x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD, pus la fiert sub presiune

PSD, pus la fiert sub presiune

de Aniela Nine    |    15 Sep 2009   •   00:00
PSD, pus la fiert sub presiune
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Fix cu două zile înainte de asumarea răspunderii Guvernului, în condiţiile în care PSD continuă să mârâie în această privinţă, PD-L pune presiune pe social-democraţi, ameninţându-i cu ruperea coaliţiei "pe bucăţele". Şi pentru a completa tabloul, democrat-liberalii au anunţat că vor discuta azi în şedinţa conducerii partidului subiectul ruperii coaliţiei cu deciziile filialelor pe masă.



După ce săptămâna trecută democrat-liberalul Vasile Blaga a făcut cu ochiul UDMR, transmiţându-le la ei acasă că nu ar exclude o colaborare la guvernare cu aceştia, în cazul în care actuala coaliţie nu ar rezista testului asumării, la sfârşitul săptămânii PD-L a început să transmită semnale de forţă către PSD, nemulţumit declarat faţă de decizia de asumare. Una după alta, filiale ale PD-L s-au declarat nemulţumite până la limită de colaborarea cu social-democraţii, ba chiar altele au trecut direct la ruperea protocolului de colaborare. Astfel, mai multe judeţe, precum Vaslui, Sibiu, Maramureş, Suceava, au informat conducerea patidului că pe plan local se doreşte ruperea protocolului de colaborare dintre cele două partide din mai multe motive, cel mai frecvent fiind acela că PSD a preferat să păstreze majorităţile cu PNL, la nivelul consiliilor locale. La Iaşi, Constanţa sau la Gorj, pedeliştii au mers mai departe şi chiar au anunţat ruperea protocolului. Ieri s-au alăturat demersului de denunţare a protocolului cu PSD şi filialele Botoşani şi Mureş. Ca atare, trendul decis de filialele PD-L era clar în favoarea desfacerii protocolului cu social-democraţii.

VOT VECHI, SCOS LA NEVOIE
Pentru a accentua mesajul, tot duminică a apărut o informaţie care confirma că şi parlamentarii PD-L ar fi decis, prin vot, ruperea coaliţiei. Decizia în acest sens ar fi fost luată, potrivit liderului de grup senatorial al PD-L, Constantin Igaş, chiar de la începutul sesiunii, dar a fost făcută publică abia acum. "Am supus la vot şi vreau să vă spun că a fost un vot unanim, toţi senatorii s-au exprimat pentru ruperea protocolului cu PSD", a relatat pentru Mediafax liderul senatorilor PD-L conţinutul şedinţei grupului de la începutul sesiunii parlamentare. Şi deputaţii PD-L susţin acest curent de opinie privind ruperea coaliţiei cu PSD, grupul parlamentar exprimându-se în acest sens la deschiderea noii sesiuni parlamentare, când, cu ocazia unui Colegiu Director al partidului desfăşurat la Parlament, a cerut, prin vocea lui Ioan Oltean, o decizie cât mai rapidă în acest sens. Deputaţii PD-L spuneau atunci că relaţia cu PSD este discutată la aproape fiecare şedinţă de grup de luni, majoritatea parlamentarilor fiind extrem de nemulţumiţi de modul în care social-democraţii se comportă, la nivelul coaliţiei, atât în plan legislativ, cât şi în plan local. Şi pentru a părea că sunt dispuşi să meargă până la capăt cu ideea ruperii coaliţiei, PD-L şi-a programat pentru astăzi o şedinţă a conducerii partidului, în care subiectul se va discuta cu deciziile organizaţiilor judeţene pe masă.

STRATEGIE MARCA BĂSESCU

Replica lui Mircea Geoană la aceste declaraţii nu s-a lăsat aşteptată: o strategie menită să provoace PSD. Întrebat despre anunţurile filialelor PD-L privind ruperea coaliţiei în teritoriu, Geoană a spus că este o strategie, care nu este însă a PD-L, ci a lui Traian Băsescu, acesta dorind să rupă coaliţia "de jos, de sus", prin provocarea social-democraţilor. O reacţie pesedistă a venit şi din una dintre filialele în care s-a cerut ruperea protocolului. De la Suceava, prim-vicepreşedintele filialei, deputatul Cătălin Nechifor, a susţinut că PD-L forţează ruperea în judeţe a protocolului cu PSD pentru a putea racola "în linişte" social-democraţi. El a apreciat că, pe de o parte, PD-L încearcă să transmită în teritoriu mesajul că este singurul partid ce doreşte să facă ceva pentru electorat, iar PSD este cel care se opune şi că prin racolarea unor membri social-democraţi să arate că în PSD sunt membri care nu susţin politica partidului.

×
Subiecte în articol: politic guvern