În prag de campanie electorală, PSD s-a schimbat la faţă în mediul online. Social-democraţii şi-au lansat recent noua pagină de internet în care preşedintele condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, Liviu Dragnea, este prezentat drept “un susţinător al luptei anti-corupţie”, iar PSD are ca “preocupare majoră întărirea statului de drept şi independenţa Justiţiei”
Noul site oficial al social-democraţilor a fost lansat săptămâna trecută, la doar două zile de la excluderea lui Valeriu Zgonea. De altfel, fostul preşedinte executiv al PSD a dispărut complet de pe noua pagină de internet a partidului. Figura centrală este cea a liderului suprem Liviu Dragnea, “omul care a dat PSD o direcţie clară şi integrativă”, potrivit descrierii de pe site. Social-democraţii amintesc şi momentul de la Congresul din 2015, când noul lider al PSD a ridicat partidul în picioare pentru a cere scuze românilor pentru greşelile trecutului. “Liviu Dragnea este primul preşedinte al PSD care a condamnat în mod oficial comunismul. De asemenea, este un susţinător al luptei anti-corupţie”, este portretul făcut de pr-iştii PSD. Luna trecută, Dragnea a fost condamnat definitiv de ICCJ la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului din 2012, iar în prezent este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual în dosarul fostei sale soţii, pentru fapte comise pe vremea când era şeful CJ Teleorman.
”Nu suntem corupţi!”
Printre liderii PSD este prezentat şi secretarul general al partidului, Marian Neacşu. Fost lider al deputaţilor pesedişti, Neacşu a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, sentinţă care nu i-a oprit însă pe liderii social-democraţi să-l desemneze coordonator al campaniei electorale pentru alegerile locale din acest an. “Membrii PSD sunt oameni care ţin la partid şi s-au bătut pentru el atunci când pentru partid a fost greu şi s-au săturat să li se spună în faţă mereu aceleaşi lucruri: baroni, corupţi, comunişti. Ei nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti, iar PSD este în primul rând partidul lor”, sună “viziunea” PSD. “O preocupare majoră pentru PSD va fi modernizarea instituţiilor statului şi întărirea statului de drept. PSD sprijină fără ezitare independenţa Justiţiei şi lupta instituţiilor abilitate ale statului împotriva corupţiei”, susţin pesediştii în mediul online.
“Am pierdut Transilvania!”
Social-democraţii recunosc totodată că “PSD a făcut greşeli politice, erori de strategie, de personal şi de evaluare, chiar am făcut şi gafe în relaţiile cu oameni şi cu instituţii. PSD a pierdut electoratul Transilvaniei prin mesaje neinspirate, prin alianţe pripite cu partide etnice sau radicale. Nu a existat o strategie şi o ofertă politică adaptată acestei regiuni”, se arată pe pagina oficială a partidului. Pesediştii mai susţin că “PSD este un partid care are în miezul doctrinei sale libertatea de exprimare şi este nevoie să propunem şi să susţinem presa, ca presa să-şi redobândească autonomia economică şi independenţa de opinie”. Miezul doctrinei social-democrate nu i-a împiedicat însă pe liderii PSD să-i execute fără remuşcări tocmai pe acei membrii care şi-au exprimat liber opiniile în interiorul partidului. Ultimii doi, deputatul Mihai Sturzu şi fostul număr doi din partid, Valeriu Zgonea, i-au adresat critici dure preşedintelui PSD Liviu Dragnea, păcate pentru care au sfârşit “decapitaţi” de membrii partidului.
Pesediştii “francezi”
Despre doctrina partidului, PSD-iştii afirmă că “ideile socialiste au pătruns în Principatele Române prin intermediul tinerilor care îşi făceau studiile în străinătate, transferul de idei făcându-se mai ales pe filiera franceză datorită predilecţiei pentru cultura franceză. Mai ales după Revoluţia de la 1848, ideile socialise au fost propagate prin intermediul presei muncitoreşti şi socialiste”.
Liderul PSD Liviu Dragnea este figura centrală pe noul site oficial al partidului. La loc de cinste este şi secretarul general Marian Neacşu. Ambii lideri ai partidului sunt condamnaţi definitiv de judecători. Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul, în timp ce Neacşu a primit şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Niciunul dintre cei doi nu a renunţat însă la funcţia ocupată în partid.
Iliescu şi întreţinerea
La loc de cinste, printre figurile emblematice ale partidului, se mai regăsesc candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, preşedintele Consiliului Naţional, Mihai Fifor, dar şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. “Este o figură dominantă a politicii româneşti de după 1989. La sfârşitul lunii ianuarie 1990, s-a numărat printre fondatorii formaţiunii politice Frontul Salvării Naţionale, din care s-a structurat, apoi, Partidul Democraţiei Sociale din România”, este descrierea făcută pe site lui Iliescu. În prezent, preşedintele de onoare al PSD este urmărit penal în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru crime împotriva umanităţii. “Facem politica oamenilor care muncesc din greu zi de zi pentru ca la sfârşitul zilei să aibă cu ce să-şi plătească întreţinerea, să cumpere haine şi mâncare pentru copii, să cumpere medicamente pentru cei bătrâni. Vom face politica celor mulţi care lucrează în supermarketuri, care nu au sâmbăta şi duminica libere, care lucrează multe ore peste program fără să aibă curajul să ceară bani în plus de frica pierderii locului de muncă”, se mai arată pe site-ul oficial al PSD.
Potrivit Statutului postat pe site-ul PSD, Congresul partidului “alege şi revocă prin vot secret Preşedintele Executiv al partidului”