x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD, pregătit de guvernare

PSD, pregătit de guvernare

de Adriana Duţulescu    |    18 Oct 2010   •   00:00
PSD, pregătit de guvernare
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional
PSD şi-a adoptat programul de guvernare şi promite că nu va face înţelegeri cu PDL
Congresul PSD a adoptat o rezoluţie prin care partidul se obligă să nu colaboreze "în nici o formă cu cei care guvernează acum ţara", după un apel făcut de preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, care a cerut partidelor din opoziţie să constituie "alianţa partidelor care nu încalcă Constituţia". Congresul PSD a aprobat sâm­bă­tă şi principalele modificări ce vor fi aduse Statutului partidului, între acestea figurând ale­ge­rea preşedinte­lui prin votul tuturor membrilor, de­sem­narea în mod si­milar a candidatu­lui PSD la ale­ge­rile prezidenţiale, creşterea nu­mă­rului de vicepreşedinţi de la 15 la 18.

Punctul principal al şedinţei so­cial-democraţilor a fost însă adop­ta­rea programului de guvernare propus de departamentele PSD, care include impozitarea diferenţiată, cu un prag maxim de 35%. Cei 4.500 de delegaţi adunaţi la Sala Palatului au aprobat programul intitulat "România corectă, România socială", prin care se angajează, încă din prima zi de guvernare, să refacă salariile bugetarilor şi să blocheze Legea pensiilor. Pentru prima zi de guvernare, PSD se angajează la aplicarea a şase măsuri: revenirea salariilor bugetari­lor la nivelul anterior diminuării cu 25%, anularea noilor metode de recal­culare a pensiilor militarilor prin blo­carea aplicării legii unitare a pensiilor, anularea impozitării pensiilor mici, îngheţarea cheltuielilor materiale la utilităţi şi medicamente şi plafonarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii la 50% faţă de anul trecut, eliminarea obligaţiei de plată a contri­bu­ţi­ilor sociale pentru persoanele angajate cu drepturi de autor, respectiv în­ce­pe­rea auditului financiar al Gu­ver­nului Boc. Pentru prima lună de guvernare, PSD propune creşterea salariului minim la 750-800 de lei, scăderea CAS la angajator cu 3%, deblocarea posturilor din sănătate, îngheţarea pentru un an a preţului la energia furnizată populaţiei.

PSD se angajează, pentru primul an de guvernare, să introducă siste­mul diferenţiat de impozitare, pentru care propune două variante de lucru. Prima variantă este impozi­ta­rea în patru trepte: 0% pentru veni­tu­­rile de până la 1.000 de lei, 15% pentru veni­turile sub 4.500 de lei, 25% pentru veniturile între 4.500 şi 10.000 de lei şi 35% pentru veniturile de peste 9.000 de lei. A doua varian­tă de impozitare propusă de PSD este în trei trepte: 8% pentru venitu­rile până la 1.000 de lei, 12% pentru cele între 1.000 şi 4.500 de lei şi 16% pentru veniturile ce depăşesc 4.500 de lei.

În acelaşi program, PSD susţine păstrarea impozitului pe profit la 16%, cu scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. În ce priveşte TVA, PSD propune majorarea în cazul produselor de lux şi diminuarea până la 5% pentru pâine, carne proaspătă, lapte, ulei şi zahăr.

Victor Ponta a spus, în discursul său, că începe să creadă că Băsescu este mai rău decât Nicolae Cea­u­şes­cu, pentru că şi-ar urî ţara şi poporul. Ponta a spus că, deşi nu a prins epoca lui Ceauşescu, a ajuns să crea­dă că actualul preşedinte Traian Băsescu "este mult mai rău" decât fos­tul dictator. "Nu doar pentru că este nebun, ci pentru că îşi urăşte ţa­ra, îşi urăşte poporul, vrea să se răz­bu­ne pe poporul care nu îl mai vrea", a afirmat el. Ponta a spus că "totul în România se ia cu forţa" şi se distribuie politic.

Primarul general al Capitalei, So­rin Oprescu, a fost invitatul-vedetă al Congresului PSD, prezenţa sa la Sala Palatului fiind contestată de Marian Vanghelie. Chemat de Victor Ponta la şedinţa PSD, Oprescu a ţinut un discurs şi a spus că este onorat de invitarea lui la Congres, considerând aceasta un gest "de civilizaţie, de înţelepciune politică şi de prietenie". "PSD reprezintă un puternic electorat, electoratul de stânga, social-de­mocrat şi niciodată nu am să mă dezic de originile mele", a spus fostul lider al PSD Bucureşti, recompensat cu aplauze de delegaţii la Congres.


VOICULESCU O IA PESTE PICIOR PE UDREA

După ce ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că nu exclude faptul ca Dan Voiculescu să fi pla­nificat eliminarea fizică a preşedintelui, "mogulul" i-a răspuns acesteia batjocoritor pe blog. "Oamenii ăştia sunt aşa disperaţi, încât vor ajunge să-şi tragă singuri palme şi vor scrie sub vânătaie, cu carioca: «Atac comandat de Voiculescu»", a scris ieri Dan Voiculescu pe blogul personal.

×
Subiecte în articol: politic