x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD: Românii nu au nevoie de o nouă "Scrisoare pierdută", cu Băsescu în rol de Caţavencu

PSD: Românii nu au nevoie de o nouă "Scrisoare pierdută", cu Băsescu în rol de Caţavencu

19 Noi 2011   •   21:00

In urma relatarilor Jurnalului National, Departamentul de justitie, politici legislative si drepturi cetatenesti al PSD a dat publicitatii un comunicat in care condamna faptul ca "presedintele Traian Basescu foloseste in mod incorect numele si autoritatea Comisiei Europene ca argument-forte in campania pe care o duce pentru decredibilizarea justitiei".

"Astfel, cu prilejul reuniunii Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, Traian Basescu a mentionat o scrisoare primita de la Comisia Europeana: "Chiar ieri (2 noiembrie n.n.) s-a primit o scrisoare legata de o licitatie pentru un tronson de autostrada. A spus(Comisia Europeana n.n.):"Da, daca asa a spus justitia, finantati banii de la buget, dar nu cu bani europeni." "Este a doua astfel de reactie a Comisiei Europene in timp foarte scurt", a mai spus Traian Basescu, adaugand ca "este o reactie de neincredere transmisa de la Bruxelles, legata de cum se castiga licitatiile prin justitie si nu prin comisiile de specialisti, care adesea sunt supervizate de la Bruxelles, in alocarea castigatorilor."

Intr-un salutar demers pentru corecta informare a cititorilor, ziarul a contactat Comisia Europeana iar, in urma solutionarii acestei solicitari de catre comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru politici regionale, a primit un raspuns din care rezulta urmatoarele:

1. Comisia Europeana a adresat, la 20 octombrie, o scrisoare ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, in care se atragea atentia asupra procedurilor de licitatie la doua tronsoane de autostrada: Nadlac-Arad, respectiv Orastie-Sibiu. O copie a acestei scrisori a parvenit si Ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban. In aceasta scrisoare se atrage atentia asupra procedurilor de licitatie care nu asigura, in practica, intotdeauna, conditiile unei concurente corecte. Din raspunsul Comisiei Europene nu a rezultat si daca in mentionata scrisoare sa facea referire la nemultumirea fata de modul in care a fost desemnat castigatorul licitatiilor mentionate.

2. Comisia Europeana nu si-a manifestat "neincrederea legata de cum se cistiga licitatiile prin justitie" in Romania, asa cum a declarat Traian Basescu. Dimpotriva, in raspunsul transmis ziarului se mentioneaza mod expres:"Comisia Europeana nu are nici o obiectie cu privire la faptul ca unele licitatii pot fi, in ultima instanta, contestate in justitie, pentru ca instantele nu pot decide asupra acordarii contractelor. Asadar, afirmatia cu privire la "nemultumirea Comisiei Europene" este, in totalitate, falsa si ii apartine lui Traian Basescu.

3. In raspunsul Comisiei Europene se specifica faptul ca aceasta "nu a primit semnale" ca in Romania exista situatii in care licitatiile se castiga prin justitie. Traian Basescu a adaugat, cu de la sine putere, acest neadevar numai pentru a-si sutine atacurile furibunde la adresa justitiei.

4. Nu exista niciun caz in care Comisia Europeana sa se fi exprimat in acesti termeni: "n-aveti decat sa finantati din bugetul de stat, dar nu cu bani europeni". De altfel, este greu de presupus ca, in scrisoarea sa, Comisia Europeana sa foloseasca un limbaj cu totul strain uzantelor diplomatice. ホn schimb, observam ca acest limbaj este unul uzual pentru Traian Basescu.

5. Cat priveste unele practici care ar putea cauza dificultati privind modul de desfasurare al licitatilor, in raspunsul Comisiei Europene se specifica faptul ca, in stransa cooperare cu organismele romane, au fost elaborate "cateva masuri pentru a imbunatati aceasta situatie". Despre aceste masuri, Traian Basescu nu a gasit de cuviinta sa vorbeasca, probabil pentru ca o asemenea mentiune nu se incadreaza in scenariul sau prestabilit.

6. Consideram de neacceptat faptul ca, desi la data de 4 noiembrie CSM s-a adresat Presedintiei "pentru a obtine detalii in legatura cu scrisoarea Comisiei Europene referitoare la achizitia publica" pentru a face o analiza corecta a tuturor afirmatiilor facute public, nici pana acum, potrivit declaratiilor presedintelui CSM, Horatius Dumbrava, administratia prezidentiala nu a raspuns acestei solicitari.

7.Raspunsul Comisiei Europene nu face trimitere decat la scrisoarea adresata ministrului Transporturilor, fara a face referire la scrisoarea pe care Traian Basescu pretinde ca a primit-o de la Comisia Europeana. ホ n conditiile in care scrisoarea exista, este inadmisibil faptul ca Administratia Prezidentiala nu a facut public textul ei.

Mai grav ar fi daca aceasta scrisoare nu exista. ホn acest caz, Traian Basescu a mintit pentru a-si sustine actiunile ce urmaresc subminarea increderii in justitie si in statul de drept. ホi reamintim lui Traian Basescu faptul ca Romania si cetatenii ei au nevoie de stabilitate si de legalitate nu de o noua "Scrisoare pierduta", in care el este scenarist, regizor si interpret al lui Nae Catavencu!

Consideram ca procedeul profund incorect la care a recurs Traian Basescu poate avea si grave consecinte asupra credibilitatii si prestigiului Romaniei in Uniunea Europeana, precum si in relatiile internationale.

In consecinta, cerem presedintelui Traian Basescu sa faca public, neintarziat, textul integral al scrisorii pe care pretinde ca a primit-o din partea Comisiei Europene", se arata in comunicatul PSD.

×