x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD și PNL se bat pe concediile românilor

PSD și PNL se bat pe concediile românilor

de Diana Scarlat    |    11 Sep 2023   •   07:20
PSD și PNL se bat pe concediile românilor
Sursa foto: Lucian Alecu

Ultimele zile au fost marcate de un adevărat război între ministere, pentru redirecționarea voucherelor de vacanță și a tichetelor cadou, fie prin transformarea lor în bani, fie pentru eliminarea totală. Au circulat trei variante diferite ale proiectului de act normativ pentru modificări fiscale, toate date pe surse, însă premierul României, Marcel Ciolacu, s-a trezit în ipostaza celui care află ultimul despre aceste modificări care ar aduce pagube majore economiei, atât în 2024, cât și pe termen lung.

Reprezentanții mediului de afaceri din industria ospitalității spun că din acest război politic va avea de suferit întreaga țară, pentru că programele naționale de acordare a voucherelor susțin creșterea Produsului Intern Brut, iar schimbarea lor în bani ar crește doar vânzările marilor lanțuri de retail, pe modelul din Cehia, de anul trecut, aducând prejudicii grave oricărei forme de producție internă, în timp ce eliminarea totală a acestor forme de sprijin pentru economie ar duce la scăderea PIB.

Războiul pe vouchere se duce acum între PSD și PNL, ambele partide fiind la guvernare. În timp ce Marcel Ciolacu și PSD au respins categoric eliminarea voucherelor de vacanță sau transformarea lor în bani, Ministerul Finanțelor susține eliminarea lor cel puțin pentru 2024, apoi transformarea tuturor tichetelor în bani, pe modelul păgubos din Cehia, astfel încât peste 80% din totalul sumelor acordate de stat să meargă spre marile lanțuri de magazine, fără beneficii pentru forța de muncă din România și pentru economia României.

Mai mult, o parte din banii care inițial erau acordați de stat pentru a se întoarce, prin turism, în economia României, vor putea fi cheltuiți pe vacanțe în străinătate, deci se va susține economia altor state din bugetul național, fără a mai exista vreo legătură cu programul inițial.

Săptămâna trecută a început un scandal în interiorul Guvernului, în urma apariției a două documente date pe surse din Ministerul Finanțelor, privind modificările fiscale pentru 2024. Primul document arăta că toate voucherele și tichetele cadou se vor transforma în bani. Al doilea draft arăta că voucherele de vacanță urmează să fie eliminate în 2024. A apărut și al treilea, la finalul săptămânii, tot pe surse, care păstrează voucherele. Cu toate acestea, încă nu se cunoaște varianța care va fi asumată de Guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a fost luat prin surprindere de acest scandal, declarând că nu știa nimic despre documentele aflate în lucru la Ministerul Finanțelor, însă susține continuarea acordării voucherelor de vacanță și a celorlalte tichete din partea statului. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, susține varianta suspendării acordării de vouchere de vacanţă pentru anul viitor şi pentru 2025. 

Valoarea ar crește, dar s-ar impozita

Varianta câștigătoare din acest război între partidele de la guvernare pare a fi cea susținută în final de PSD și de premier. „Este exclus să eliminăm voucherele de vacanță pentru anul viitor”, a declarat premierul, la finalul săptămânii trecute, iar formula agreată și de PSD este de creștere a valorii voucherelor de vacanță de la 1.450 de lei la 1.600 de lei. Totuși, valoarea netă scade cu 200 de lei, pentru că banii se duc direct la stat. La noile vouchere ar urma să se plătească impozit 10% și contribuție de 10% la Sănătate, acești bani venind direct la bugetul statului.

Calculele financiare arată că suma care s-ar întoarce astfel în economia României, doar din voucherele de vacanță, ar reprezenta peste 1,5% din PIB, sumă de care România are mare nevoie în prezent, fiind deja semne clare de criză economică.

Susținerea economiei și a angajaților

Cei care cer eliminarea acestor vouchere interpretează eronat nevoia de vouchere pentru cei care au afaceri în turism. Voucherele de vacanță au fost concepute în criza economică din 2008-2009, pentru a ajuta forța de muncă, ideea de la care s-a pornit fiind aceea că e mai bine să fie forță de muncă sănătoasă, decât să se îmbolnăvească angajații și sume mai mari să meargă apoi către tratamentele lor, scăzând și randamentul la locul de muncă.

A doua componentă a voucherelor de vacanță a vizat întoarcerea banilor în economia României, contribuind la bugetul statului și la PIB. A treia componentă vizează industria ospitalității, dar numai pentru că banii ajung în România, în acest sector economic, nu pentru că reprezintă „o șpagă” pentru turism, așa cum au interpretat cei care vor acum eliminarea acestui program național.

Nu vor beneficia toți bugetarii

Noua formă a programului de vouchere susținut de PSD prevede ca din totalul bugetarilor să le primească doar cei care au salariul net mai mic sau egal cu 8.000 de lei pe lună.

