi au răspuns că nici o alianţă, iar pe 14,29% nu-i interesează. Studiul are o marjă de eroare de +/-3%.

×
Subiecte în articol: politic