x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD propune două cote de impozitare, de 12% şi 25%, şi TVA diferenţiată

PSD propune două cote de impozitare, de 12% şi 25%, şi TVA diferenţiată

12 Mai 2010   •   00:00

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a propus, la şedinţa publică a CExN, impozitarea diferenţiată pe două cote şi reducerea TVA la produsele alimentare de bază. Propunerile PSD au fost grupate într-un material intitulat "PSD respinge genocidul social".



Principiile care au stat la baza soluţiilor alternative ale PSD sunt impozitarea diferenţiată, coroborată cu reduceri fiscale pentru investiţii şi exporturi, TVA diferenţiată prin scădere la alimentele de strictă necesitate, menţinerea punctului de pensie la 45%, refuzul scăderii pensiilor, reducerea risipei din administraţia publică, folosirea mai bună a fondurilor europene, atacarea frontală a evaziunii fiscale.

Năstase a spus că, în opinia PSD, reforma sectorului bugetar ar trebui începută cu un audit al funcţiilor guvernamentale, în parteneriat cu Banca Mondială. El a afirmat că ar trebui reduse la jumătate numărul ministerelor şi cel al agenţiilor guvernamentale, precum şi numărul secretarilor de stat şi al consilierilor.

Năstase a propus, pentru majorarea veniturilor bugetare, introducere a două cote de impozitare, de 12 şi 25%, pentru veniturile până, respectiv peste salariul minim pe economie.

O altă propunere a PSD este TVA diferenţiată, mai mică pentru alimentele de bază, zero pentru producerea energiei verzi, regenerabile şi pentru alimentele ecologice şi mai mare pentru unele produse de lux, conform Mediafax. Potrivit lui Năstase, PSD optează şi pentru reducerea CAS cu 3%.

Preşedintele Consiliului Naţional al partidului a afirmat că, în paralel cu reducerea cheltuielilor bugetare, se impun şi măsuri de stimulare a unor sectoare. El a propus în acest sens înfiinţarea Fondului Naţional de Locuinţe, susţinerea producţiei de export, stimularea parcurilor ştiinţifice şi tehnologice.

Alte propuneri formulate de Năstase sunt dublarea redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării resurselor naturale neregenerabile.

×
Subiecte în articol: politic