Dacă se elimină circa 200.000 de angajați de la stat, așa cum s-a propus, ca reformă în sistem, iar circa 12% din totalul actual al bugetarilor nu ar primi vouchere, ar rămâne circa 900.000 de beneficiari. „Voucherele sunt pentru refacerea forței de muncă și pentru creșterea Produsului Intern Brut, deci pentru bugetul statului. Scăzând impozitul, un voucher de vacanță ar reprezenta circa 1.280 de lei net, după ce 20% au ajuns la bugetul statului și la Sănătate. Dar și cei 1.280 de lei, adică 258 de euro, intră în economia României și se multiplică cu cel puțin 70%. La aceste beneficii se adaugă același tip de întoarcere a banilor la bugetul statului din toate celelalte tichete, fie de masă, de creșă, tichete cadou, pe același principiu. Nu este ajutat doar turismul, cum au înțeles unii, ci și toate celelalte ramuri ale economiei, producătorii de orice fel. Faptul că ajută turismul e doar o consecință, nu e scopul în sine”, a explicat, pentru Jurnalul, Nicolae Istrate, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Bani cheltuiți în țară

Conform calculelor făcute de mediul de afaceri, pentru 900.000 de angajați, efortul financiar ar fi de 1,15 miliarde de lei pe an (circa 232 de milioane de euro), bani care s-ar întoarce în economia României, la care se mai adaugă circa 70% din serviciile și industriile conexe, cheltuiți de românii care își fac astfel vacanțele în țară.

S-ar ajunge la un total de aproape 400 de milioane de euro care sunt cheltuite în România, pe turism și industrii conexe. Doar din impozitarea cu 10% a acestei sume ar rezulta 40 de milioane de euro la bugetul statului, iar aceeași sumă ar merge la bugetul de Sănătate.

Dacă voucherele de vacanță s-ar transforma în bani, fără a mai exista controlul asupra cheltuirii lor, cel mai probabil - așa cum arată aceeași formulă aplicată anul trecut în Cehia - sumele vor fi cheltuite pentru a se cumpăra mâncare din marile rețele de retail. Astfel, angajații nu vor mai beneficia nici de posibilitatea de a merge în vacanță, nici de mese calde în timpul zilei. Toate studiile făcute la nivel european și mondial, privind sănătatea angajaților, arată că în acest fel se slăbește puterea de muncă și de aici sunt generate atât cheltuieli mult mai mari de la bugetul statului, cât și pierderi în economie.

Dacă s-ar transforma în bani sau s-ar elimina, în timp ce banii vor susține cu precădere marile lanțuri de magazine, România va avea falimente, angajați mai stresați și mai bolnavi, fără randament la locul de muncă. Fiind deja semne clare ale crizei economie, exact aceste modificări fiscale vor adânci mai mult criza, în loc să ajute la redresarea economică.

Marcel Ciolacu se opune eliminării totale a voucherelor de vacanță și a declarat că a fost șocat de proiectul Ministerului de Finanțe.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului nu există, pentru că Hotărârea de Guvern pentru înființarea acestei instituții, în noul Guvern, nu a fost semnată de Ministerul Finanțelor. Conform procedurilor, semnăturile trebuie să vină din partea tuturor ministerelor, dar singurul care a refuzat să accepte înființarea acestui minister este Marcel Boloș.

Astfel vor avea dificultăți de implementare proiectele pe care le are Ministerul Economiei, în special pentru turismul din România. Inclusiv constituirea Organizațiilor de Management al Destinației (OMD) este afectată de faptul că ministerul de resort nu este înființat din punct de vedere juridic. România ar putea rămâne și fără promovare la nivel internațional, pentru că încă nu a fost înființat legal noul minister.

Finanțiștii au preluat eroarea din Cehia

Studiul făcut de Centrul de Analiză Economică și de Marketing - CETA, anul trecut, după ce în Cehia au fost transformate în bani tichetele de masă pentru angajați arată că cei mai mulți au renunțat la mesele calde de la prânz, pentru a face mai multe cumpărături din supermarketuri și hipermarketuri. Astfel, banii s-au dus cu precădere către marile lanțuri de retail, dar beneficiarii au fost privați de masa caldă de la prânz, care a fost scopul inițial al proiectului.

Recomandările făcute Cehiei de experții care au analizat situația sunt de a se întoarce la acordarea tichetelor de masă cu scopul inițial, pentru că altfel se elimină chiar ideea de bază a acestui program de sprijin pentru angajați.

„Din păcate, nu există o dezbatere politică publică cu privire la sprijinirea meselor angajaților sub formă de expuneri de motive ale legilor și modificărilor acestora, sau în discuții din Camera Deputaților. Pe de o parte, se poate concluziona că sprijinul pentru mesele angajaților în Republica Cehă este ceva ce nu trebuie discutat și este și va fi o parte integrantă a legislației noastre. Pe de altă parte, sunt dificil de analizat diferitele tipuri de sprijin pentru mesele angajaților atunci când statul nu stabilește în mod explicit care este scopul unui astfel de sprijin. Întrucât expunerea de motive sau argumentele legiuitorilor nu oferă o explicație, răspunsul dacă sprijinul pentru mesele angajaților are sens trebuie dat de literatura și experiența din străinătate”, se menționează în studiul făcut de CETA asupra transformării tichetelor de masă în bani, din Republica Cehă.

Faptul că Ministerul Finanțelor susține exact acest model greșit de transformare a tichetelor și voucherelor în bani, exact când toate produsele și serviciile s-au scumpit, în prag de criză economică, arată intenția clară de a direcționa toate sumele către retail, știindu-se clar, în urma tuturor studiilor din ultimii ani, că și românii vor prefera să folosească acei bani pentru a cumpăra mai multe alimente din supermarket și hipermarket.

×