x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD propune comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Liberalii spun că “nici vorbă” de așa ceva

PSD propune comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Liberalii spun că “nici vorbă” de așa ceva

de Ion Alexandru    |    07 Sep 2020   •   09:18
PSD propune comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Liberalii spun că “nici vorbă” de așa ceva

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, ideea comasării alegerilor locale, programate pentru 27 septembrie,  cu cele parlamentare, stabilite de Executiv pentru 6 decembrie, invocând faptul că, doar așa, riscul de expunere al populaţiei să fie mult mai mic,  în contextul pandemiei de coronavirus. Inițiativa nu este agreată de către premierul Ludovic Orban, care, în replică, a răspuns că lucrurile nu mai pot fi modificate.

 

Conform lui Marcel Ciolacu, dacă s-ar comasa alegerile, riscul de expunere al populaţiei la noul coronavirus ar fi mult mai mic. “Normal ar trebui să fie o discuţie provocată de către Guvern, nu de către Parlament, cu Parlamentul, transparent, fără nicio problemă, să vedem ce e mai bine pentru români, nu pentru PNL sau pentru preşedinte, cum vrea să îşi formeze viitorul guvern”, a precizat președintele PSD. În urmă cu două luni, la propunetrea Guvernului, social-democrații au votat, în Parlament, legea prin care a fost stabilită data alegerilor locale pentru 27 septembrie, însă, conform lui Ciolacu, decizia aceasta a fost luată la un moment în care lucrurile erau încă sub control. “Astăzi avem cea mai mare mortalitate din Uniunea Europeană”, a subliniat acesta.

„Se poate face comasarea, pentru că nu s-a împărţit niciun buletin de vot, nici nu s-au dat la tipărit. Rămân aceiaşi candidaţi. Se îngheaţă de unde este şi se reia din acelaşi loc altă dată. Stabilirea datei a fost făcută când lucrurile erau sub control. Între timp, mă uit şi eu, avem cea mai mare mortalitate, ATI-ul este blocat, nu se ştie ce se întâmplă cu şcolile. Mult prea mult au întins lucrurile, nu iau hotărâri, se feresc, joacă numai în logica electorală şi ne vine nota de plată la toţi”, a adăugat preşedintele PSD.

Șeful Executivului susține că propunerea este ridicolă

Reacția lui Marcel Ciolacu vine în condițiile în care se vehiculează, în mediul politic, posibilitatea ca școllie să nu fie deschise pe 14 septembrie, în sensul că, în fapt, cursurile să înceapă online și, eventual, de la 1 octombrie să se intre în scenariul normal. “Dacă nu putem deschide școlile, atunci de ce facem alegeri?! Înseamnă că e o situație delicată, înseamnă că pandemia s-a accentuat”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum vede această propunere, premierul Ludovic Orban a răbufnit, precizând că nimeni din Executiv nu s-a exprimat vreodată că ar vrea să amâne începerea școlii. “Şcoala va începe la 14 septembrie, iar alegerile vor avea loc la 27 septembrie. Este ridicolă ideea privind amânarea scrutinului local, așa cum ridicolă a fost şi moţiunea de cenzură”, a afirmat premierul, care a adăugat că “este fundamental pentru comunităţile locale să aibă reprezentanţi legitimi. Sigur că le e frică la pesedişti de alegeri şi e normal să le fie frică de alegeri pentru că lumea s-a cam lămurit cum stă treaba cu PSD-ul”.

 

Ciolacu susține că, dacă nu începe școala, fizic, pe 14 septembrie, nu pot fi organizate nici alegerile. Orban arată că niciodată nu s-a discutat despre așa ceva

×